Perjantai 25.09.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Ryske 24. - 31.7.2019Ryske 24. - 31.7.2019

Ryske 24. - 31.7.2019

4.8.2019 Kyypartio/ Tiina Lampinen / Eevaliisa Hakola

Mikä ihmeen Ryske? Ryske oli Järvi-Suomen Partiolaisten piirileiri Nurmeksen Hyvärilässä. Osallistujia leirillä oli noin 2 300.

Leirille osallistui myös kansainvälisiä vieraita Venäjältä, Ghanasta, Luxemburgista, Israelista sekä Iso-Britannistasta. Kyypartiosta leirille osallistui 11 lasta ja 4 aikuista. Yksi lapsi ja yksi aikuinen osallistuivat pitkälle leirille (keskiviikosta keskiviikkoon), 10 lasta ja yksi aikuinen lyhyelle leirille (lauantaista keskiviikkoon), ja kaksi aikuista oli leirillä yhden yön (yllekirjoittaneet).

Jotta näin suuri partioleiri onnistui, tarvittiin leirillä toimittaessa järjestelmällisyyttä sekä yhteistyötä. Leiri oli rakennettu Hyvärilän nuorisokeskuksen alueelle. Vaikka alueella oli jonkin verran infrastruktuuria valmiina, oli suurin osa leirillä tarvittavista rakenteista tehty varsinaista leiriä edeltäneellä rakennusleirillä. Vastaavasti leirin jälkeen leiri puretaan purkuleirillä. Leiriltä löytyi mm. ruokala, kahviloita sekä sairaala. Ilmestyipä viikon aikana myös leirilehti. Ja jos ei päässyt leirille mukaan, on tunnelmaa voinut aistia somen kautta: kuulemamme mukaan leirin aloituspäivän iltaohjelmassa oli vieraillut tubettajia kuten Roni Back.

Pienen kunnan asukasmäärä oli leirissä jaettu viiteen alaleiriin, ja alaleirit edelleen savuihin. Kyypartion alaleiri oli nimeltään Kilinä, ja savun nimi Triangeli. Savun jaoimme viiden muun lippukunnan kanssa. Savussamme asuivat myös Viitasaaren partiolaiset, joiden kanssa kuljimme leirille yhteiskuljetuksella.

Partiolaisen tunnistaa huivista. Leirillä alaleirin tunnisti tuubihuivin väristä. Kilinän väri oli keltainen. Tämän lisäksi saimme rannekkeet joiden väri kertoi oliko kantaja sudenpentu, seikkailija, tarpoja, samoaja vai aikuinen.

Leirillä oli paljon tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin. Partiolaisten oli mahdollista suorittaa erilaisia tehtäviä eri teeman mukaisilla alueilla: kädentaito-, yhteiskunta- ja vesilaaksossa. Näiden teemojen lisäksi oli omatoimisesti mahdollista harrastaa monen moista asiaa pop up -pisteillä kuten askarrella oma leirimuisto, kokeilla jousiammuntaa ja löytyipä meidän savun naapurista radioamatööriasemakin. Tarpojat ja sitä vanhemmat pääsivät osallistumaan myös haikille (vaellukselle). Aikuisten tehtävänä oli toimia sudenpentujen ja seikkailijoiden saattajina aktiviteeteissa. Tämän lisäksi tehtävänä saattoi olla esim. toimiminen savun johtajana, ohjelmavastaavana tai pestijohtajana. Mikäli vastuutehtävää ei ollut, oli aikuisille (kuten vanhemmille partiolaisillekin) tarjolla pestejä leirin ajaksi. Leirialueelta löytyi monen alan ammattilaista niin sairaanhoidollisista tehtävistä järjestyksenvalvojiin.

Ja entäs se sää sitten? Leirillä päästiin kokemaan niin paahtava helle kuin hyytävä vesisade. Lämpötilassa eroa oli kylmimmän ja kuumimman päivän välillä miltei 30 astetta. Eli sekä uikkareille että villahousuille on Suomen kesässä tarvetta!

Kiitoksia rohkeat Kyypartion lapset ja nuoret mahtavasta reissusta! Oli hienoa viettää kanssanne aikaa piirileirillä.