Perjantai 10.07.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Urho Väisänen 80 vuottaUrho Väisänen 80 vuotta

Urho Väisänen 80 vuotta

6.4.2019 Juttuvinkki / Tanja Kyrönlahti

Päivä kerrallaan mennään ja pitää vain odottaa mitä huominen tuo tullessaan, kertoi virkeässä kunnossa oleva kasikymppinen.

Urho syntyi vuonna 1939 Maaningalla Anna ja Kalle Väisäsen perheeseen. Urhon lisäksi perheeseen kuului neljä veljestä ja kaikilla oli yksi sisko.

16 vuotiaana lähdettiin jo vieraan töihin. Pari vuotta kului nopeasti kaivinkoneen apukuljettajana. Töitä oli Siilinjärvellä, Pielavedellä ja Keiteleellä. Tämän jälkeen Urho palasi kotiin ja auttoi maatilan töissä. Nuori mies lähti pian kuitenkin maamieskouluun ja pääsi harjoittelijaksi Pyhtäälle. Tämän jälkeen opinnot jatkuivat Hyvinkään pienviljelijä opistossa (nykyisin maatalouskoulu). Tätä kesti kaksi ja puoli vuotta. Hyvinkäällä Urho tapasi myös Railin, joka oli puutarhaharjoittelijana.

Koulun jälkeen Urho perusti tilitoimiston, joka hoiti maatalouden veroasioita. Niistä töistä tuli hyppäys veljen kauppaan apulaiseksi ja hoiteli paljon kuljetuksia perille kaupalta asiakkaille. 

Sattumalta Urho sai kansalaiskoulun opettajan pestin pariksi vuodeksi. Hän opetti teknisiä töitä, koneoppia, puutöitä sekä fysiikka-kemiaa. Samalla hän toimi 8 luokan valvojana. Urho toimi Vieremällä myös puuseppänä, kunnes tuli muutto Lumijoelle maataloussihteeriksi ja urheiluohjaajaksi. Siellä nuoripari oli vain vuoden verran kun tuli seuraava muutto ja suuntana oli Kyyjärvi. 

Muutto Kyyjärvelle tuli 1972 joulukuun viimeisenä päivänä. Urho aloitti työt maataloussihteerinä, mutta sai pian paikan piiriagrologina (alueenaan alussa Karstula - Kyyjärvi, lopussa myös Kivijärvi). Näissä töissä Urho oli 20 vuotta ja jäi niistä sittemmin eläkkeelle.

Urho muisteli, että vuonna 1982 hän sai kotiinsa (toimisto oli kotona) etäpäätteen. Pari vuotta myöhemmin tuli kannettavat tietokoneet, jotka olivat etäpäätettä kevyempiä. 

Taloon, jossa Raili ja Urho nyt asuvat on tehty pintaremonttia sekä ulkoa että päältä. Peltikatto on uusittu ja tehty lisäsiipeisiä. Uusimpana investointina on asennettu aurinkopaneelit (2017) sekä maalämpö(2012). Raili nauroikin, että Urholla on tapana koko ajan rakentaa jotain. Nyt työnalla on ollut linnunpönttöjä.

Urhon työmotto: Tämä on minun tekemä. Jos siinä on jotain vikaa, sen korjaan. 

    Aihealueen yhteistyöyritykset

    R uusisalo
    Paletti kauppiasyhdistys