Sunnuntai 19.01.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Pieniä vinkkejä tietokoneen käyttöönPieniä vinkkejä tietokoneen käyttöön

Pieniä vinkkejä tietokoneen käyttöön

1.7.2013 Kyyjärven Mediamyllärit ry / Jaakko Pölkki

Ajattelin näin kesän kunniaksi kerätä pienen liudan vinkkejä mitä voit käyttää tietokoneen käytön parantamiseen ja helpottamiseen.

Säännöllinen puhdistus.

Tietokonetta käyttäessä tulee välillä huomattua kuinka netin nopeus saattaa hidastella hieman ja sivut aueta huonommin. Tämä saattaa johtua ihan siitä että selaimen välimuisti alkaa olla täynnä. Onneksi jokaisessa selaimessa on oma puhdistus työkalu jolla ne saadaan taas vapautettua. Esimerkitsi Mozilla firefoxissa jos painat Sivuhistoria palkista ja sen jälkeen poista historia tietoja, aukeaa eteesi pikkuinen ikkuna josta voi poistaa ja vapauttaa lisää muistia selaimeen. Taikka sitten vain painamalla ctrl + vaihto + del selaimessa joka myös aukaisee saman pikkuisen ikkunan. Tämä kyseinen näppäin yhdistelmä on myös toiminut Internet Explorerissa joka aukaisee samanlaisen puhdistustyökalun. Muistakaa lukea ohjeet myös tarkasti. Koska kun menette poistelemaan noita tietoja esim. juuri firefoxissa , poistatte historiatietonne. Eli jos käytätte osoitinrivin kautta vanhoja linkkejä niin nämä poistuvat.

Suosikit ja Kirjamerkit.

Jos haluaa nopeuttaa selaamista, niin silloin kannattaa käyttää suosikit ja kirjamerkit ominaisuutta selaimissa. Nämä ovat suoria linkkejä niihin sivustoille missä käytte useimmin. Voitte luoda suosikki linkin Internet Explorerissa seuraavasti. Käytämme esimerkkinä nopolanews.fi sivua. Yläpalkissa lukee teksti suosikit. Painakaa tästä ja valitkaa lisää suosikit palkkiin. Tämän jälkeen teille ilmestyy uusi palkki osoiterivin alle jossa kyseinen sivu nyt näkyy. Toinen vaihtoehto on painaa näppäinyhdistelmää ctrl + D jolloin eteen aukeaa pikkuinen suosikit ikkuna. Tämä lisää sivun suosikit kansioon johon pääsee käsiksi Suosikit napista heti osoiterivin alla. Taikka painamalla ctrl + I
Mozzilla Firefox käyttää samaa periaatetta nimeltä kirjanmerkki. Tämä käyttää myös samoja näppäin yhdistelmiä. ctrl + D lisää nykyisen sivun kirjanmerkkeihin ja ctrl + I aukaisee kirjanmerkki palkin vasemmalle. Osoiterivin yläpuolella on erikseen myös Kirjanmerkit valikko josta voi muokata omia kirjanmerkkejä ja poistaa niitä.

Tietokoneen ylikuumeneminen ja siitä johtuva hidastelu.

Näin lämpimillä kesäkeleillä, tietokone saattaa ylikuumentua ja jopa sammua siitä johtuen. Nykyajan tietokoneissa on itsessään eräänlainen varokeino sitä varten jos se aistii tietokoneen kuumentuvan liikaa, jolloin se tekee eräänlaisen hätäsammutuksen, jottei koneelle aiheudu vaaraa taikka hajoa lopullisesti. Hyvä konsti tietää jos tietokone kuumenee, on vain laittaa käsi kotelon takana olevalle tuuletus aukolle ja tuntea jos sieltä tulee liian kuumaa ilmaa pihalle. Mutta tämäkin on vain silloin jos laite käy todella kuumana. On myös olemassa eräänlaisia ohjelmia joilla voidaan monitoroida ylikuumenemista. Hyvänä esimerkkinä on ohjelma nimeltä HWMonitor. Tämä on ilmainen ohjelma joka näyttää tietokoneen kaikki anturit ja sen myötä lämmöt myös. Laitoin kuvan tästä ohjelmasta jossa näkyy tämän meikäläisen nykyisen tietokoneen lämmöt. Jos lämmöt ovat yli 70 asteen koko ajan, niin silloin on hieman liika lämpöä laitteessa. Koska tällöin kun rasitat konetta se menee yli kriittisen pisteen, jolloin kone saattaa sammuttaa itsensä turvatakseen laitteiston. Jos ylikuumenemista ilmenee, niin suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen joka voi katsoa vaihtoehtoja laitteen viilentämiseen.

 

 Vanhan käyttöjärjestelmän tuki loppuu ensivuoden keväällä.

Jos sinulla on vielä käytössä Windows XP, niin se kannattaa vaihtaa uudempaan ennen ensikevättä. Ensikeväänä Microsoft on päättänyt lopettaa tämän kyseisen käyttöjärjestelmän tukemisen ja se on tällöin altis hyökkäyksille. Tämä tarkoittaa sitä että jos Windows XP:ssä huomataan turva-aukko, sitä ei tulla paikkaamaan Microsoftin puolesta koska he ovat keskittyneet uusimpien käyttöjärjestelmien käyttämiseen.   Eli jos sinulla on vanhempi kone (yli 4 vuotta vanha) niin on toden näköistä että sinulla on Windows XP käyttöjärjestelmänä siinä. Nykyään on uusimmissa koneissa käytössä Windows 7 taikka Windows 8. Nyt onkin sen puoleen hyvä aika päivittää myös omaa tietokonetta koska hinnat on alkanut tulemaan jo alaspäin ja heinäkuussa tulee isommat alennukset.