Torstai 20.02.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Päiväkodin Tenavien kevättä ja kesääPäiväkodin Tenavien kevättä ja kesää

Päiväkodin Tenavien kevättä ja kesää

14.6.2019 Varhaiskasvatus Essi Valtoaho

Kesäkuu on jo pitkällä ja suurin osa lapsista onkin jo jäänyt kesälomille. Tämä juttua kokoaa yhteen 4-6 -vuotiaiden Tenavien huhti-, touko- ja kesäkuuta.

HUHTIKUU

Huhtikuu alkoi hassusti nurinkurinpäivällä! Lapset seikkailivat yöpuvuissaan eri pari sukissa ja olivat vaihtaneet vielä nimensäkin! Ruokalautanen laitettiin tuolille ja syötiin lattialla istuen, sängyssä sai levätä pää jalkopäässä ja muuta mukavaa.

Hammashoitaja vieraili päiväkodilla ja opasti lapsia harjaamaan hampaita oikein. Lapsille jäi mieleen opetus: "Harjaa hampaat aamuin illoin, reikiä ei tule silloin!" Halukkaat pääsivät vierailulle Saleen, jossa päästiin kurkistamaan mm. kylmäkaappiin ja pullonpalautushuoneeseen. Mieluisinta vierailussa taisi olla kuitenkin se, kun lapset saivat myyjältä kindermunat.

Kivirannan päivätoiminnan vanhukset vierailivat päiväkodilla. Yhdessä lapset ja vanhukset herkuttelivat itse tehdyillä kinkku- ja omenapiirakoilla, jonka jälkeen pelattiin lasten valitsemia pelejä. Lapset saivat toimia apulaisina, kun kaikki mummot ja papat eivät enää nähneet ja kuulleet kunnolla.

Nikke kävi pitämässä lapsille yhden jumppahetken, jolloin tutustuttiin painin saloihin. Tunti alkoi hännänryöstöllä, jonka jälkeen kokeiltiin liikkua patjalla eri eläinten tavoin, mukana oli mm. karhu ja rapu. Lapset saivat pareittain kokeilla painin alkeita, työnsivät selät vastakkain toisiaan pois patjalta ja kokeilivat erilaisia painiotteita. Lopuksi oli köydenvetokilpailu.

Yksi lapsista olisi kovasti halunnut syödä katkarapuja ja kun keittiöltä tuli kielteinen vastaus, me lupasimme hommata päiväkodille katkarapuja ja valmistaa lasten kanssa pizzaa. Ostimme myös herkkusieniä, meetvurstia, fetajuustoa ja paljon muuta. Vain muutama rohkein uskalsi maistaa näitä erikoisimpia makuja.

Metsämörri palasi Epsanjan lomaltaan takaisin Kyyjärvelle ja kävimmekin heti katsomassa miltä metsä näyttää talven jälkeen. Ennen pääsiäistä metsässä oli vielä jonkun verran lunta ja jäätä, mutta viikossa ne olivat sulaneet suuriksi vesilätäköiksi polun alkupäähän. Huhtikuun lopussa Touhutassut kävivät metsämörriretkellä ja huomasivat kauhistuttavan asian: retkipaikka oli täynnä roskia. Energiapöllö Pipsakin oli huomannut tämän asian ja pyysi lapsia lajittelemaan jätteet oikeisiin laatikoihin. Tehtävän päätteeksi meillä oli kukkuralliset laatikot mm. muovia, lasia, pahvia ja metallia. Lapsetkin huomasivat, että kun kierrättää ja lajittelee jätteitä, niin yllättävän vähän tulee sitä sekajätettä, jonka roska-auto noutaa kotoa. 

Pikkueskarilaisten kanssa olemme tutustuneet kirjaimiin. Olemme kuunnelleet aakkoslauluja ja etsineet kirjaimia nukkarin seiniltä sekä metsästä ja jumppasalista. Olemme pohtineet millä kirjaimella nimet ja sanat alkavat. Tämä on kiehtonut lapsia kovasti ja vähän väliä he tulevat kyselemään millä kirjaimella mikäkin sana alkaa. Pikkueskarilaiset ovat omalla tablettivuorollaan päässeet pelaamaan ekapeliä, jossa ahkerimmat ovat edenneet jo tavu- ja sanatasolle.

Pääsiäinen toi mukanaan paljon mukavaa tekemistä. Ruohon istutuksen lomassa laitoimme kasvamaan myös metsänhoitoyhdistyksen lahjoittamia männyn siemeniä. Nämä annettiin jo kotiin jatkamaan kasvua, jotta lapsi saa istuttaa oman puunsa vanhempiensa kanssa haluamaansa paikkaan. Meillä oli eskarilaisten kanssa munajahti salissa ja seuraavana päivänä kävimme metsässä auttamassa pääsiäispupu Poppea, joka oli kadottanut munakorinsa leikkiessään Metsämörrin kanssa. Pääsiäisen odotus huipentui virpomisreissuun! Ursula-noitakin liittyi joukkoon ja hauskuutti lapsia ja aikuisia hölmöillä jutuillaan. Vappuaattonakin hassuteltiin naamiaisasuissa ja pidettiin aamulla elokuvahetki. Iltapäivällä herkuteltiin nyyttärityyliin.

