Sunnuntai 17.02.2019
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Carl Gustav Linden - etänäCarl Gustav Linden - etänä

Carl Gustav Linden - etänä

10.11.2017 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Carl-Gustav Lindenin piti poiketa 9.11 Pohjanmaan matkansa yhteydessä Kyyjärvellä, mutta matkan peruuntumisen takia tapaaminen päätettiin järjestää videoneuvotteluna.

Kunnanviraston videoneuvottelulaitteet toimivat suorastaan loistavasti ja kun päästiin vauhtiin niin tuntui ikäänkuin siltä, että Carl-Gustav olisi istunut pöydän päässä puheenjohtajan paikalla. Laitteita kannattaa hyödyntää.

Mutta kuka ihmeen Carl-Gustav ja millä asioilla? Kyseessä on Helsingin yliopiston Social- och kommunalhögskolanin tutkimusprojekti nimeltä "Hyperlokaali julkaiseminen - paikallismedian uudet muodot". Carl-Gustav työskentelee tässä projektissa tutkijana ja oli kiinnostut saamaan lisätietoa NopolaNewsistä, sen synnystä, toimintamallista, ansaintalogiikasta ja tietenkin toiminnan taustayhteisöistä ja yhteisöllisyydestä. No, sitä pakettia tarjottiin Veikon kanssa oikein urakalla reilun puolentoistatunnin ajan.

Keskustelussa lähdettiin liikkeelle vuodesta 2005, jolloin NopolaNews päästettiin irti. Lähes samaan aikaan saivat alkunsa Youtube ja Facebook - Twitter vähän myöhemmin. Arlene Huffington käynnisteli maailmankuulua HuffingtonPostiaan ja monet muut sosiaalisen median välineet olivat vasta alkutaipaleella. Tässä yhteydessä ihmeteltiin sitä miten joku juttu saa rapakon takana siivet alleen mutta täällä meillä ei, jos ei nyt tietenkään Nokiaa tai Supercelliä lasketa mukaan. Keskusteluissa vilahtelivat monet tutut nimet Ylen Tuija Aallosta silloiseen A-lehtien sähköisen median kehitysjohtajaan Matti Lintulahteen, Jyväskylän yliopiston Kari A Hintikkaan ja moniin muihin sen ajan sosiaalisen median pioneereihin Suomessa, jotka todellisuudessa nostivat Nopolan suuren yleisön tietoisuuteen heti alussa. Myös kilpailuista puhuttiin - Ylen Elävän Arkiston ja verohallinnon Verokortti verkossa kanssa edustettiin Suomea World Summit Awardissa Brijunin saarella, mutta ei sieltä kenelläkään mitään irronnut. Nopolalle sentään myöhemmin European eIncluision Awards titteli Wienissä ja monta muuta palkintoa eri sektoreilta. Nopolan monipuolisuus tuntui kiinnostavan tutkijaa.

Rapakon takana ja kauempanakin pysyteltiin, sillä keskusteluissa nousi esiin esimerkiksi korealainen OhMyNews, joka on alan ehdoton pioneeri. Chicagoon oltiin yhteydessä 2007 ja tarjottiin huonolla englannilla Nopolan mallia Knigth Foundationin rahoittamaan projektiin, jossa tavoitteena oli luoda kansalaisjournalismiin perustuva ChiTownDailyNews. "Nice site, but I don´t understand Finnish" taisi olla vastaus. Se siitä. Jos en ihan väärin muista, niin Tanja Aitamurto toi Knigth Foundationin ideaan perustuvan kilpailun myös Suomeen. Tätä nykyä kilpailu tunnetaan nimellä Uutisraivaaja ja sitä rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö. Nopolakin oli ihan ensimmäisessä kisassa mukana. Kilpailutyö - The Next Big Thing - kuihtui kisassa varsin pieneksi haaveeksi.

Suomesta esiin nousivat mm. Tampereen yliopiston kehittelemä Mansemedia / Mansetori, Mikkelistä Miämedia ja muutamat muut. Helsingin Sanomien ensimmäinen blogi näki päivän valon Nopolan syntyaikaan syksyllä 2005. Nopolan arkistot tietävät kertoa minkä niminen se oli, jos ei muualta enää löydy. Oli se mielenkiintoista aikaa.

Hyvin oli - tottakai - Carl-Gustav perillä erilaisista paikallisjournalismin ilmentymistä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kun keskusteluissa nousi esiin The Voice of SanDiego, ilmoitti hän käyneensä viime kesänä paikan päällä jututtamassa tekijöitä. Ovat muuten tulossa tammikuun lopulla Suomeen Helsingin yliopiston järjestämään seminaariin ja sinne sai alustavan kutsun myös Nopolan ja Kyyjärven edustajat. Kiitos.

Eri vaiheiden jälkeen siirryttiin nykypäivään ja tulevaisuuteen. NopolaNewsin toimintamallille on olemassa selkeä tilaus jo hyvin lähitulevaisuudessa kunhan SoTe ja maakunnat etenevät. Hämeenkoskella käytiin pari vuotta sitten, sähköpostissa on tarjouspyyntö Hämeenlinnan seudulle ja muutamaan muuhun kuntaan. Valokuituverkkoa ehdittiin sivuta vain sivulauseessa, mutta vuodelta 2008 peräisin oleva ajatus tavoittaa kuntalainen suoraan kotisohvalta TV:n välityksellä on nyt enemmän kuin lähellä. Kyyjärven talouksista reilusti yli puolessa on valokuituverkko jouluun mennessä ja tänään myllyltä meni 5.0 fullhd striimiä mielenkiintoiseen paikkaan.

Mutta, mutta... rahoituksen ja resurssien saaminen on erittäin vaikeaa Suomessa etenkin kun hakijana on joku ihme Kyyjärven mediamyllärit ry. Monessa on oltu mukana ja lähes aina rannalle jääty, uskottavuusongelma nimeltään tämä.

Kyseinen tutkimushanke päättyy helmikuun 2018 lopulla ja jatkosuunnitelmat ovat vireillä. Tekes, Suomen Akatemia ja muutama muu iso rahoitustaho vilahti keskustelussa. Jotenkin jäi sellainen kuva, että Nopolan 3.0 versiokin saattaisi kiinnostaa. Mikäs siinä.

Lisätietoa Carl-Gustavin tutkimuksista ja julkaisuista löytyy tästä linkistä. 

Hän lupasi poiketa paikan päällä paremmalla ajalla. Tervetuloa.

Pysykää kanavalla!