Keskiviikko 28.10.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Kerttu Autio saatettiin viimeiselle matkalleKerttu Autio saatettiin viimeiselle matkalle

Kerttu Autio saatettiin viimeiselle matkalle

25.6.2018 Kyyjärven Mediamyllärit ry. Tuulikki Rauma / Veikko Huumarkangas

Kerttu Autio nukkui pois Kivirannan vanhainkodissa Kyyjärvellä 6.6.2018. Hänet siunattiin haudan lepoon 20.6. Kyyjärven hautausmaalla Luojan kirkkaan taivaan alla, kuten hän oli itse toivonut.

Kerttu Annikki Autio o.s. Kotka syntyi Kyyjärvellä kauniina aurinkoisena sunnuntaina 12.6.1927. Hän oli Johannes ja Alina Kotkan nuorimmainen. Kertun sisaruksia olivat Vilho, Vieno, Jalmari, Kaisa ja Reino. Kotona Kankaanpäässä Kertullekin riitti työtä ja touhua lapsesta asti. Siinä oppi talonpitoa ja monia elämisen taitoja. Hän myös kutoi ja virkkasi taitavasti ja kirjoi kauniita liinoja.

Kerttu avioitui 19-vuotiaana Kauno Aution kanssa ja he asuivat ensin Aution pikkutuvassa. Perheeseen syntyivät pojat Kari ja Arvo. Vuonna 1954 Kerttu sai paikan Kimingin koululla keittäjä-vahtimestarina. Siinä toimessa hän oli aina eläkeikään asti. Perhe asui aluksi koululla kunnes Kauno rakensi oman talon Oikarille.

Kerttu piti kovasti työstään, ruoanlaitto oli tärkeä osa elämää. Viimeiseen asti hän huolehti, että ruoka oli hyvää ja sitä varmasti riitti jokaiselle. Monet kerrat keskusteltiin ruokaresepteistä, varsinkin  vanhan ajan ruuista. Suvun muttijuhlissa Kerttu oli itseoikeutettu mutinkeittäjä.

Kerttu oli hyvä äiti, luonteeltaan valoisa, helposti lähestyttävä ja huumorintajuinen. Hän tuli hyvin toimeen lasten kanssa. Monet koululaiset muistavat hänet vielä vuosikymmenten takaa "meidän keittäjänä", joka teki maailman parasta ruokaa. Hänessä oli myös lujuutta. Elämän vastamäet, huolet läheisistä ja kaikkein läheisimpien varhaiset poismenot eivät saaneet lannistaa. Oli vain jatkettava eteenpäin.

Puoliso Kauno kuoli vuonna 1987 ja Kerttu asui leskenä Oikarin talossaan 90-vuotiaaksi asti. Eläkeläisenä hän kävi yhteisissä riennoissa, Virtapiirissä ja kerhossa ja tapasi ystäviä. Sairastuttuaan ja kunnon heikennyttyä hän siirtyi Kivirantaan, jossa ehti olla reilun puoli vuotta. Kerttu nukkui pois 6.6.2018 lähes 91 vuoden iässä. Kaipaamaan jäivät poika Arvo, miniä Anne sisarusten lapset perheineen, muut sukulaiset ja lukuisat ystävät.

Siunauksen Kyyjärven hautausmaalla toimitti kirkkoherra Tarja Sulkala ja kanttorina oli Teija Nissinen. Aluksi laulettiin Suvivirsi, joka oli Kertulle tärkeä omien häiden häämarssi ja koulun kevätjuhlien tuttu virsi. Lämminhenkistä muistotilaisuutta vietettiin kirkon sivusalissa. Taisto Kotka muisteli puheessaan Kertun ja muiden sisarusten elämää Sivulanmäellä, Linjalassa ja Kankaanpäässä. Paavo, Teija ja Tuulikki lauloivat laulun "Täällä pohjantähden alla". Adressit luki Tuulikki Johannan avustuksella. Kanttorin säestyksellä laulettiin virsiä.

Yhdessä muisteltiin Kertun sydämellisyyttä, auttavaisuutta ja kuinka hän otti toiset ihmiset huomioon. Tarja Sulkala totesi, että nämä ominaisuudet ovat hyvinä ohjeina meille itsekullekin ihmissuhteissa ja kohtaamisissa.

Aihealueen yhteistyöyritykset

Kyyjärven Hautauspalvelu