Maanantai 03.08.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Toukokuussa meille tuli kesä ja tuuliviirit!
Toukokuu ja lukuvuosi lopuillaan!Toukokuu ja lukuvuosi lopuillaan!

Toukokuu ja lukuvuosi lopuillaan!

21.5.2019 Nopolan päiväkoti, Henna Saari

Kevätterveisiä Vekaroilta!
Toukokuu on kohta lopuillaan ja sitä myöten myös lukuvuosi - kesäloma häämöttää jo monen näköpiirissä. Viisi kuukautta Nopolan päiväkodin työntekijänä tulee myös minulla täyteen - kevät on mennyt kauhean nopeasti! Meillä on ollut antoisa, monipuolinen ja opettavainen kevät. Ollaan opittu paljon toisistamme ja ympäristöstämme. Ollaan kehitytty lukemisen ja matematiikan valmiuksissa ja harjoiteltu ahkerasti tärkeitä liikkumisen taitoja. Ollaan ilmaistu itseämme erilaisin keinoin ja opeteltu kestäviä, terveellisiä ja turvallisia elämäntapoja. Opittu kunnioittamaan toisia ja arvostamaan itseä. Opittu olemaan ystäviä. Sekä lukematon määrä kaikkea muuta.

Tässä muutama lapsilta poimittu asia kevään ajalta, jota ollaan opittu:

"Pitää syyä aamupala, kun tulee muuten nälkä ja itku."
"Ei kannata suuttua, vaikka nyt häviski ku aina joku häviää ja sitte joku voittaa."
"Kyllä täytyy pitää keinusta kiinni ettei tipu."
"Sitte on kavereita ku on kaverille kiva."
"Ei saa heittää roskia mehtään ku sitte luonto suuttuu."
"Ei se haittaa vaikka sää jäät kiinni, ku poliisi aina ottaa rosvon kiinni ja kohta sää voit olla poliisi."
"Vesivärissä pittää olla aina paksumpi paperi ku muuten siihen tullee reikä."
"Kannattaa maistaa ku sitte oppii syömään. Kato ensi näi vähäsen."
"Kyllä kannattaa laittaa ne kurahousut ku on märkää ku muuten sitte kastuu nämä housut."
"Joskus myrkkyeläimessä nostaa ekana sen myrkyllisen mutta ei se haittaa."

Toukokuun teemana Vekaroilla on ollut varhaiskasvatussuunnitelman mukainen oppimisen alue "Minä ja meidän yhteisömme". Oppimisen alueeseen liittyy eettiseen kasvatukseen sekä lähiyhteisön monipuolisuuden tutustumiseen liittyviä tavoitteita. Eettistä kasvatusta ollaan toteutettu toki koko kevään ajan joka päivä, mutta siihen ollaan tarrattu entistä tiukemmin nyt sopivien tilanteiden tullen. Huomiota ollaan kiinnitetty oikeudenmukaisuuteen, toisten kunnioittamiseen, kaveritaitoihin ja hyviin käytöstapoihin. Ollaan pohdittu myös kestävään kehitykseen liittyviä eettisiä kysymyksiä esimerkiksi roskien lajittelun ja ympäristön kohtelun merkeissä. Lapset ovat ottaneet myös yökylään Energiapöllö Pipsan vuorotellen, jonka kanssa ollaan pohdittu kestäviä elämäntapoja kotona. Lähiympäristöön ollaan tutustuttu koko kevään ajan kierrellen pitkin kyliä ja vieraillen erilaisissa kohteissa, kuten paloasemalla, lämpölaitoksella ja Harsunkankaalla. Lisäksi ollaan keskusteltu ja tutustuttu kirjojen avulla erilaisiin kulttuureihin sekä asumisen ja elämisen tapoihin. Toukokuu on ollut Vekaroilla lisäksi vasujen arviointikeskusteluiden aikaa. Ollaan pohdittu kulunutta kevättä - mitkä ovat lapsen vahvuudet, missä ollaan onnistuttu tukemaan lasta ja mihin tähdätään ehkäpä ensi syksynä.

Toukokuu alkoi luonnollisesti äitienpäiväkahvituksella ja pienillä lahjoilla äideille, joita tehtiin rakkaudella ja salassa! Toukokuussa aloitettiin myös metsäretket, joita ollaan toteutettu viikottain. Metsässä ollaan opittu kunnioittamaan luontoa, tutkittu siellä asuvia ötököitä sekä keskusteltu metsän eläimistä ja kasvustosta. Ollaan ulkoiltu muutenkin paljon ja tutustuttu lähiympäristöön, kun kelit ovat olleet usein jo hyviä. Sisäjumpat ovat vaihtuneet ulkojumpiksi ja kiippareissa temppuiluksi. Toukokuussa pidettiin myös vihreän lipun hengessä energia -teemainen  kevätjuhla, joka oli perinteisesti toiminnallinen ulkotapahtuma. Kelit suosivat onneksi meitä, ja saatiin järjestettyä mukava ja monipuolinen juhla. Juhla sisälsi neljä rastia; musiikkisoppi, roskien lajittelu, esterata sekä kivien koristelu. Lopuksi tarjolla oli jäätelöt ja mehut ahkerille rastien kiertäjille. Loppukuuta tähdittää vielä vierailemaan saapuva poliisi, jota ollaan odotettu kuin kuuta nousevaa. :)

Vekarat toivottaa lämmintä, leppoisaa, rentouttavaa ja nauruntäyteistä kesää kaikille! Päiväkoti siirtyy kuun vaihteessa kesäaikaan eli luvassa on paljon ulkoilua, leikkejä ja leppoista yhdessä tekemistä. Omasta puolestani en voi kun kiittää päiväkodin aikuisia ja lapsia lämpimästä vastaanotosta ja antoisasta keväästä, joka osaltani päättyy juhannukseen.

Henna