Lauantai 19.09.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
"Yhen takana""Yhen takana"

"Yhen takana"

15.11.2018 EL Tuula Härkönen, kuvat Eliisa Heiskanen

Bingoa syyskokouksen jälkeen 13.11.

Eläkeliiton Kyyjärven yhdistyksen syyskokous noudatti virallista esityslistaa: mm.
- jäsenmaksu edelleen 12€, jolla saa EL:n Sanomat ja muuta mukavaa
- toimintakertomus ja talousarvio v:lle 2019 (oma juttunsa myöhemmin)
- puheenjohtaja v.2019 Tuula Härkönen
- hallitus 2019: Heljä Colella, Eliisa Heiskanen, Irmeli Huhtala, Kyösti Lintulahti, Marja-Liisa Pölkki (jatkaa), Tuulikki Rauma ja Ilmari Toivanen (uusi).

Tiedättekö, että BINGO on vanha peli. Sitä pelattiin jo 1530-l. Italiassa, josta se  siirtyi 1700-l. Ranskaan ja Saksaan ja yleistyi 1900-l. Amerikassa. Kerrotaan, että aluksi pelattiin pavuilla, mutta kun USA:ssa jollakin naisella oli rivi täynnä, hän hädissään yritti huutaa Beans (bi:ns), mutta huusikin "bingo", joku liikemies tajusi, että siinäpä pelille hyvä nimi!
Suomeen bingon toi syksyllä v. 1968 ylivieskalaisen eläinlääkärin vaimo Ebba Forsberg ja näin bingolla Ylivieska rahoitti paikallisen uimahallin rakentamisen. Kun seuraavan kerran käytte tai ajatte Ylivieskan läpi, muistakaa tämä.


Kyyjärvelläkin on pelattu bingoa ja kerätty rahaa mm. Maamiesseuran hankintoihin, kertoi Lintulahden Tapio. Sääntöjen mukaan Suomessa ei saa olla rahapalkintoja, ja niinpä meilläkin oli kahvia ja kinkku. Kuten kuvasta näkyy "bingoemäntä" ja virallinen valvoja vastasivat pelin sujuvuudesta (Arvaa kumpi oli kumpi!). - Oli meillä mukavaa!

PS Mistä otsikko? Muistan isäni sanoneen niin varsin usein 70-luvulla bingosta tultuaan. Nyt ymmärrän!
PS Kukako sai kinkun? No, Viitalan Liisa!