Keskiviikko 30.09.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Kirjailija Mauri Sariolasta tehdään dokumenttia Kirjailija Mauri Sariolasta tehdään dokumenttia

Kirjailija Mauri Sariolasta tehdään dokumenttia

4.6.2019 Teksti Raimo Salo / Maarit Ohranen (kirjasto), kuvat Annu Porttila

Rakastettu, lähes sadan teoksen kirjailija Mauri Sariola (1924-1985) saa vihdoinkin oman dokumenttielokuvansa.

Jyväskyläläinen yhteiskuntatieteiden tohtori / dokumenttiohjaaja Esa Sironen ja kyyjärveläinen dokumenttituottaja / sotakamreeri Raimo Salo ovat sopineet hattulalaisen Mauri Sariola-seuran kanssa, että kuuluisasta dekkarikirjailijasta tuotetaan dokumenttielokuva, joka valmistuu 2020 aikana. Kaksikko on aiemminkin tehnyt dokumenttia Hattulassa ja muutama vuosi sitten he tuottivat Jaakko Juteini-seuralle dokumentin suomenkielen tienraivaajasta Jaakko Juteinista (1781-1855).

Hämeen kulttuurirahasto on myöntänyt Mauri Sariola-seuralle ja edelleen dokumentin tuotantoon 20 000 euron suuruisen apurahan ja projekti on toinen Hämeen kulttuurirahaston päähanke. Sariola kirjoitti elämänsä aikana lähes sata romaania. Kenties parhaiten Sariola muistetaan Susikoski-sarjasta, jossa terävä-älyinen rikostarkastaja Olavi Susikoski seikkailee ratkomassa rikoksia. Kirjojen pohjalta on tehty myös kolme elokuvaa, joissa Susikoskea ovat esittäneet näyttelijät Ismo Kallio ja Åke Lindman.

Sariolan tuotanto on laaja ja se sisältää dekkareiden lisäksi mm. erilaisia kertomuksia kansan elämästä. Sariola on erinomainen aikansa kuvaaja ja verrattavissa omalla sarallaan Kalle Päätaloon ja Voltter Kilpeen. Hän on kirjoittanut myös lukuisia sotaromaaneja mm. Talvisodan vänrikki (1979) ja Jatkosodan kapteeni (1980). Sariola kirjoitti yhdeksän kirjaa salanimellä Esko Laukko. Parhaimmillaan ahkera kirjailija julkaisi jopa kolme kirjaa vuodessa.  

Sariola-dokumentin ensimmäiset kuvaukset tehtiin toukokuussa Porin prikaatissa Niinisalossa, jossa Mauri kävi reserviupseerikurssin 1944 ja kirjoitti kokemuksistaan Viidentien risteys kirjan (1964).

Tästä linkistä pääset Mauri Sariola- seuran sivuille: https://www.sariolaseura.fi/tuotanto/. Kyyjärven kirjastosta löytyy myös Sariolan tuotantoa, vaikka osa Susikoski- kirjoista onkin vuosien saatossa luettu niin puhki, että niitä on jouduttu poistamaan kokoelmasta.