Torstai 24.10.2019
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Maitolaiturin avajaisissa leppoinen tunnelma.Maitolaiturin avajaisissa leppoinen tunnelma.

Maitolaiturin avajaisissa leppoinen tunnelma.

14.8.2017 Suvi Kantonen, POP Pankki, Kyyjärven Osuuspankki

Maitolaituri sopii maalaismaisemaan, sen ympärille voi keksiä monenlaista.

Karstulan keskustassa on päässyt tänä suvena ihastelemaan maitolaituria ja oikeita heinäseipäitä. POP Pankki Kyyjärvi-Karstulan toteuttama idea lähti liikkeelle Karstulan konttorin palvelupäällikkö Teija Poikosen mukaan siitä, ku mietittiin, mite pankki voisi saada näkyvyyttä lisää. Karstulan kunta juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan, ja Suomi 100- juhlavuosi on myös meneillään, niin tämä maitulaituri-idea sopi hyvin näitäkin ajatellen. Koska maitolaiturista tehtiin siirrettävä versio, rakennuslupaa ei tarvittu ja näin se voi koristaa pihaa tässä konttorimme pihassa kesäisin. Sitä voidaan tarvittaessa siirtää Kyyjärven tapahtumiin myös, kertoo Teija Poikonen.

Maitolaituri valmistettiin Karstulan työpajalla.Työllisyyspäällikkö Sakari Hokonen otti heti haasteeen vastaan.Hän antoi suunnitteluvaiheen Heikki Hännisen tehtäväksi ja laituria oli rakentamassa Jani Syrjälä. Toinenkin, hieman suurempi maitolaituri oli kuulemma jo tilauksessa. Työpajalla tehdään tilauksesta esim. puutarhakalusteita, aitoja yms. Arkkuaihioita tehdään myös koko ajan. Vuoden 2016 alusta perustetussa työyksikössä on työllisyyspäällikkö Sakari Honkosen lisäksi työnohjaajana Heikki Hänninen, työsuunnittelijana Kirsti Rasi ja Kirsi Lavu toimii yhteispalvelupisteen virkailijana. Työpajalla työllistetään pitkäaikaistyöttömiä, siellä on palkkatuella työllistettyjä ja lisäksi kuntouttavalla tavalla työtoimintaan osallistuvia. Kouluttaa voidaan myös Pohjoisen Keski-Suomen oppisopimuskoulutuksella, koska Honkosella on opettajan koulutus.

Maitolaiturin avajaisissa muisteltiin menneitä. Viralliset avajaiset järjestettiin POP pankin Karstulan konttorilla 28.7. Yhteistyössä olivat mukana Karstulan Käsityötalo , sekä Karstulan Kisa-Veikot Ry. Lisäksi tangokuningas Jouni Keronen ja Jani Timonen esiintyivät. Leppoisissa tunnelmissa muisteltiin maitolaiturie kulta-aikaa. Nehän olivat vuosikymmeniä sitten olennainen osa maaseutuelämää. Maitolaiturille tuotiin useankin talon maitotonkat, siellä oli postilaatikot ja laiturin seinät täyttyivät ilmoituksista/ piirroksista. Maitotonkat haki maitoauto, se toi tonkat sitten joko tyhjinä, tai kuorittua maitoa, eli kurria sisältävät tonkat iltapäivällä takaisin laiturille. Kyydissä oli toki muitakin meijerituotteita, joskus kyyditettäviäkin ja jos jonkinlaista tavaraa pikkusäkeistä aina haravakoneisiin asti.

Maitolaituri toimi hyvänä nuorten kokoontumispaikkana. Sinne kurvailtiin iltaisin joko pyörillä, tai mopedilla. Taisi siellä jokunen suukkonenkin vaihtua iltahämärissä. Maitolaiturien rakentaminen alkoi 1920-luvulla. Toisen maailmansodan jälkeen ne yleistyivät, mutta kun 1970 -luvulla alkoi navetoihin ilmestyä tilatankkeja, niin maitolaiturit jäivät pois käytöstä. Nykyään maitolaitureita valmistetaan koristeeksi pihoihin ja teiden varsille.

Maitolaiturielämä on muistoissa, mutta POP Pankin rakennuttama uusi, kaunis maitolaituri on elävöittämässä omalta osaltaan ainakin kesäisin maaseutuamme Karstulassa ja mitä todennälköisemmin myös joskus Kyyjärvelläkin.