Keskiviikko 12.08.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Kivirannassa kuultiin nuorten ajatuksia vapaa-ajasta
Nuoret ja kuntapäättäjät keskustelivat vapaa-ajastaNuoret ja kuntapäättäjät keskustelivat vapaa-ajasta

Nuoret ja kuntapäättäjät keskustelivat vapaa-ajasta

2.4.2019 Maaseudun Sivistysliitto / Niina Vuori

Millaista on nuorten vapaa-ajan vietto Kyyjärvellä, mitä siihen kuuluu? Kunta halusi kuulla nuoria.

Taustalla oli tarve päivittää Kyyjärven vapaa-aikatoimintojen strategiaa ja paikalle oli kutsuttu sivistyslautakunnan jäseniä, kunnan virkamiehiä ja Kyyjärven nuoria. Tarkoitus oli myös tutustuttaa nuoria ja kuntapäättäjiä toisiinsa ja tuoda nuorten ääntä kuuluviin päätöksentekoon.

Monissa yhteyksissä on tullut esiin, että kyyjärveläiset ovat pääsääntöisesti varsin tyytyväisiä kotikuntansa vapaa-ajan palveluihin ja se viesti nousi tästäkin keskustelusta. Luonnon ja ympäristön tarjoamat puitteet sekä yhdessä tekeminen ovat vapaa-ajan viettämisen ydintä Kyyjärvellä.

Myös nuoria kiinnostavat eniten toiminnot, jotka eivät ole tiukasti aikaan ja paikkaan sidottuja ja joita voi tehdä kavereiden kanssa fiiliksen mukaan. Esimerkiksi joukkuelajien pelaamisessa on haasteita, koska ikäluokat ovat pieniä.

Kyyjärvellä esimerkiksi Harsunkankaan aluetta onkin kehitetty itsenäisen liikkumisen mahdollistavaan suuntaan: kaveriporukalla voi lähteä vaikka heittelemään frisbeetä tai laskemaan mäkeä. Kesällä lähes missä tahansa paikassa voi kokoontua ja olla, mutta talvella se on vaikeampaa: oleskelupaikkoja toivottiin edelleen. 

Joka toinen tiistai järjestettävä Grazy Action -reissu Piispalaan on nuorten keskuudessa erittäin pidetty ja suosittu. Toimintaa toivottiinkin joka viikolle. Siinä yhdistyy mahdollisuus valita mieleinen tekeminen ja kavereiden kanssa oleminen. Ehkä vähemmän esillä ollut asia on nuorten kiinnostus vapaaehtoistyötä kohtaan, ja sille toivottiinkin kanavia.

Lopuksi yhteisessä visioissa tulevaisuuden vapaa-ajasta nousi esille avainsanat mm. yhdessä, järvi, popup, me ja hyvä fiilis. 

Kuntapäättäjät saivat illasta eväitä strategiatyön pohjaksi ja nuoret mahdollisuuden kertoa, mitä heidän vapaa-aikaansa kuuluu sekä vaikuttaa tulevaan. Puhetta oli, että tällaisten kokousten ulkopuolella tapahtuvien kohtaamisten tulisi olla säännöllisiä.

Keskustelun järjesti Maaseudun Sivistysliiton Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot -hanke.