Torstai 06.08.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Ei mitään. Vai kuitenkin jotain?Ei mitään. Vai kuitenkin jotain?

Ei mitään. Vai kuitenkin jotain?

1.11.2018 Maaseudun Sivistysliitto / Niina Vuori

Taloustutkimuksen juuri tekemän tunnettuustutkimuksen mukaan pohjoista Keski-Suomea ei juurikaan tunneta. Alueesta ei tule oikein mitään mieleen. Mielikuva seudusta on kuitenkin neutraali ja positiivissävytteinen. Suuri huolenaihe kaikissa seudun kunnissa on väestön ikääntyminen. Kaikki miettivät, miten lapsiperheitä saataisiin jäämään ja muuttamaan seudulle. Jotain tarttis tehdä.
Kysytään nuorilta itseltään. Otetaan heidän mukaan ajattelemaan ja tekemään tekoja yhdessä.

Missä tarvitaan nuorten mielipidettä? Mihin kunnan asioihin nuoret haluaisivat itse vaikuttaa? Kohtaavatko nuorten ja aikuisten näkemykset?

Maaseudun Sivistysliitto haastoi kaikki Saarijärven, Viitasaaren, Pihtiputaan, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven ja Kannonkosken päättäjät, virkamiehet, luottamushenkilöt ja yrittäjät sekä muut asiasta kiinnostuneet tulemaan tilaisuuteen ja tuomaan mukanaan nuoren tai nuoria omalta paikkakunnalta. Ja hyvin haasteeseen tartuttiinkin. Tupa oli kirjaimellisesti täynnä.

Iltapäivän työpajassa pureuduttiin siihen, mitkä asiat nuorten ja aikuisten mielestä ovat seutukunnan vetovoimatekijöitä nyt ja tulevaisuudessa. Lopuksi mietittiin keinoja ja tehtiin lupauksia siitä, millä tavoin nuorten ääni ja näkemykset otetaan jatkossa kunnissa huomioon.

Aikuiset halusivat kuulla nuorten näkemyksiä oikeastaan ihan kaikesta; kunnan viihtyisyydestä ja yleisilmeestä, yhteisöllisyydestä, kouluista ja opiskelupaikoista, työpaikoista ja yrittäjyydestä, kestävästä kehityksestä, kuntamarkkinoinnista ja viestinnästä, matkailusta ja kansainvälisyydestä, kulttuurista, harrastusmahdollisuuksista ja vapaa-ajasta. Nuorille itselleen tärkeimpiä asioita olivat nuorille suunnatut palvelut, harrastusmahdollisuudet, matkailu ja kuntien välinen yhteistyö.
Yhteinen keskustelu oli vilkasta ja sille on selvästi tarvetta. 

Lue koko juttu Maaseudun Sivistysliiton nettisivulta >>

Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot Kyyjärvellä ja Viitasaarella -hankkeessa tuodaan nuorten ääntä kuuluviin kohdekunnissa ja löydetään paikallisesti merkittäviä kehittämiskohteita. Nuorille tärkeitä asioita toteutetaan yhdessä nuorten kanssa, yhteiseksi hyväksi. Hankkeessa rakennetaan strategisia kumppanuuksia kuntien ja järjestöjen välille sekä tehdään vapaaehtoistyötä näkyväksi ja luodaan uusia tapoja olla mukana ja osallistua. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen Ely-keskus, Maaseuturahasto.