TOUKOKUU

Toukokuussa ulkoilimme paljon. Metsämörriretkellä yksi lapsista löysi sopivan käyriä keppejä ja tuumasi, että näistä saisi hyviä jousipyssyjä. Idea lähti lentoon ja parin viikon sisällä lähes jokaisella lapsella oli oma jousipyssy ja selkään laitettava nuolikotelo. 

Toukokuussa saimme juhlia myös ihania äitejä! Lapset taiteilivat äideilleen lahjaksi ihanat tiskirätit. Äitejä juhlimme perinteisesti myös kakkukahveilla.

Poliisi vieraili meillä toukokuun loppupuolella. Hän näytti meille mielenkiintoisia kuvia ja videoita ja yhdessä pohdimme liikenteeseen liittyviä sääntöjä, kuten kypärän käyttöä polkupyöräillessä. Ulkona ihailimme poliisiautoa ja kävimme harjoittelemassa tienylitystä suojatiellä. Poliisilla oli meille myös hauska ja kiinnostava leikki: Salessa oli käynyt leikkirosvo nimeltä Varas Varpunen. Hän oli varastanut sieltä tikkareita, tarroja ja kultarahoja. Poliisi pyysi meitä pitämään silmät auki. Hän lupasi myös lähettää meille vihjeitä jos hän kuulee niitä poliisiradiostaan. Lapsille selvennettiin, että kyseessä on leikki, jota leikimme poliisin kanssa. Kyseessä ei ole oikea rosvo ja kenenkään ei tarvitse pelätä.

Vihreän lipun energiateemaan liittyen kävimme Harsunkankaalla istuttamassa mäntyjä. 5-vuotisia männyntaimia oli yhteensä 160 kappaletta ja lisäksi lapset saivat tiputella maahan männynsiemeniä. Taimet ja siemenet lahjoitti Metsänhoitoyhdistys Karstula-Kyyjärvi.

Energiateemaa yritimme yhdistää myös toiminnalliseen ulkokevätjuhlaamme. Lapset pääsivät kertaamaan oppejaan jätteiden lajittelusta, kun he huomasivat, että toimintapuiston areena oli kuin kaatopaikka! Lisäksi juhlassa askarreltiin kivistä ja serveteistä hienoja koristeita sekä laulettiin ja kierreltiin keppihevosilla esterataa.

Meillä on koko lukuvuoden ollut hoidossa pikkuinen pupu nimeltä Pikkujänis. Hänen äitinsä on seikkaillut maailmalla ja lähetellyt meille välillä kirjeitä. Viime kirjeessään hän kertoi, että tulee pian hakemaan Pikkujäniksen kotiin. Päätimme järjestää Pikkujänikselle jäähyväisjuhlat. Lapset saivat suunnitella juhlaan ohjelmaa ja tarjottavaa. Päätimme valmistaa dipattavia kurkkuja, porkkanoita ja omppuja, leipoa suklaavaahtokarkkimuffinsseja ja omenapiirakkaa sekä tehdä herkulliset mansikkakermakakut. Koristelimme pöydätkin hienoksi ja herkuttelimme yhdessä pupuystäviemme kanssa. Lapset halusivat myös leikkiä pupujen kanssa piilosta ja tehdä heille nukkariin esteradan.

KESÄKUU

Kesäkuun alussa kävimme vielä Metsämörriretkellä, mutta huomasimme, että hyttyset olivat vallanneet koko paikan. Metsämörrikin päätti lähteä ötököitä pakoon, hän lähti tällä kertaa Norjaan kalastusmatkalle. Ehkäpä kuulemme hänestä sitten taas syksymmällä. Rosvojahtileikki huipentui siihen, kun löysimme metsäpolulta Varpusen varastamia kultarahoja. Rahat johdattivat meidät ryöstösaaliin luokse. Metsän kätköistä löytyi kori, jossa oli Salesta varastetut tarrat ja tikkarit. Lapset saivat ne omakseen. Seuraavana päivänä saimme poliisilta kiitoskirjeen ja jokainen sai palkkioksi poliisietsivän merkin hyvin suoritetusta työstä!

Eräänä hellepäivänä koko päiväkoti lähti Palettiin jätskiretkelle, nam nam! Kivirannassakin kävimme taas vanhuksia moikkaamassa ja vietimme mukavaa kesäpäivää lettukestien merkeissä. Vierailut jatkuvat taas syksyllä.

Elokuussa jatketaan edelleen toimintaa kolmessa ryhmässä: 0-3 v Taaperot, 3-4 v Vekarat ja 4-6 v Tenavat. Osa lapsista ja henkilökunnasta vaihtaa ryhmää. Nyt nautitaan kesästä ja kerätään voimia uuteen kauteen! Ihanaa kesää ihan jokaiselle teistä! :)