Torstai 06.08.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Muutos lautasella -ryhmissä lisätään väriä lautaselle Muutos lautasella -ryhmissä lisätään väriä lautaselle

Muutos lautasella -ryhmissä lisätään väriä lautaselle

9.2.2019 Gery ry/Muutos lautasella/Keski-Suomen Muistiyhdistys ry/Apetta Aivoille /Juttuvinkki/Annemari Mäntynen

Muutos lautasella -valmennuksessa tavoitellaan hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja yhdessä ammattilaisen, ryhmän tuen ja älypuhelinsovelluksen avulla.
Saarikan alueella aloitetaan maaliskuussa valmennusryhmiä, yhteistyössä Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n kanssa. Uudenlaisessa valmennuksessa havainnoidaan omia ruokailutottumuksia, suunnitellaan muutoskokeiluja ja uusia toimintamalleja. Tukena ovat muut ryhmäläiset ja ravitsemuksen ammattilainen, jolta saa yksilöllistä ohjausta. Valmennuksessa käytetään helppokäyttöistä MealLogger-sovellusta, jolla ateriat kuvataan. Ryhmätapaamisissa syvennytään omiin tapoihin ja asetetaan käytännönläheisiä muutostavoitteita.

Ravitsemusohjaus älypuhelimella on toimivaa

Muutos lautasella -valmennuksesta tehtiin viime vuonna tutkimus. Osallistujat pitivät ryhmissä kuvallista ruokapäiväkirjaa neljän viikon ajan ottamalla valokuvia aterioistaan älypuhelinsovelluksella ja saivat ohjausta ryhmien ohjaajalta. Ryhmäläiset näkivät toistensa ateriakuvat ja pystyivät tykkäämään ja kommentoimaan toistensa kuvia.

Ohjauksen tavoitteena oli parantaa osallistujien ruokavalion laatua mm. lisäämällä kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä täysjyväviljatuotteiden käyttöä. Myös ateriarytmiin kiinnitettiin huomiota. Näiden muutosten tavoitteena oli edistää painonhallintaa.

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja käytettiin lähtötilanteessa hieman alle neljä kertaa päivässä. Heti tutkimusjakson päättymisen jälkeen kasviksia käytettiin reilut kuusi kertaa päivässä. Neljän viikon tutkimusjakson aikana osallistujien paino putosi keskimäärin 1,5 kg ja vyötärönympärys kaventui. Älypuhelinsovellusta käytettiin aktiivisesti. Ateriakuvia ladattiin sovellukseen keskimäärin kuusi päivässä osallistujaa kohden. Osallistujista 84 % koki saaneensa tukea muilta ryhmän jäseniltä.

"Suurimmat oivallukset projektin aikana oli säännöllisen ateriarytmin omaksuminen, kasvisten määrä ja merkitys ruokavaliossa".
Nainen, 55 v

"Omalla kohdallani vihannesten ja hedelmien käyttö suunnilleen kaksinkertaistui. Se on näkynyt mukavana painonkehityksenä."
Mies, 51 v

"Aterioiden kuvaaminen oli helppoa ja nopeaa. Kuvaaminen itsessään jo vaikuttaa ruokailuun ja tulee syötyä terveellisemmin, koska nopeasti itselle ilmenee ruokamäärät ja ruuan laatu."
Nainen, 65 v

Voit ilmoittautua mukaan maksuttomaan Muutos lautasella -valmennukseen!

Kaipaatko pieniä käytännön vinkkejä, miten sinun lautasellesi saisi monipuolisuutta? Haemme nyt ylipainoisia 50­-65-vuotiaita osallistujia kolme kuukautta kestäviin ravitsemusasiantuntijan vetämiin valmennusryhmiin. Ryhmään osallistuminen on maksutonta. Valmennusta tuetaan Veikkauksen varoilla. Voit osallistua ryhmään, jos sinulla on mahdollisuus käyttää älypuhelinta. Ilmoittaudu ryhmiin 24.2.2019 mennessä.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja ravitsemussuunnittelija, ETM, terveydenhoitaja Heli Salmenius-Suominen, heli.salmenius-suominen@gery.fi, www.muutoslautasella.fi, p. 044 241 3185, Gerontologinen ravitsemus Gery ry