Torstai 21.11.2019
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Tähkät kuoro johtajanaan Johanna Valkeinen Martta-juhlassa
Marttajärjestön 120-vuotista taivalta juhlittiin Nopolan koulullaMarttajärjestön 120-vuotista taivalta juhlittiin Nopolan koululla

Marttajärjestön 120-vuotista taivalta juhlittiin Nopolan koululla

11.5.2019 Kyyjärven Martat / Heljä Laajala

Marttajärjestön 120-vuotista taivalta juhlittiin Nopolan koululla.

Keväinen ilta aloitettiin nauttimalla kahvit maahanmuuttajanaisten Viktoryan ja Chinarin valmistamien makeiden ja suolaisten makupalojen kera.

Oman paikallisyhdistyksemme puheenjohtaja Jaana Honkanen toivotti vieraat lämpimästi tervetulleiksi.

Kainun Satu ja Hännisen Anna-Liisa esittivät hauskan Tiina Borqstenin kirjoittaman Martta-runon, jossa ihmeteltiin kummallista naista saappaat jalassa ja kori kädessä. Nainen vastaantulijoille, siis ihan vieraillekin hymyilee. Hän tarttuu hetkeen eikä vierasta, ei mutkista asioita turhaan eikä valita turhasta.

-          on siinä semmoinen nainen, onkohan kaikki Martat samanlaisia, tuumaillaan runon lopuksi.

Saimme nauttia Johanna Valkeisen johtaman ihanan Tähkät-kuoron esityksiä useampaan otteeseen.  Musiikkikattaus oli juuri sopiva leppoisaan iltaan. Kuulijoiden korviin saatettiin illan aikana mm. Sokerpalanen, Sä kuulut päivään jokaiseen, Albatrossi ja illan lopuksi vielä haikea Partisaanivalssi. Yhteislauluun kuoron kanssa yhtyivät kaikki lähes 60 juhlijaa.

Marttahistoriaan liittyen näimme videolta järjestön toimintaa koko 120-vuotisen taipaleen ajalta.

Marttajärjestöä v. 1899 perustamassa olleet Alli Nissinen ja Lucina Hagman mullistivat sen aikaista maailmankuvaa. He toivat esille, kuinka naiset omalla aktiivisella otteellaan voivat olla tärkeässä osassa vahvistamassa naisen asemaa yhteiskunnan toiminnassa.

Kyyjärven paikallisyhdistystoiminta lähti käyntiin kun vuonna 2015 Päivi Lehtinen ja Riitta Heino puolukkametsässä ollessaan oivalsivat, ettei Kyyjärvellä ole laisinkaan Marttayhdistystä. Aika nopeasti löytyi muutaman innokas marttamielinen ja perustamiskokous pidettiin. Heti alkuun päätettiin, että tämä yhdistys on iloinen puuharyhmä, jonka toimintaan voivat kaikki osallistua, vaikkei jäsen vielä olisikaan.

Monenlaista olemme jo ehtineetkin; retkiä, vierailuja, vaelluksia, askarteluja. Punaisena lankana kulkee mukana yhdessä tekeminen. Tästä hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi Kyyjärvi-viikon Satamailta, jossa useampi järjestö on mukana.

Kivijärven Martoista villiyrttien asiantuntija Tuula Lahtinen kertoi vauhdikkaasti villiyrteistä. Voikukka, poimulehti, nokkonen, horsma ja kuusenkerkät ovat esimerkiksi kasveja, joita kasvaa meillä paljon ja ovat monipuolisia ja terveellinen lisä ruokavalioon. Kunhan vain muistaa, ettei kerää liian läheltä tietä, navetoiden takaa eikä tietenkään toisten pihoilta.

Saimme maistiaiset Tuulan valmistamassa kukkaishunajasta. Hyvältähän se maistui!

Juhlaillan kääntyessä lopuilleen Jaana luki Marttojen manifestin, jossa korostetaan itse tekemistä, yhdessä tekemistä, taitojen ja perinteiden jakamista, mutta myös innostamista uuden kokemiseen. Marttojen pitkä historia ja arvot, joita eletään joka päivä, yhdistävät Martat rohkeiden naisten joukkoon ja ketjuun, jossa ei ketään jätetä yksin. Mukana kulkee iloinen nauru ja huomio, että toisistamme löydämme elämän suolan. Jaetaan se mikä ilahduttaa; yhteisön voima, uudet kokemukset ja taidot, jotka rikastuttavat jokaista päivää.

Vielä ennen kotiinlähtöä arvottiin Betset Yhtiöiden lahjoittamat arvontapalkinnot. Tällä kertaa arpaonni suosi Aina Lähdemäkeä ja Riitta Lahtista.

Kiitos kaikille illan järjestelyihin osallistuneille, Tähkät-kuorolle, Viktoryalle ja Chinarille, iltaa sponsoroineille Betset Yhtiöille ja OivaTyölle sekä tietenkin iltaan osallistuneille runsaalle ja mukavalle vierasjoukolle.

Tapaat Martat sinisine huiveineen arvontatouhuissa Satamaillassa heinäkuussa, nähdään silloin!