Perjantai 25.09.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Tervetuloa perhekirkkoon sunnuntaina 3.2. kello 12Tervetuloa perhekirkkoon sunnuntaina 3.2. kello 12

Tervetuloa perhekirkkoon sunnuntaina 3.2. kello 12

2.2.2019 Kyyjärven seurakunta / Riitta Kytölä

Tämän vuoden Yhteisvastuukeräys aloitetaan 3.2. Perhemessulla kirkossa kello 12. Siellä onkin koolla monen ikäistä seurakuntalaista! Vietämme viime vuonna kastettujen ja seurakuntaan muuttaneiden kirkkopyhää. Mukana ovat myös rippikoululaiset. Esikoululaiset laulavat. Kirkossa sytytetään kynttilät kaikille viime vuonna kastetuille. Messun jälkeen juodaan kirkkokahvit. Samalla voi ostaa arpoja Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.
Kahvin ja lyhyen koulutuksen jälkeen rippikoululaiset lähtevät kylälle keräämään Yhteisvastuukeräystä! Koko kirkonkylän eteläistä ei saada kerättyä, mutta jos ei pyry kovin paljon haittaa niin aloitamme Honkalehdontien varresta.Nuorilla kerääjillä on Yhteisvastuulogolla varustetut nimilaput rinnassa ja viralliset keräyslistat mukanaan.

Tämän vuoden Yhteisvastuukeräys tukee lasten ja nuorten koulutusta täällä Suomessa ja maailman köyhissä maissa. Meillä Suomessahan on ilmainen peruskoulu ja toisen asteen koulutkin on periaatteessa ilmaisia, mutta kuitenkin lukion kirjat ja ammattikouluun tarvittavat työvälineneet, esim. parturintarvikkeet, kokin asut ym.koulutuksen vaatimat hankinnat voivat maksaa jopa muutaman tuhat euroa. Tämä on este joidenkin nuorten kouluttamiselle.

Nuorisobarometrin mukaan 17% tutkimukseen vastanneista kertoo joutuneensa karsimaan opiskeluvaihtoehtojaan rahanpuutteen vuoksi. Koulutuksen keskeyttäneistä 10% katsoo rahanpuutteen vaikuttaneen erittäin tai melko paljon keskeyttämiseen.Pelastakaa Lapset ry:n Lapsen ääni 2018 kyselyssä vähävaraisten perheiden lapsista lähes neljännes, 24,2% arvioi taloudellisten tekijöiden vaikuttaneen heidän mahdollisuuksiinsa käydä koulua.

Vielä vaikeampaa  on tietenkinkoulutus kehitysmaissa, joissa kaikilla ei ole mahdollisuutta edes peruskoulutukseen. Esimerkiksi Luoteis-Keniassa Turkanan alueella kouluikäisistä noin 40% EI käy koulua ja aikuiset mukaanlukien 84% ei ole koskaan käynytkään! Koulun keskeyttäminen on myös yleistä. Koulumaksut ja koulutarvikkeet on ylivoimaisia monille perheille. Osittain on kysymys myös asenteista. Koulunkäynnin hyötyä pitkällä tähtäimellä on vaikea ymmärtää, kun tytön perheen avioliiton kautta saamat myötäjäiset ja pojan työ paimenena tuo välittömästi tuloja perheelle.

Näitä nuoria ja perheitä kotimaassa ja maailmalla Yhteisvastuukeräys auttaa. 40 prosentilla keräyksen tuotosta autetaan Suomessa vähävaraisten perheiden nuoria avustamalla opiskelun vaatimissa hankinnoissa ja muissa kustannuksissa  kirkon diakoniarahaston ja seurakuntien kautta. 

60% tuotosta menee Kirkon Ulkomaanavun kautta erittäin vaikeassa asemassa olevien koulutukseen. Jo koulunsa keskeyttäneitä yritetään saada takaisin kouluun, tuetaan yritteliäiden oppilaiden opintoja taloudellisesti, koulutetaan lisää opettajia syrjäseuduille. Myös asenteisiin yitetään vaikuttaa kertomalla perheille koulutuksen hyödyistä. Koulujen yhteyteen rakennetaan vesisäiliöitä, jotta lapset voivat pestä kätensä.

Kiitos kaikki viime vuoden keräykseen tavalla tai toisella osallistuneet! Yhdessä keräsimme taas hyvän tuloksen 5 692 euroa 29 senttiä. Se merkitsi 4 euroa ja 84 senttiä asukasta kohden ja toi meille 3.sijan koko Suomen seurakuntien joukossa! 

Nyt taas sunnuntaina ovikello soi! Kannattaa siis varata käteistä kotiin, jos haluaa osallistua Yhteisvastuukeräyksen listakeräykseen kirkonkylällä. Ja muistakaa, että antaminen on ihan vapaa-ehtoista - saa vapaasti antaa ja vapaasti olla antamatta!