Tiistai 16.07.2019
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Maakuntaviesti "purkissa" - olipas se urakka!Maakuntaviesti "purkissa" - olipas se urakka!

Maakuntaviesti "purkissa" - olipas se urakka!

21.2.2018 Kyyjärven mediamyllärit ry/Aaro Toppinen / Kuvat: Antero Ohranen

Keski-Suomen maakuntaviestin nettiTV-tallenne löytyy Nopola Newsin videoarkistosta. Palkintojenjakokin ilmestyy sinne lähiaikoina.

Keski-Suomen 71. maakuntaviesti hiihdettiin Kyyjärvellä lauantaina 17.2.2018. Sää suosi niin kilpaililjoita, yleisöä kuin myös mediamylläreitä, jotka toteuttivat historiansa vaativimman nettiTV-tuotannon. Sopivan pilvistä, ei tuulta eikä tuiskua, joten ensimmäistä kertaa myös drone pääsi kuvaamaan tapahtumaa suoraan lähetykseen ilmasta käsin. 

Kameroita oli kaikkiaan seitsemän. Lähtö- ja maalialueella oli pääkameran lisäksi kaksi robottikameraa, drone ilmassa ja Harsunkankaan maastossa kolme kameraa. Maastosta kuva siirtyi jo aiemmin rakennettua valokuituverkkoa pitkin kisakeskukseen, johon kuidut saatiin asennettua vasta vuoden vaihteen jälkeen. Apuohjaaja piti yhteyttä maastossa oleviin kuvaajiin ja häneltä siirtyi valmiiksi ohjattu kuva pääohjaajan koneelle omaan ikkunaansa. Pääohjaajan koneelle tuli puolestaan kuva kisa-alueen kameroista, ajanottojäjestelmän tiedot NDI-tekniikalla sekä dronen kuva. Myös robottikameroilla oli oma ohjaajansa, dronella lentäjä ja jopa akunvaihtaja Kivijärveltä saakka:) Niin, ja tietenkin hoidettiin samalla kenttäkuulutuksen äänentoisto, nettiTV:n selostuksen audio sekä näiden yhdistelmä kuvaajille lisättynä ohjaajan audiolla. En osaa sanoa olisiko lopputulos ollut kovinkaan paljon parempi vaikka tätä sekasotkua olisi päässyt edes kerran harjoittelemaan. Suoraan lennosta koko toteutus.

HD-kuva ja jatkossa 4K-kuvakin siirtyy kivuttomasti valokuituja pitkin. No, joo, tällä kertaa kuitenkin kuva tuli pätkimällä pulkkamäestä eikä sitä voitu käyttää koko kisan aikana. Kamera ja lähetin vaihdettiin, kutituliitokset puhdistettiin ja kaikki mahdollinen kiireessä tehtiin, mutta pätkivälle kuvalle ei löytynyt selitystä. Todennäköisesti vika oli Paletin valotolpan juurella olevassa liitännässä, mutta asia tietenkin selvitetään perusteellisesti. Kovin suurta merkitystä tuolla kameralla ei ollut, mutta hiihtäjiä olisi pystytty seuraamaan aavistuksen paremmin hieman nopeammalla syklillä. Todellisuudessa kärki taisi pisimmillään olla poissa livekuvasta vain muutaman minuutin, mutta pitkältä se aika silti tuntui ja harmitti kovasti. Oppia ikä kaikki kuten sanonta kuuluu.

Livekuvan välittäminen nettiin on mylläreille tuttua puuhaa, mutta omat haasteensa tällä kertaa toivat kaikki muut lisäviritykset. Olympialaisista johtuen TV-palvelut haluttiin ottaa mukaan tapahtumaan. Paletin aulassa oli Maxivisionin iptv-boxin perässä TV, josta pystyi seuraamaan talviolympialaisia Koreasta ja toisesta TV:sta suoraa lähetystä maakuntaviestistä Paletin kisa-alueelta ja Harsunkankaan maastoista. Tämän lisäksi Live-kuvaa välitettiin lämmitettyyn VIP-telttaan kutsuvieraille, nettiTV-selostajille, kisan kuuluttajalle toiseen autoon ja kaikille niillä 500-600 netin kautta maakuntaviestiä seuranneelle nettikatsojalle. Latausten määrä oli tarkalleen 355, mutta kokemuksesta tiedetään että katsojamäärä on latausmäärää suurempi. Melkoinen viritys oli myös tulospalvelun siirto Uusisalon Reijon linja-autosta selostajille ja suoraan lähetykseen. NDI-tekniikka toimii tässä kuitenkin loistavasti. Uskallan väittää, että ensimmäistä kertaa Suomen maakuntaviestien historiassa tällainen kattaus ja palvelu oli tarjolla.

Pienempien tapahtumien media-aika ja näkyvyys on muutamaa lajia lukuunottamatta kortilla. Nopola Newsin NettiTV:n yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin välittää vähän media-aikaa saavia tapahtumia ja myös niiden positiivisia tunnelmia katsojille. Kokemuksesta tiedetään, että postiitivisten tunnelmien välittäminen houkuttelee mukaan myös niitä, jotka eivät välttämättä edes ole lajin aktiivisimpia harrastajia tai seuraajia. Yksi kerta ei kuitenkaan riitä vaan jatkuvuus on kaiken a ja o. Toinen vähintään yhtä tärkeä tehtävä on tietenkin mukana olevien yritysten näkyvyyden lisääminen ja alueen tunnetuksi tekeminen. Ilman yritysten merkittävää panostusta lähetystoimintaan tai ylipäätään kisojen järjestämiseen, toiminta ei olisi ollut mahdollista tässä mittakaavassa. Vaikka parannettavaa ja viilaamista aina jää, järjestelyt ovat saaneet kaikilta osin erittäin hyvää palautetta. Siitä kiitokset kuuluvat jokaiselle mukana olleelle tietenkään kotijoukkoja unohtamatta.

Joskus on tullut ihmeteltyä TV-ohjelman lopussa olevaa nimilistaa, mutta ei enää. Veikon kokoamalla mylläreiden nimilistalla näytti olevan lähemmäs kolmekymmentä nimeä - Kuopiota ja Helsinkiä myöten. Ja siitä huolimatta kiirettä piti vieläkin. Lämpimät kiitokset kaikille mukana olleille ja myös teknisille yhteistyökumppaneille, joista voidaan mainita muun muassa Avecom Media Oy, Kasenet, J Tainio Oy, Maxivision, Keski-Suomen Valokuituverkot KSVV Oy, Pohjoisen Keski-Suomen Verkkopalvelut PKSV Oy, Voimatel, Nestor Cables Oy, Reijo Uusisalo Oy, Kuljetus Juha Perhonen ja monet muut.

Antero Ohrasen nappaama jutun pääkuva kuitenkin kertoo sen kaikkein oleellisimman tästä touhusta - hymyssä suin eteenpäin, joten pysykää kanavalla!

Lisäkuvia tulossa myöhemmin.

  Aihealueen yhteistyöyritykset

  Veikon Katsastusasema Oy
  PJM Monituotanto Oy
  Millespakka OY
  Tulostekniikka
  SP-Auto
  Juha Eteläkari
  Sigma Trukit Oy
  Metallisorvaamo Patovisti
  Betset
  Soinin saneeraus
  Mediatili
  Sale Kyyjärvi
  Yrityspalvelu Paju
  Töpseli ja roikka
  Kyyjärven Lämpö Oy
  Rakennuspalvelu Lautanen
  LVIMore Oy
  OH-asennus Osmo Huhtala
  Sähköveijarit