Lauantai 11.07.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
URUGUAYN KANSA HALUSI AUTTAA SUOMEA TALVISODASSA: kiitos muistettiin vasta 80 vuoden jälkeenURUGUAYN KANSA HALUSI AUTTAA SUOMEA TALVISODASSA: kiitos muistettiin vasta 80 vuoden jälkeen

URUGUAYN KANSA HALUSI AUTTAA SUOMEA TALVISODASSA: kiitos muistettiin vasta 80 vuoden jälkeen

1.4.2019 Juttuvinkki; Raimo Salo, (tallensi Maarit Ohranen)

Kyyjärveläinen Raimo Salo, dokumentaristi ja kolmen sodan veteraanin poika huomasi aiheesta julkaistun Iltalehden artikkelin (6.12.2018) ja kirjoitti Uruguayn suurlähettiläälle kirjeen ja tiedusteli sopisiko kiittää, vaikka on kulunut jo 80 vuotta tapahtumista.

30.11.1939 Neuvostoliitto ampui kuuluisat Mainilan laukaukset ja näin Suomi joutui suurvallan häikäilemättömän hyökkäyksen kohteeksi. Suurvallan hyökkäys pieneen naapurin kimppuun aiheutti toisella puolella maapalloa sen, että Etelä-Amerikan kaksi maata otti asian esille Kansainliitossa ja uhkasivat erota ellei Neuvostoliittoa potkita ulos maailmanjärjestöstä. Suurvallan erottaminen ei ole niin yksinkertaista, joten Uruguayssa heräsi halu auttaa maatamme ja siellä kerättiin 100 000 pesoa, jolla hankittiin 10 000 purkkia säilykelihaa, villaa ja joitakin muita tarvikkeita. Nämä lastattiin laivaan, joka lähti 1940 helmikuussa seilaamaan kohti kaukaista maatamme. Laiva lasteineen ei kuitenkaan ehtinyt Suomeen ennen sodan loppua (13.3.1940) ja tarvikkeet kulutettiin myöhemmin, siitä ei ole tarkempaa tietoa. Hyvään tarpeeseen ne tulivat, kun kaikesta oli pulaa.

Kyyjärveläinen Raimo Salo, dokumentaristi ja kolmen sodan veteraanin poika huomasi aiheesta julkaistun Iltalehden artikkelin (6.12.2018) ja kirjoitti Uruguayn suurlähettiläälle kirjeen ja tiedusteli sopisiko kiittää, vaikka on kulunut jo 80 vuotta tapahtumista. 

Salo kertoi halustaan lähettää Uruguayn presidentille henkilökohtaisen lahjan, joka on lottadokumentti Viimeinen testamentti, espanjaksi käännetyn saatekirjeen kera. Kirjeen käänsi espanjaksi Asta Jansson. Suurlähettiläs vastasi kolmessa päivässä ja näin aloitettiin presidentin lahjan valmistelut.

25.3.2019 Raimo Salo kävi Helsingissä luovuttamassa suurlähettiläs Pablo Saderille presidentillisen lahjan, joka lähetetään diplomaattipostina Uruguayn presidentille, hän on Tabaré Vázquez.

Dokumentin lahjalaatikko on Kyyjärven Touhulassa tehty kaunis koivuinen rasia, joka on verhoiltu valkoisella plyysikankaalla. Tyylikästä kyyjärveläistä osaamista! Kannen messinkilaatta kaiverrettiin Karstulassa kultasepällä ja lahjakirje kansineen painettiin Paino-Pekassa. Kiitokset Karstulaan laadukkaasta työstä! 

Tunnin mittaisessa Viimeinen testamentti- dokumentissa lotat muistelevat talvi- ja jatkosotaa ja se on tekstitetty englanniksi.

Näin kaukaisen Etelä-Amerikan maan presidentti näkee millaiseen Suomen tilanteeseen arvokas ja kunnioitettava Uruguayn kansan lähettämä apu lähetettiin 80 vuotta sitten. Suomella oli talvisodassa vähän auttajia ja on ainutlaatuista, että apua lähetettiin maailman toiselta puolelta. Syvä kumarrus, kunnioitus ja hatunnosto Uruguayn kansalle! 

On myös huomattava, kuinka maidemme lipuissa liehuvat samat värit, sininen ja valkoinen.  

Raimo Salon ja H.E. Pablo Saderin tapaaminen oli lämminhenkinen ja kesti yli tunnin. Paikalla oli myös suurlähettilään assistentti Sinikka Tervo, joka otti kuvia tapaamisesta.