Perjantai 27.04.2018
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
NettiTV: Marianpäivän messu ja Olavin läksiäisjuhlaNettiTV: Marianpäivän messu ja Olavin läksiäisjuhla

NettiTV: Marianpäivän messu ja Olavin läksiäisjuhla

24.3.2017 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Nopola Newsin nettiTV kamppeet on kasattu kirkon kellariin ja ensi sunnuntaina 26.3 klo 10.00 on luvassa suorana lähetyksenä Marianpäivän messu ja sen jälkeen khra Olavi Vallivaaran läksiäisjuhla. Kirkko on varmasti täynnä ja veikkaan, että nettilinjoillakin lyödään entinen ennätys.

Olavi oli tietenkin vahvasti kuvioissa mukana, kun Kyyjärven kirkosta tehtiin ensimmäinen suora nettiradiolähetys joulupäivän aamuna klo 7.00 vuonna 2005. Acerin kannettava oli tulilla ja Veikon kanssa jännitettiin totisina kirkon kellarissa. No, joku bitti oli poikittain kun muistelen että jotain ylimääräistä pörinaa tai sihinää lähetyksessä oli. Maakiertoa, veikkasi Veikko. Nyt ei enää jännitä, kun tietää vuosien kokemuksella että mitä tahansa saattaa tapahtua ja kenelle tahansa. Ei ole kauan kun joku YLENkin juhlalähetys kirkosta katkesi heti alkuunsa. Analogia aikana tv sentään näkyi, mutta nykyään näillä korkeuksilla digikanava on joskus pahasti hakusessa.

Ajasta oltiin aikanaan paljon edellä, kun putkitukset, valokuidut ja parikaapelit asennettiin kirkkoon ja virastoon, vaikka Helsingistä saatu ohjeistus oli kyllä ihan jotakin muuta. Ensimmäinen neljän kameran toteutuksena tehty nettiTV-lähetys tehtiin 21.5.2011 Motoristikirkosta. Motoristeja oli paikalla 36.

Kyyjärven Nettitv-lähetykset kirkon omalla etäohjatulla kameralla aloitettiin Marianpäivänä neljä vuotta sitten. Suosio oli valtava, sillä parhaina vuosina meni 5000 latauksen raja rikki. Pari kolme vuotta meni suhteellisen mukavasti ja lähetykset näkyivät netin lisäksi iptv:stä vanhainkodilla, Päivärinteellä ja kaikilla niillä ympäri Suomea, joilla PPO:n iptv oli käytössä. Iptv-tie tuli päätökseen Elisan ja PPO:n kaupan myötä. Samaan aikaan tulivat kuitenkin uudet päätelaitteet kuvaan mukaan ja hyvin usein myllyllä kysyttiin, milloin lähetykset näkyvät Androidista, Ipadista, Lumiasta tai muista älylaitteista tietokoneen lisäksi. Huutoon pyrittiin tietenkin vastaamaan ja hankittiin uusi streaming alusta vanhalle palvelimelle. Tätä nykyä palvelin kapseloi streamin kuuteen eri formaattiin ja kolmeen eri nopeusluokkaan. On siinä vanha ratsu kovilla.

Viime vuosi meni ongelmien kanssa painiessa, ensin vaivasivat verkon konfiguraatio-ongelmat ja ruuhkaisuus ja sen jälkeen uuden streamingpalvelimen ja kameran väliset ongelmat. Sanan varsinaisessa merkityksessä voidaan kuitenkin sanoa, että valoa näkyy tunnelin päässä. Suora valokuituyhteys Kaustisen palvelimelle näki päivänvalon viime syksynä. Se on kova juttu ja ehdoton edellytys kun puhutaan esimerkiksi tulevaisuuden 4K-striimauksesta.

Mutta sitä odotellessa vietetään kuitenkin Olavin läksiäisjuhlaa ja Marianpäivän messua. Olavi on vuosien saatossa ollut sellainen nettiTV-kehittelijä, ideoija ja Nopola Newsin kantava voima, että nyt päätettiin juhlan kunniaksi viritellä taas viralliset lähetyskamppeet kirkkoon. Tällä kertaa painellaan Veikon kanssa kirkon kellariin hymyssä suin ja hyvällä mielellä, sillä toivottavasti pystytään vastaamaan niihin lukuisiin kyselyihin juhlan lähetyksestä, joita on tullut ulkomailta saakka.

Tervetuloa linjoille!