Keskiviikko 17.07.2019
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Pohjoinen joulutervehdys PellostaPohjoinen joulutervehdys Pellosta

Pohjoinen joulutervehdys Pellosta

24.12.2018 Juttuvinkki / Eero Ylitalo / AT

Ihmiselossa uuden syntyminen edellyttää yhdeksän kuukauden odotusaikaa. Saman verran on nyt kulunut siitä, kun muuttokuormamme suuntasi Tukkirannasta pois. Vaikka aikamääre on sama, ei nämä kaksi asiaa ole vertailukelpoisia. Ensiksi mainitussa on kyse nimenomaan uuden odotuksesta, kun taas jälkimmäisessä ainakin Sinikan ja minun kohdalla on kysymys luopumisesta ja poisoppimisesta.

Me saimme viettää Kyyjärvellä viisi hienoa vuotta jotka taatusti ovat lopullisesti piirtyneet elonpolkumme varteen pysyvinä ja myönteisinä maamerkkeinä. Kiitollisena arvostamme sitä, että kuntapäättäjät uskalsivat valintatilanteessa antaa mahdollisuuden myös varttuneemmalle ehdokkaalle näyttää osaamisensa vaativassa kunnanjohtajan tehtävässä. Varmaankaan valinta ja toimintani virassa ei ollut kaikkien mieleen, mutta olen elämässäni aina luottanut siihen, että kun parhaansa tekee, enempään ei kykene.


Olen nyt toiminut syntymäkuntani, Pellon, kunnanjohtajana lähes yhdeksän kuukauden ajan. Ajoittain on tullut tunne, että sanonta siitä, että "kirkkoherran, poliisin ja kunnanjohtajan ei tule toimia kotikunnan virassa", pitää paikkansa. Mutta kuluneiden kuukausien aikana asiat ovat edenneet myönteisesti, ja nyt näyttää, että tuo myytti on vesittymässä täällä Pellossa tältä osin.


Kyyjärvisten yhteisöllisyys ja kanssaihmisten arvostus ovat ominaispiirteitä, jotka ovat jääneet hyvin vahvana muistijälkenä siellä vietetyistä vuosista. Muisteluissamme olemme usein ihannoineet sitä yhteistä tahdonvoimaa, jonka avulla pienestä kuntakoosta huolimatta toteutettiin ja toteutetaan useita merkittäviä talkooponnistuksia.
Hiihtäjälegenda Eero Mäntyrannan muistohiihdot Harsunkankaalla, ja sen yhteyteen järjestetyt palkintonäyttelyn 12 000 kävijää, Heikki Luoma-areena, Kyyjärvi-viikko, Kyyjärven kalenterit, kuntakuusen valaisu, Joulumessut, Elinvoima-estradi, Seimitalli, yrittäjien puurojuhla, sankarihautojen havuseppeleet valaisuineen, jättiteltta,  Maakuntaviesti 2017, Kaiken kansan Linnanjuhlat 2017 sekä erityisesti turvapaikanhakijoiden vastaanotto ja kotouttaminen olivat tapahtumia ja toimenpiteitä, jotka hakevat vertaistaan ja piirsivät valtakunnallisestikin Kyyjärvestä kuvaa kuntana, jossa yhdessä tekeminen ja lähimmäisenrakkaus ovat jokaisen kyyjärvisen arjessa läsnä. Tuon mielikuvan säilyttämisessä ja vahvistamisessa avainasemassa olette ainoastaan ja vain te kyyjärviset. Oman pesän likaajat voivat noudattaa Nälkämaan laulun riimitystä "raukat vain menköhöt merten taa" 


Maaliskuun lopulla järjestettyjen "hoijakkatreffien" jälkeen muuttokuormamme Tukkirannasta suuntautui kahtaalle. Sinikan uudeksi asuinpaikaksi muodostui työstä johtuen Alajärvi ja minulle puolestaan aikoinaan Pelloon rakentamamme kotitalo.
Työ on ymmärrettävästi ottanut arjestamme otteen ja se on ollut hyvä lääke Kyyjärven rantamaininkien ja siellä vietettyjen vuosien aikana muodostettujen hyvien ystävyyssuhteiden kaipuuseen. Onnellisia olemme siitä, että työ- ja elämäntilanteiden muutoksista huolimatta meillä on ollut mahdollisuus säilyttää lämpimät suhteet sinne Kyyjärvelle. Saimme sen tuta erityisesti mahtavan Nopolan koulukeskuksen vihkiäistilaisuudessa, johon meidät oli ystävällisesti kutsuttu. Kaikki kohtaamiset siellä vahvistivat toisaalta ikäväämme Kyyjärvelle, mutta toisaalta myös osoittivat sen vahvan ystävyyssiteen, joiden sitomiseen meillä oli mahdollisuus kunnanjohtajavuosieni aikana.

Meillä kaikilla on taipumusta muistella menneitä päiviä vanhoina hyvinä aikoina. Hyvä on kuitenkin pitää mielessä, että tulevaisuudessa myös juuri tämä päivä on yksi niistä päivistä, jota me tulevaisuudessa muistelemme vanhoina hyvinä aikoina. Nauttikaamme siis siitä ja olkaamme kaikki ihmisiä ihmisille.
  
Meille kaikki Kyyjärvellä vietetyt päivät liittyivät hienoina helminä muistojen ketjuun ja haluammekin tämän joulukirjeen kautta osoittaa teille kaikille kiitollisuutemme siitä.
Toivomme teille jokaiselle valoisaa tietä Joulun maahan ja rauhaisaa juhlan aikaa. Toivomme myös, että vuodesta 2019 tulee entistä yhteisöllisempi vuosi Kyyjärven kunnalle ja kyyjärvisille. Olette sen ansainneet


Sinikka ja Eero Ylitalo


PS: Kun matkaatte Lapin lumille tai ruskan lumoihin, niin ottakaahan ihmeessä yhteyttä. Pellon kunnanjohtajan tavoittaa numerosta 040-6317001 ja sähköpostilla eero.ylitalo@pello.fi. Kunnasta saa tietoa osoitteesta www.pello.fi