Lauantai 26.09.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Tiesitkö, että kuluneella viikolla on vietetty jätevesiviikkoa?Tiesitkö, että kuluneella viikolla on vietetty jätevesiviikkoa?

Tiesitkö, että kuluneella viikolla on vietetty jätevesiviikkoa?

20.4.2018 Kyypartio/ Eevaliisa Hakola

Vahingossa minäkin sen radiosta kuulin. Pieni joukko partiolaisia vieraili meidän mainiolla jätevesipuhdistamolla 10.4. Hieman piti ensin nenää nyrpistää mutta jo vain valvontatilaan palatessa talon hajuun oli jo tottunut.

Jyrki meille esitteli taloa ja veden puhdistusprosessia. Ensin katsottiin valvomon tietokoneelta kuinka tekniikka valvoo tätä jatkuvaa käynnissä olevaa veden liikettä. Hyvin tuntuu tekniikka toimivan, Jyrkin rintataskussakin puhelin piippaili ja ilmoitti, että alahan tulla paikkaan B kun niistä partoilaisista eroon pääset. Teknistä päivystystä siis tarvitaan oli aika vuorokaudesta mikä tahansa.

Kyypartiosta oli vierailtu kerran aiemmin puhdistamolla vuosia sitten. Joku nuori aikuinen tämän vierailun varmaankin vielä muistanee. Nyt olikin hieman nuorempaa kuulijakuntaa ihmettelemässä puhdistamon erilaisia laitteita. Hieman tuli sellainen - ei kait sentään! olo -  kun Jyrki kertoi, että siinä lattian alla missä seisomme, on vettä kolmisen metriä!

Eka prosessin vaihe on välppäys. Siinä liikkuva välppä erottaa mekaanisesti jätevedestä sen kiintoaineen. Isoimmat, ei pönttöön kuuluvat jätteet jää välppään. Näimme ne kuuluisat makkaraperunat eli nakin paloja ja perunanlohkoja. Niin, eivät kuulu pönttöön vaan biojäteastiaan! Vanupuikot ovat iso ongelma. Laita vessaan roskis minne kaikki muu roska (hiukset, hammaslanka, hygieniatuotteet yms.) Pyttyyn vain vessapaperia ja istunnon tuotokset!

Ylhäällä kuvassa on bioroottori.  Se on suuri lieriön muotoinen laite, joka pyörii akselinsa ympäri ja jonka pintoihin muodostuu orgaanista ainetta hajottava pieneliöstö. Biologisessa puhdistuksessa veteen johdetaan ilmaa pieninä kuplina eli se ilmastetaan. Tällöin jäteveden bakteerit alkavat kasvaa ja lisääntyä.​ Näin muodostuu aktiivilietettä ja kasvaessaan bakteerit kuluttavat jäteveden eloperäistä ainetta.

Kemiallisella puhdistuksella poistetaan vedestä mm. fosforia. Lopuksi vettä jälkiselkeytetään, syntynyt liete kerätään talteen ja kuivataan sellaisella pienellä "avaruusrakettia" muistuttavalla laitteella. Meidän puhdistamolla on vielä puhdistetun veden ultraviolettisäteilytys, joka vielä varmistaa bakteerien, virusten ja pieneliöiden lopullisen nitistyksen. Ja toden totta, ihan kirkkalta ja hyvältä näytti se vesi, mikä pumppaamolta kohti kyyjärveä lähtee.

Kiitos Jyrki! - jos kuuntelin huonosti tai ymmärsin väärin- saa ja pitää oikaista!

Hox ! Partioväki

Kyyjärven rannalla vietetään kesäleiriä ajalla 15. -18.6.