Torstai 04.06.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Valintaraadissa Tapio Heiskanen, Eveliina Ohranen ja Emmi Pohjoiskangas (istumassa). Takana seisomassa kunnanjohtaja Tiina Pelkonen ja kirjaston edustaja Tiina Honkonen. Ruudun takana MSL:n yhteisötaiteilija Riitta Johanna Laitinen.
Sataman punainen ”pömpeli” saa uuden ilmeen ISO KALA -teeman innoittamanaSataman punainen ”pömpeli” saa uuden ilmeen ISO KALA -teeman innoittamana

Sataman punainen ”pömpeli” saa uuden ilmeen ISO KALA -teeman innoittamana

1.7.2019 Maaseudun Sivistysliitto / Niina Vuori

Juhannusviikolla kokoontunut valintaraati kävi läpi Nopolan koulun 7.-8.-luokan oppilaiden luomia ISO KALA -yhteisötaideteoksen pienoismalleja Kyyjärven satamaan sijoitettavaksi. Heinäkuussa Kyyjärvi-viikolla yhteisöllisesti toteuttavassa teoksessa yhdistyy taide ja toiminnallisuus ja se tuo satamaan viihtyisyyttä.

Teosten lisäksi raati pohdiskeli myös sataman kokonaisilmettä sekä siellä olevia rakennuksia. Myös oppilaat olivat teoksen suunnittelun yhteydessä miettineet sataman tunnelmaa ja toimintoja. Vilkkaan keskustelun myötä raati päätyi toteutukseen, jossa ehdotusten kärkipaikalle valikoitui team Veronmaksajien hieman tiffany-työtä muistuttava "Lasikala". Valintaraatiin teoksessa tekivät vaikutuksen erityisesti kauneus ja värikkyys. Ulkoasun lisäksi suunnittelutiimi oli pohtinut, että teos sijoittuisi satamassa olevan punaisen katoksen tilalle.


Raati päätyi miettimään, voisiko purkamisen sijaan punaisen katoksen tuunata viihtyisämmäksi parempaan käyttöön? Ja onko katosta mahdollista siirtää? Näin ollen raati päätyi ratkaisuun, missä Lasikala-teosta ei toteuteta sellaisenaan, vaan sen ideaa hyödynnetään punaisen katoksen tuunaamisessa. Katoksessa on ikkuna-aukkoja, joihin voisi koristella alkuperäisen idean mukaisia kaloja. Myös muiden tiimien ideoita voi soveltaa katoksen tuunauksessa ja koristelussa.


Kaiken kaikkiaan valintaraati löysi kaikista seitsemästä ehdotuksesta monia luovia ja innovatiivisia ideoita. Lopulliseen valintaan vaikuttivat esteettisyys, yhteisöllisen toteuttamisen mahdollisuudet ja materiaalit. Raati korosti myös kestävän kehityksen periaatteita, luonnonläheisyyttä ja kierrätystuotteiden hyötykäyttöä.


Taideteoksen ja katoksen yhdistävässä ratkaisussa saadaan myös nuorten aikaisempia toiveita toteutettua. Satama on nuorille mieleinen miljöö ja nuoret toivoivat lisää oleskelupaikkoja, joissa olisi katto pään päällä.


Projektin myötä punainen pyöreä "pömpeli" saa uuden maisemapaikan niemen kärjestä ja avoimissa ohjatuissa työpajoissa 9.-11.7. klo 14-18 kaikki ovat tervetulleita jättämään kädenjälkensä pömpelin pintoihin! Tuunaus- ja yhteisötaideprojekti on jälleen yksi askel eteenpäin kyyjärveläisille tärkeän sataman viihtyisyyden lisäämiseksi.


Projektia tehdään Hyvän mielen teot, yhteiset talkoot -hankkeen osana, yhteistyössä Kyyjärven kunnan kanssa. Hankkeen keskeinen asia on saada nuorten ääntä kuuluviin omalla paikkakunnalla. Valintaraadissa olivat kunnanjohtaja Tiina Pelkonen, kirjaston edustaja Tiina Honkonen, yhdistysten edustaja Tapio Heiskanen, nuoret Eveliina Ohranen ja Emmi Pohjoiskangas, sekä yhteisötaiteilija Riitta Johanna Laitinen Maaseudun Sivistysliitosta.


Lisätietoja:
Niina Vuori
Maaseudun Sivistysliitto
p. 040 774 9378
niina.vuori@msl.fi
www.msl.fi/osallisuus