Sunnuntai 29.11.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Dokumenttielokuva RataDokumenttielokuva Rata

Dokumenttielokuva Rata

2.5.2019 Juttuvinkki / Raimo Salo / AT

Rataelokuvan esitys Vesannon kirjastolla

Raimo Salo esitti 17.4.2019 Vesannon kirjastossa kuvaamansa filmin "Rata-hankkeesta", mikä tarkoittaa saksalaisten rakentamaa kenttärataa vv. 1942-44.

" Esitys kiinnosti minua, koska asuin Kuusamossa vv. 1942-44. Olin tietoinen hankkeesta ja jopa olin itse matkustanut sitä liikennöivällä junalla Kuusamosta Taivalkoskelle. Hankkeen dokumentointi karttoineen ja monine radan nähneen haastatteluineen on arvokas tuon ajan sotahistoriaa valottava teko. Siinä ilmenee Saksan Kuusamosta itään suunnatun sotajoukon huollon toiminnan ratkaisu. Haastatellut kertoivat myös radan rakentajien, sotavankien oloista.

Omat ajatukseni elokuva vei kaikkeen kokemaani tuon ajan Kuusamossa, koulukavereihin ja harrastuksiin.

Mauno Mäkelä "

Raimo Salon puolestaan yllätti se, että Rata-elokuvan esitykseen tuli radalla sota-aikana matkustanut henkilö. Heitä on Kainuussa ja Koillismaalla, mutta että Vesannolta löytyy tällainen ihminen on aika harvinaista. Se osaltaan osoittaa sen, että saksalaisten kenttärataa pitkin radalla kulki paljon myös siiviiliväkeä.

Raimo Salo

    Aihealueen yhteistyöyritykset