Lauantai 25.10.2014
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

Ellen Muhonen saateltiin haudan lepoonEllen Muhonen saateltiin haudan lepoon

Ellen Muhonen saateltiin haudan lepoon

24.10.2014 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Ellen Mirjam Muhonen siunattiin Kyyjärven kappelissa perjantaina 24.10.klo 12. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kumpulan koululla.

Ellen Mirjam Muhonen o.s.Viirumäki syntyi 27.1.1936 Fanni ja Jussi Viirumäen perheen kolmantena lapsena Soinin Keisalankylässä. Hän varttui ison perheen keskellä ja kävi kansakoulun. Heti rippikoulun jälkeen oli lähdettävä palvelukseen. Hän oli nuorena tyttönä mm. Kyyjärven Saunakylällä palvelijana. Nuoruuden päivinä tiet veivät Vaasaan. Kyyjärvelle Ellen palasi uudelleen 1960-luvun alkupuolella. Silloin hän tutustui Saunakylältä kotoisin olevaan Taisto Muhoseen. Avioliittoon heidät vihittiin keväällä 1963. Työn perässä muutettiin Vaasaan seuraavan vuoden lopulla. Taisto sai työpaikan Strömbergiltä ja Ellen leipomosta. Ellenin työt alkoivat aamuyöstä ja hän näin sai lastenhoidon järjestettyä. Strömbergillä Ellen oli töissä kaksikin eri kertaa. Sen jälkeen siivoojana ServiSystemillä. Onkilahden koululla ja pisimmän ajan kahdeksan vuotta Auto Weijolla. Taisto työskenteli myös viisi viimeistä Vaasassa olo vuotta Auto Weijolla. He asuivat Vaasassa kolmessa eri paikassa Huutoniemellä, Korkeallamäellä ja Keskustassa. Kun nuorin tyttö Satu muutti kodista pois, Ellen ja Taisto halusivat palata maaseudun rauhaan Kyyjärvelle kesällä v.1989. Taiston syntymäkoti "Harjuniemi" eli oikeammalta nimeltä "Alanko" Saunakylässä oli heidän viimeinen yhteinen koti 25 vuoden ajan.

Työura Taistolla jatkui Kyyjärvellä Betsetillä ja myöhemmin Kotopellillä. Ellen teki siivoushommia ja muita palvelutehtäviä pyyntöjen mukaan.

Ellen oli kahden pojan ja kahden tyttären äiti: Karin, Arin, Sinikan ja Sadun. Taistolle Ellen oli rakas aviopuoliso. Yhdessä tehtiin kodintyöt ja Taisto kävi auttamassa Elleniä työhommissa. Ellen oli luonteeltaan ahkera, tunnollinen ja seurallinen. Viimeinen työnantaja Vaasassa ei olisi millään luopunut Ellenistä. Hän harrasti käsitöitä ja mielellään lauloi. Kaksi vuotta sitten hänellä todettiin vakava sairaus. Pienen ajan sisällä tehtiin useita leikkauksia, josta hän toipui hyvän yleiskuntonsa vuoksi. Tämän kesän ja syksyn aikana sairaus vei voimat ja hän nukkui pois Karstulan sairaalassa 3.10.2010. Yhteinen matka Taiston kanssa kesti lähes 52 vuotta. Puolison lisäksi Elleniä jäivät kaipaamaan lapset perheineen, kaksi siskoa ja veljeä, muut sukulaiset ja ystävät.

Siunauksen kappelissa toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttori Minna Erkkilä ja suntio Alpo Noponen. Muistotilaisuus oli Kumpulan koululla. Kirkkoherra puhui, Karin vaimo muisteli Elleniä äitinä ja mummona ja Jori lauloi mummonsa muistolle "Täällä Pohjantähden alla." Tuula Hupila muisteli jo lapsuusvuosinaan tutustumistaan Elleniin Saunakylässä. Taisto ja Tuulikki soittivat ja lauloivat yhdessä sisarustensa kanssa. Adressit lukivat Kari-poika yhdessä Ellenin nuorimman sisaren kanssa. Yhdessä laulettiin kanttorin johdolla Taiston valitsemia virsiä.