Perjantai 05.06.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Eliisa 70 vuottaEliisa 70 vuotta

Eliisa 70 vuotta

12.9.2019 Juttuvinkki / Tanja Kyrönlahti

Torstaina 12. syyskuuta 2019 tulee seitsemänkymmentä vuotta täyteen.
"Olen fyysisesti hyvässä kunnossa ja minulla on optimistinen luonne. Lisäksi olen aina pitänyt liikkumisesta. Seitsemänkymmentä on lukuna paljon, mutta ei tunnu siltä! naurahtaa Eliisa Heiskanen".

Ammatinvalinta oli selkeä Eliisalla jo pikku tytöstä lähtien. Eliisalla oli koulussa Ulla -niminen opettaja, joka oli hyvä kieltenopettaja. Enkun ope Ulla sai pian lempinimen Linta, koska astui oikean jalan kengän aina lintalle! Siihen aikaan erikoista oli, että opettaja puhui vain englantia. Kieli kuulosti niin hienolta, että Lintasta tuli Eliisan idoli.

Muutto Jyväskylään opiskelemaan englannin kielten opettajaksi oli seuraava askel pohjanmaan (Ilmajoki) tytölle. Vuonna 1977 Eliisa oli gradua vaille valmis opettaja ja tarttui työtilaisuuteen Kyyjärvelle. Ajatuksena oli saada gradu valmiiksi ja lähteä takaisin Jyväskylään.

No, toisin kävi. Ennen lukukauden aloitusta oli opettajilla suunnittelupäivä. Eliisa lähti koululle ja oven tuli avaamaan tumma mies, farkuissa ja punaisessa paidassa. Se oli ensi tapaaminen Tapion kanssa. Nyt yhteistä taivalta Tapion kanssa on ollut neljäkymmentä vuotta. Lapsia on kaksi; Heikki syntynyt 1981 ja Anna-Leena syntynyt 1986. 

Eliisa opetti pari vuotta englantia ja ruotsia. Siitä vuoteen 1993 asti kiertävänä englanninkielten opettajana kyläkouluilla Pölkissä sekä Kumpulassa.

Seuraava vaihe oli rehtorin töitä vuoteen 2003, josta siirtyi Perhon lukioon englannin opettajaksi. Vuonna 2011 Eliisa jäi eläkkeelle ammatistaan, jota rakasti. 

Mitä on jäänyt mieleen työajoista hyvinä muistoina?

- Nauhoitin kolmannen luokan haastatteluita, joita kuunneltiin uudelleen, kun kyseinen luokka oli ysillä. Ne oli mieleenpainuvia hetkiä. 

- Jaksojärjestelmää kokeiltiin Kyyjärvellä, se oli uutta ja toimi jossakin aineissa hyvin. 

- Korkokengät oli minun tavaramerkki.

Eläkkeelle jäätyään Eliisalla on ollut ahkerasti mukana vapaaehtoistehtävissä. Eliisa on toiminut SPR:n ystävänä ja ystävätoiminnan vetäjänä, Eläkeliitossa sekä Apusissa. Apuset vierailevat joka torstai Kivirannassa pareittain. Ohjelmassa voi olla tuolijumppaa, laulua tai lukemista vanhuksille. 

Koululla Eliisa nähdään edelleen koulumummuna. Alunperin ajatus koulumummuksi ryhtymiseen tuli pohjanmaan alue-uutisista. Siitä paikasta yhteydenotto opettajaan kannatti ja mummuilu lähti käyntiin. Koulumummu vierailee tiettynä päivänä viikossa koululla, tiistaisin. 

- Ne on päiviä, jotka on priorisoitu ykköseksi. On hienoa saada seurata kuinka lapset kasvavat ja kehittyvät.

Mitä tästä eteenpäin?

- Tähtäimessä on päivä kerrallaan kohti satasta! Tykkään tehdä käsitöitä ja sukkia tulee paljon. Luen myös paljon, eniten dekkareita. Vuosittain pari-kolme kirjaa tulee luettua myös enlanniksi. Liikunnasta ja sen tuomasta hyvästä olosta pidän edelleen sekä musiikista. Olen Tähkät -kuorossa, jota ohjaa Johanna Valkeinen. 

- Ulkomaanmatka olisi vielä tarkoitus tehdä... ehkä Sveitsin Alpeille tai Irlantiin vaeltamaan.