Perjantai 29.05.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Kirouksen kirjoittaja kiertueelle Kyyjärvelle ja KarstulaanKirouksen kirjoittaja kiertueelle Kyyjärvelle ja Karstulaan

Kirouksen kirjoittaja kiertueelle Kyyjärvelle ja Karstulaan

8.11.2019 Neljän koon tarinatalkoot Irma Hirsjärvi

Jyri Vartiaisen tunnustusta saaneet teokset eivät päästä helpolla. Ne eivät ole mukavia eivätkä kaverillisia, vaan vaativat lukijaltaan työtä ja hengähdystaukoja. Mikä panee kirjoittajan kirjoittamaan vastakarvaan?

JYRI VARTIAINEN (s. 1990) on Jyväskylässä asuva kuopiolaissyntyinen kirjailija. Hän julkaissut kaksi teosta, kiitetyt pienoisromaanit Aurinko (Poesia, 2016) sekä Ystävä (Poesia, 2017), joka oli sekä Toisinkoinen- että Savonia-ehdokas.

Jyri Vartiaisen kolmas romaani Kirous vaeltaa taajaman synkässä lumessa ja sateessa, rakkauden ja samanaikaisen menetyksen alakuloisessa maastossa. Sen kaksi kertojaa eivät ole oikein missään, elleivät sitten ihmissuhteissa jotka ovat tuhoisia ja ehkä ylitsepääsemättömiä.
Kirouksen ensimmäinen kertoja vaeltaa Rottansa kanssa lumisessa kaupungissa vailla päämäärää, vailla paljonkaan yhteistä. Loskanharmaan kahvihetkensä mittaan he löytävät verisen puukon, joka viimein voisi merkitä jotain, aloittaa jotain, päästäisi maailmaan mukaan. Riittääkö yksi veritahra siihen, riittääkö Rotta kertojalle jolla voisi ehkä olla edes jonkinlainen elämä?
Toisessa osassa kirjoitetaan menetetystä suhteesta menetetylle ihmiselle, Katariinalle, jolla on niin oma elämä, että kertoja ei siihen mahtunut. Pettymyksen ja surun läpi avautuu kokonainen maailma, kaupunki joka jäi vihamieliseksi ja oma perhe joka tunkee liian lähelle.
Jyri Vartiaisen kieli laulaa. Se noudattaa omia lakejaan, huutaa, valaisee voimalinjojen alaista harmaata maisemaa uskomattomalla herkkyydellä. Kirouksen kaksi rinnakkaista ihmiskohtaloa näyttävät itsepintaisen rakkauden ja menetyksen koko voiman. (Ote kustannusyhtiö Teoksen sivulta)

Jyri Vartiaisen kirjailijakiertue on osa Neljän Koon tarinatalkoiden kirjallisia tapahtumia, joiden tarvoitteena on laajentaa lukijaperspektiiviä totutulta kentältä uusille alueille. Projektin muita vieraita ovat olleet kauhu- ja fantasiakirjailija Magdaleena Hai, sekä spekulatiivisen fiktion kirjailija ja kirjallisuusaktiivi Anne Leinonen, jotka kiersivät myös kaikkien projektissa mukana olleiden kuntien koulut. Marraskuussa vieraana käy myös Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven kirjastoissa jyväskyläläinen prosaisti Tapani Heinonen, joka syksyllä 2018 jo aikaisemmin on ollut vierailulla Karstulan kirjastossa.

Kaikki kirjailijavierailut ovat avoimia ja maksuttomia. Tervetuloa!

Tapani Heinonen: Kannonkosken kirjasto 4.11. klo 18.00, Kivijärven kirjasto 18.11. klo 18.00, Kyyjärven kirjasto 5.11. klo 18.00

Jyri Vartiainen 19.11. : Kyyjärven kirjasto klo 16, Karstulan kirjasto klo 18