Keskiviikko 22.05.2019
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Dokumenttiprojekti "Rata", kuinka sota kohtasi korpikansan, nähdään KyyjärvelläDokumenttiprojekti "Rata", kuinka sota kohtasi korpikansan, nähdään Kyyjärvellä

Dokumenttiprojekti "Rata", kuinka sota kohtasi korpikansan, nähdään Kyyjärvellä

1.3.2019 Torstai-lehti / Tuula Jokiaho ; kuva Juha Hankkilä (jutun välitti Kyyjärven kirjasto)

Kyyjärveläisen tuottajan Raimo Salon uusi dokumenttielokuva saksalaisten kenttäradasta Hyrynsalmelta Kiestingin suuntaan 1942-1944, "Rata", kuinka sota kohtasi korpikansan, nähdään Kyyjärven kirjastossa 12.3. kello 18.

Monet vanhemmat kainuulaiset muistavat, ja myös Koillismaalla muistetaan, kuinka kesällä 1942 koppalakkiset saksalaiset upseerit ilmestyivät yllättäen kylien raitille sivuvaunullisilla moottoripyörillään.

Ihmetys oli suuri, vaikka tiedettiin, että suurvallan joukkoja oli ollut pohjoisessa Suomessa jo toista vuotta. Pian selvisi, että oltiin suunnittelemassa kapearaiteista kenttärataa alkaen Hyrynsalmelta kohti Kiestinkiä ja Muurmannin rataa. Muutaman viikon päästä etujoukkoja seurasivat valtavat vankikaravaanit, hevospelit ja ajoneuvot täynnä rakennusmateriaaleja.

Raimo Salo oli muutama vuosi sitten musiikkikeikalla Kainuussa ja tuolloin häneltä kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut suunnittelemaan dokumenttia kenttäradan vaiheista. Alustavassa selvityksessä Salo löysi hyviä kertojia, arkistovalokuvia ja jopa radan pohjan rakenteita löytyi Kuusamon Vanttajasta.

Mukaan hankkeeseen lähti Hyrynsalmen vanhan aseman perinnettä ylläpitävä yhdistys Sodan ja Rauhan rata ry Hyrynsalmelta, rahoitusta saatiin Kainuun Kulttuurirahastolta ja Elävä Kainuu -Leaderilta. Elokuvan on ohjannut Esa Sironen ja leikannut Veera Kanala.

Elokuvaprojekti kesti kaksi ja puoli vuotta. Ensimmäiset kuvaukset tehtiin Taivalkoskella syyskesällä 2016. Lisäksi Raimo Salo kuvasi Kuusamossa, Suomussalmella ja Hyrynsalmella. Projektiin haastateltiin parikymmentä henkilöä, tehtiin kuvauksia maastossa, hyödynnettiin Hyrynsalmella olevaa vanhan aseman pienoismallia ja taltioitiin valokuvia julkisista sekä yksityisistä arkistoista. Kaiken kaikkiaan videomateriaalia kertyi noin 80 tuntia, mikä on varsin suuri määrä, mutta on huomattava että radan kattama alue on viiden pitäjän kokoinen.

Rataa oli rakentamassa noin 3000 sotavankia ja elokuvan kertojien mieleen on erityisesti jäänyt vankien raaka kohtelu. Rakennusprojekti oli sen ajan suurin työmaa Suomessa ja siihen satsattiin valtavan rahalliset ja inhimilliset resurssit.

Kuva: Kenttärata-opas ja asiantuntija Tuomo Horsma sekä dokumentin pääkertoja Erkki Moilanen Taivalkoskelta yhdessä kyyjärveläisen tuottaja Raimo Salon kanssa. Kuva: Juha Hankkila.