Tiistai 07.07.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Lentävä hollantilainen?Lentävä hollantilainen?

Lentävä hollantilainen?

28.7.2017 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Ei sentään, mutta hollantilainen kylläkin ja jo 12 vuotta Suomessa Pietarsaaren seudulla asunut ja ihan maata pitkin velomobiliilla liikkuva matkalainen, joka yöpyi Kalliorannan leirintäalueella.

Sen verran ihmeellinen menopeli Kyyjärven korkeusasteella oli nähtävillä, että piti oikein Kalliojärven Hannun kanssa käydä illalla ihmettelemässä ja kuvaamassa. Kyseessä oli siis kolmipyöräinen "polkupyörä", jota velomobiiliksi kutsutaan ja kinneri on kuulemma suomalainen nimi. No, Kyyjärven murteella kinneri viittaisi kyllä jonkinlaiseen kinnaajaan eli suhteellisen hitaasti liikkuvaan laitteeseen. Matkalainen oli saapunut Iisalmen suunnasta ja eilisen päivän huippunopeus oli myötämäessä ollut noin 90 km/h joten ei tuo nyt oikein miltään kinnaamiselta kuullosta ainakaan myötäisellä. Vastamäkeen vauhti usein rauhoittuu noin 20-25 km/h, jos nyt oikein ymmärrettiin. Jos tuollainen illanhämyssä suhahtaa lähes sataa ohi niin kyllä siinä varmaan suu lopsahtaa vieläkin auki. Onneksi nykyään on netti, josta asia selviää varsin nopeasti, mutta vielä 70-luvulla selitys olisi varmaan ollut ufo tai maalle noussut sukellusvene.

Kova oli matkalainen puhumaan ja englanniksi ja ruotsiksi yritettiin selvitellä mm. laitteen aerodynamiikkaa ja muita hienouksia. Kyseinen menopeli on hollantilaista suunnittelua, mutta valmistettu tsekissä, kai. Muitakin valmistajia on ja aerodymaamisia ominaisuuksia ovat ainakin saksalaiset kehitelleet. 

Lisätietoa löytyy tietenkin googlella ja hyvä linkki on myös matkalaisen suosittelema http://www.saukki.com

Hyvää matkaa ja tervetuloa uudelleen, ensimmäinen kerta kun oli Kyyjärvellä!