Sunnuntai 12.07.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Tuija Siltanen: Ihmisen puolesta - Ihmisen asiallaTuija Siltanen: Ihmisen puolesta - Ihmisen asialla

Tuija Siltanen: Ihmisen puolesta - Ihmisen asialla

1.4.2019 Kansanedustajaehdokas Tuija Siltanen, (s. Toppinen), Kokoomus

Aito mummi elämänkokemuksella eduskuntaan!

Viitasaarella eläkepäiviä viettävänä ja Kyyjärvellä syntyneenä olen aito keskisuomalainen kolmen lapsen äiti ja kahden pienen pojanpojan mummi. Tein pitkän työuran myyntipäällikönä vakuutusyhtiössä, joten ihmisten arjen haasteet ovat myös sitä kautta tuttuja.

Teemani vaaleissa ovat vanhusten ja erityisryhmien hoiva-asiat, sekä arki turvalliseksi kaikille. Elämänkokemuksen ja haasteiden myötä pidän itseäni todellisena kokemusasiantuntijana. Vastuu läheisistä on sydämentyötä, jota koen huolehtiessani iäkkään äitini arjen asioista.

Olen aktiivisesti vaikuttamassa Viitasaaren kaupunginvaltuustossa, ja -hallituksessa, sekä kirkkovaltuustossa. Toimin myös Wiitaseudun Yrityspalvelu Oy:n hallituksessa.

Voimaa saan vapaaehtoistyöstä, puutarhanhoidosta ja liikunnasta. Puhdas ympäristö ja luonto ovatkin erittäin tärkeitä ja lähellä sydäntäni. Johtotähtenä elämässäni ovat koti, uskonto ja isänmaa, sekä tunnetasolla usko, toivo ja rakkaus.

Huolenpitoa läheisistä

Olen asettunut ehdolle eduskuntavaaleissa 2019 pehmeiden arvojen puolesta - Ihmisen puolesta ihmisen asialla. Kannan huolta lähipiirissäni ja ympäristössäni elävien ikäihmisten pärjäämisestä arjessa. Kysymys, joka minulle esitetään usein.

Olen huolestunut siitä, että miten selviydyn näistä elämän arkiaskareista?

Unohdan silloin tällöin päivittäisiä rutiiniasioita, aikatauluista puhumattakaan. Kuuntelen heidän huolenaiheita ja suhtaudun asioihin vakavasti. Mietimme yhdessä, löytyykö asioihin ratkaisuja lähipiirin avustuksella. Luodaan ja laajennetaan verkostoa. Tarvittaessa otan yhteyttä kotipalveluun ja kotisairaanhoitoon. Kartoitetaan hoidon ja huolenpidon tarve ja jäädään seuraamaan tilannetta. Keskustellaan asioista myös omaisten ja lähipiirin kanssa. Näin toimiessani koen läheishoivan palkitsevaksi.

Tunnen usein itseni yksinäiseksi, ei ole puhekaveria, joka kuuntelisi. Mikä neuvoksi?

Käyn silloin tällöin kylässä hänen luonaan ja olen havainnut taantumisen ja elämänpiirin supistumisen. Sukulaiset asuvat kaukana ja harvoin pääsevät käymään. Tiedän asioita, jotka voisivat vaikuttaa piristävästi elämänlaatuusi. Paikkakunnalla on monia mahdollisuuksia, joista haluan kertoa Sinulle. Paikkakunnalla toimii Suomen Punaisen Ristin ja seurakunnan yhteinen ystäväpalvelutoiminta. Toiminnassa on myös muistikahvila, jossa voi vierailla. Lisäksi on runsaasti ikäihmisille suunnattuja harrastepiirejä, liikunta- ja musiikkikerhoja. Mikähän Sinua eniten kiinnostaa? Yhteistuumin päätimme käydä muistikahvilassa tutustumassa ja ottaa yhteyttä ystäväpalvelutoimintaan. Kyllä mieli virkistyisi, jos saisin ystävän itselleni, joka kävisi vaikka joka toinen viikko luonani. Yhteydenpito ystävän kanssa lisää ajan myötä hyvin paljon arjen turvallisuutta ja pitää mielen virkeänä.

Elämä on kallista, eikä raha oikein riitä. Onkohan minulla mahdollisuus saada jostain taloudellista tukea?

Elätkö tällä hetkellä pelkästään oman eläkkeen turvin? Kyllä näin on, kun en ole osannut kysyä asiasta mistään. Nyt selvitetään, otetaan yhteys Kelaan ja anotaan Sinulle asumistukea. Sitä on mahdollisuus saada, kun asuu vuokralla. Täällä on myös neuvontapiste, Apuaitta, josta voidaan käydä kysymässä muista mahdollisista tukimuodoista. Hommataan lääkärintodistus tarvittaessa ja tehdään hakemukset asioiden vireille saamiseksi. Mitään tukia ei saa hakematta. Pitää selvittää oikea väylä asioiden hoitamiseen. Päätökset ratkaisuista tulee melko nopeasti. Luotetaan, että taloudellista apua tulet saamaan. Nämä asiat eivät hoidu itsestään, tarvitaan jälleen läheistukea uusien asioiden alkuun panemiseksi.

Sukupolvien välistä kanssakäymistä ja kohtaamisia pitäisi olla enemmän.

Nykymaailmassa perheet ovat täysin työllistettyjä arjen pyörittämisessä. Vanhempien käydessä töissä tai opiskelun jatkuessa, isovanhempien tuki on tarpeellinen. Vanhemmat tuntevat usein itsensä riittämättömäksi, suorittamisen kuormittamassa elämässä. Perhe-elämän perinteiden ja asenteiden kunnioittaminen ja uuteen arvostukseen nostaminen edistäisi perheiden hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta. Silloin isovanhemmat eivät voi olla avuksi niin usein, kun asuvat eri paikkakunnalla. Mukana elämän pyörteissä kannattaa olla aina, kun se on mahdollista. Sukupolvien välinen kanssakäyminen rikastuttaa molempien osapuolten elämää. Yhteiselo luo turvallisuutta ja antaa erilaisia eväitä elämään tulevaisuudessa. Näiden esimerkkien avulla haluan tuoda asiaa esille, miten tärkeää läheistuen antaminen on yksinäisyyden ja syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseksi, eikä maksa yhteiskunnalle mitään. Haluan korostaa kaikessa toiminnassani ja ottaa huomioon, miten tärkeää on koti, uskonto ja isänmaa.

Tuijan Facebook sivulle pääset tästä linkistä.

Sähköposti: tuija.siltanen@viitasaari.fi