Keskiviikko 12.08.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Tenavien talven touhujaTenavien talven touhuja

Tenavien talven touhuja

1.4.2019 Varhaiskasvatus Essi Valtoaho

Nopolan päiväkodin 4-6 -vuotiaat Tenavat ovat puuhailleet monenlaista talven aikana!

TAMMIKUU

Tammikuun alussa palailtiin joululomilta ja puhetta riitti Joulupukin tuomista lahjoista. Lelupäivinä onkin ihasteltu jouluna saatuja uusia leluja. Keskusteltiin myös uudesta vuodesta ja raketeista. Teimmekin ryhmän seinälle hienoa ilotulitustaidetta wc-rullien ja maalin avulla.

Aloitimme avaruus-teeman, joka on aina kiehtonut lapsia kovasti. Olemme askarrelleet omat avaruusalukset ja kuukivet sekä yhteistyövoimin marmoroimme seinälle kaikki kahdeksan planeettaa. Eskarilaisten kanssa hyppäsimme myös Röllin kuuraketin kyytiin. Koska kyseessä oli Rölli, voittekin arvata että kaikki ei mennyt aivan putkeen. Avaruuslentomme päätyikin ison hirvittävän Röllin olohuoneeseen eikä kuuhun. 

Pikkueskarissa aloitimme numerohommat! Olemme nallematikan Pikkukarhun kanssa opetelleet laskemiseen liittyviä muistisääntöjä sekä
pelanneet erilaisia numeropelejä. Kynätehtävissä olemme harjoitelleet lukumäärän ja numeron yhdistämistä sekä numeroiden merkitsemistä. 

Tammikuussa aloitimme luistelun. Osalla lapsista luistimet olivat jalassa ensimmäistä kertaa. Hippaleikki innosti lapsia jäällä liikkumiseen ja luistimet saivat äkkiä lisää vauhtia. Päiväkodilla luimme kirjan Elsa luistelemassa ja sen innoittamana pidimme luistelukoulua. Harjoittelimme kaatumista ja ylös nousemista, jarruttamista sekä pingviinikävelyä ja sen myötä oikeanlaisia luistelupotkuja. Rohkeimmat kokeilivat myös kirjassa esiteltyjä liukuja. Harjoituksiin osallistuneet saivat Elsan luisteludiplomin.

HELMIKUU

Helmikuu alkoi toisella avaruusseikkailulla eskareiden kanssa. Lapset pääsivät tekemään avaruusmönjää, piirtämään avaruusolioita, katselemaan pimeässä hohtavaa avaruuskirjaa sekä tekemään revontulitaikoja pimeässä huoneessa. Viikolla 6 vietimme maanlaajuista mediataitoviikkoa. Viikon aikana pohdimme, mitä erilaisia mediavälineitä on olemassa ja mitä niillä voi tehdä. Katsoimme muutaman aiheeseen liittyvän videon, kuuntelimme äänisatuja ja pelasimme Lola Pandan matikkapeliä. Lapset saivat vapaasti ottaa tableteilla kuvia ja videoita, joita sitten katselimme.

Helmikuussa aloitimme hiihdon päiväkodin viereisellä pellolla. Pääsimme nauttimaan nukketeatterista, jossa Prinsessa Ruusunpuna päätti lähteä kokeilemaan luistelua, hiihtoa ja lumilautailua. Kaikki sujui hyvin, kunnes prinsessa lähetti palvelijat pois seurastaan. Silloin paikalle saapui kammottava lohikäärme! Onneksi esitys päättyi onnellisesti, kun rohkea prinssi tuli pelastamaan prinsessan! Ystävänpäivänä vietimme koko päiväkodin yhteistä aamuhetkeä. Lapset ja aikuiset kiersivät pienryhmissä erilaisia pisteitä, joissa muun muassa maalattiin, laulettiin ja etsittiin kadonneita sydämen puolikkaita.

