Tiistai 02.06.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Metsän lumo, uutta ja tuntematonta Toivo Kärkeä levylle Metsän lumo, uutta ja tuntematonta Toivo Kärkeä levylle

Metsän lumo, uutta ja tuntematonta Toivo Kärkeä levylle

24.6.2019 Juttuvinkki: Raimo Salo, Kalervo Kärki (Maarit Ohranen)

Tangoprinsessa Mia Leivo ja Raimo Salo julkaisevat uuden Metsän lumo-levynsä Viitasaarella 17.8.2019.

Tangofinalisti 2017 Mia Leivo ja kyyjärveläinen Raimo Salo julkaisevat uuden Metsän lumo-albuminsa Viitasaarella elokuussa järjestettävässä nostalgiatapahtumassa. Albumilla on 10 Toivo Kärjen luontoaiheista laulua ja yksi Kaj Chydeniuksen H.G. Porthanin runoon säveltämä kappale. Levy on äänitetty Liperissä Mika Tarkkosen studiolla ja levyn muusikot ovat Pohjois-Karjalasta. Tuotanto VLMedia Oy yhteistyössä Viitasaaren kaupungin ja Kärjen perikunnan kanssa.

"Kärjen arkisto on musiikillinen aarrearkku, josta monet artistit ovat ammentaneet julkaisematonta ja vähemmän kuultua Kärkeä levyilleen" kertoo Salo, jolle tuleva levy on jo neljäs Kärki-cd.

Kalervo Kärjen taustoitusta isänsä sävellyksiin ja elokuussa julkaistavaan levyyn:

"Isäni Toivo Kärki ei ollut varsinainen erämies, mutta suuri luonnon ystävä hän kyllä oli, viihtyi aina paremmin maalla kuin kaupungissa. Koko 59-vuotisen ammattiuransa ajan hän sävelsi paljon luontoaiheisia kappaleita. 1950-luvun alussa näitä olivat mm. tukkilaislaulut, joukossa useita klassikoiksi jääneitä. Metsän lumo -levyllä mukana on vuodelta 1951 kaksi harvinaisuutta, Ilta tukkikämpällä ja Tukkilaisromantiikkaa sekä yksi julkaisematon, Viimeinen tukki. Vuonna 1983 Kärki, aina innokas kilpailija, osallistui Suomen Metsäteollisuuden Keskusliiton järjestämään Metsän Sävel -kilpailuun peräti 16 kappaleella, jotka kuitenkin jäivät vain arkistoon. Levyllä niistä kolme saa ensiesityksensä: Pohjolan vihreä kulta, Metsän sävel ja Kulje metsään. Vielä levyllä on kaksi Syvärin rintamalla vuonna 1944 sävellettyä julkaisematonta luontokappaletta, Haavekeinu ja Viikonloppu erämökillä sekä kaksi 1950-luvun lopulta, Sininen hetki ja Tango suviyössä soi.
                  
Yhteistyöni Raimo Salon kanssa käynnistyi vuonna 2005 ja on tuottanut mm. paljon levytyksiä isäni laajan tuotannon  harvinaisuuksista ja julkaisemattomista. Raimo ei koskaan tavannut isääni, mutta olen varma, että he olisivat tulleet hyvin toimeen, molemmat luonnon ystäviä ja konstailemattomia toimen miehiä."

Tapahtuman sivut: https://viitasaarifestivals.fi/metsanlumo/