Helmikuun lopussa heräteltiin taas Vihreä lippu -toimintaa, jossa meillä on uutena teemana energia. Pipsa Pöllö lennähti kertomaan meille aiheesta ja yhdessä lasten kanssa pohdimme, mitä se energia on ja mistä sitä saa. Lapsille tästä tuli mieleen lähinnä energiapatukat ja -juomat sekä lihaksissa oleva voima ja energia. Vähän kun aihetta avattiin, niin tulihan sieltä oikeaa tietämystäkin esimerkiksi sähköstä ja vedestä. Ilman saastuminen ja näiden päästöjen vähentäminen saivat aikaan hauskaa keskustelua tupakeista, savupiipuista, hajuvesistä ja lehmänkakasta. Pienryhmissä kiertelimme päiväkoti- ja koulurakennusta ja havainnoimme energiaan liittyviä asioita, kuten lämpötiloja, sähkölaitteita ja valaistusta. Pipsa Pöllö käy myös lasten kotona vierailulla ja lapset vanhempineen tarkkailevat omassa kodissaan näitä samoja asioita.

MAALISKUU

Maaliskuu käynnistyi mukavilla asioilla. Kävimme Kivirannan vanhusten kanssa askartelemassa ja laulamassa talvilauluja. Laskiaistiistaina käytiin Harsunkankaalla laskemassa mäkeä ja paistamassa makkaraa. Seuraavana päivänä oltiinkin sitten fiininä valokuvauksessa. Lasten leikeistä nousi esiin kiinnostus erilaisia supersankareita kohtaan. Päätimmekin yhdessä lasten kanssa aloittaa supersankariprojektin, joka jatkuu edelleen. Lapset saivat suunnitella oman supersankarihahmon, jonka he toteuttivat haluamallaan tavalla. Seuraavaksi hahmoille suunnitellaan pahvilaatikkokodit. Jokainen lapsi saa myös vuorollaan olla supersankariapulainen, jolle kuuluu monenlaisia erityisiä tehtäviä.

Eskareiden kanssa on taas tehty yhteistyötä. Yhtenä päivänä pidimme yhteisen eläinaiheisen laulutuokion ja seuraavana päivänä kävimme yhdessä hiihtämässä ja paistamassa makkaraa satamassa. Pikkueskarissa olemme tutustuneet vastakohtiin ja järjestelleet tavaroita esim. suuruuden, pituuden, leveyden ja paksuuden mukaan. Olemme myös pohtineet sarjoittamista: punainen, sininen, punainen, sininen... Mikä tulee seuraavaksi?

Vesikelien saavuttua siirryimme jumppailemaan salin puolelle. Ensimmäisellä kerralla lapset saivat suunnitella oman temppuradan. Parin kanssa yhdessä he saivat valita omalle pisteelleen välineitä ja miettiä näille käyttöä. Voi miten hienoja ratoja niistä tulikaan! Toisella kerralla otettiin mukaan iso leikkivarjo. Varjon alla vilisteli hiiriä ja krokotiilejä, varjon päällä pomppi pupujusseja ja popcorneja ja varjon alla käytiin myös telttailemassa.

Kirjastossa käytiin satutunnilla yhden kerran, jolloin siellä oli eläkeläisnaisia lukemassa nallesatuja. Lapset saivat myös ihastella lukuhuoneessa päiväkodin taidenäyttelyä, johon olivat itse tehneet maalauksia ja askarteluja.Maaliskuussa on tutustuttu erilaisiin ammatteihin vierailujen, leikkien ja kirjojen kautta. Vierailimme lämpölaitoksella, paloasemalla ja Parturi-Kampaamo Unelmassa. Paloasemalla lapset pääsivät tutustumaan paloautoon ja -asemaan sekä kaatamaan vesisuihkulla tyhjiä pulloja. Parturissa lapset saivat itselleen kampauksia ja pääsivät harjailemaan kampauspäätä. Lapset innostuivat tästä niin paljon, että Miia-parturi päätti iloksemme lahjoittaa meille kaksi kampauspäätä! Näitä odotetaan jo innolla! Päiväkodilla leikittiin roolileikkejä. Oli kauppaa, parturia, palomiehiä ja lääkäreitä... Ammattivierailut jatkuvat vielä huhtikuun puolella. Luvassa ainakin hammashoitajan vierailua, Sale-kauppaan tutustumista, mahdollisesti puutyö-nikkarointia ja myöhemmin keväällä poliisi saapuu vierailulle.

Kohta käymme lähimetsässä huhuilemassa, josko Metsämörri olisi palannut talvilomaltaan takaisin Kyyjärvelle...

Mukavaa sekä aurinkoista ja lämmintä kevättä kaikille! :)