Maanantai 25.05.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Päiväkodin Tenavien syksyäPäiväkodin Tenavien syksyä

Päiväkodin Tenavien syksyä

2.12.2019 Varhaiskasvatus Essi Valtoaho

Nopolan päiväkodin 4-6 v poikavaltaisen Tenavat-ryhmän syksy on ollut vauhdikas!

ELOKUU
Elokuussa Tenavien ryhmään tuli paljon uusia lapsia, kun suurin osa entisistä Vekaroista siirtyi isompien ryhmään. Olemmekin käyttäneet aikaa toisiimme tutustumiseen sekä ryhmän sääntöjen pohtimiseen. Olemme myös kyselleet lasten toiveita syksyn toimintaa ajatellen. 

Elokuussa piirsimme oman kuvan sekä kuvan omasta perheestä. Oman nimen tunnistamista ja kirjoitusta on harjoiteltu sekä 4-vuotiaiden taitokerhossa että 5-vuotiaiden pikkueskarissa. Pikkueskarissa tutustuimme tyttöön nimeltä Salli Salapoliisi. Hän vierailee pikkueskarissa koko syksyn ajan ja opettaa meille joka toinen viikko leikin avulla matemaattisia asioita, kuten luokittelua, järjestelyä, vertailua ja laskemista.

Elokuussa ulkoilimme paljon ja monipuolisesti. Metsästä keräsimme mustikoita ja palasipa se eräs Metsämörrikin lomiltaan takaisin Kyyjärven metsiin. Hän oli viettänyt kesänsä Norjassa kalastuksen merkeissä. Tutustuimme taas Metsämörrin syntytarinaan, joka olikin uusi Tenaville aivan vieras. Ulkona meillä on ollut myös valokuvasuunnistusta ja urheilukentälläkin kävimme leikkimässä koko päiväkodin voimin.

Elokuussa koko päiväkodin yhteiset laulutuokiot pärähtivät käyntiin. Yhteisvoimin olemme lauleskelleet joka toinen viikko ja eskarin kanssa yhdessä neljän viikon välein.

SYYSKUU
Syyskuussa jatkuivat kirjaston satutunnit. Joka kuun ensimmäinen maanantai olemme päässeet kuuntelemaan mielenkiintoisia kirjoja.

Metsämörriretkillä on käyty ja kerran metsästä löytyi jotain aika jännittävää: polun varrella oli kenkiä ja vaatekappaleita ja mörripaikassa oli pyykkinarulla kuivumassa vihreät housut ja paita. Lapset keksivät heti, että ne kuuluvat Metsämörrille! Luonnosta on etsitty värejä, lapset ovat kuvanneet siellä tableteilla ja kerran teimme luonnonmateriaaleista tuulikelloja metsään.

Syyskuun alussa jumppailimme vielä ulkona ja jumppasalikäynnit aloitimme syyskuun lopussa. Harsunkankaalle teimme retken kuun puolivälissä. Kiersimme pururataa, nousimme portaita, leikimme metsässä ja söimme eväitä.

Syyskuussa on käsitelty paljon värejä. Värihommia on tehty sekä 5-vuotiaiden pikkueskarissa että 4-vuotiaiden taitokerhossa. Olemme maalanneet pahville värikkäitä syysmetsiä sekä ikkunoihin lehtipuita syksyn väreissä. Jumpassa lajittelimme erivärisiä tavaroita ja kosketimme värejä eri kehonosilla.

Pikkueskarissa olemme Salli Salapoliisin innoittamana järjestelleet tavaroita mm. pituuden, korkeuden, leveyden ja suuruuden mukaan. Lisäksi vertailimme, kummassa astiassa on enemmän vettä, ja punnitsimme henkarin avulla eri painoisia tavaroita.

Syyskuussa vietimme hyvien tapojen viikkoa. Kertailimme yhdessä sovittuja ryhmän sääntöjä ja saimme vihdoinkin seinälle sääntökuvat, joissa lapset itse esiintyvät.

LOKAKUU
Lapset ovat olleet hyvin kiinnostuneita Ryhmä Hausta, joten lokakuussa aloitimme Ryhmä Hau -touhut. Valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet kun velvoittaa meitä ottamaan toiminnassa huomioon lasten kiinnostuksen kohteet.

Lokakuun alussa vietimme eläinviikkoa, jolloin lauloimme eläinlauluja, pelasimme eläinpelejä ja jumpassa leikimme eläinleikkejä ja liikuimme eri eläinten tavoin.

Lokakuun yksi aihe oli muodot. Pikkueskarissa ja taitokerhossa teimme muototehtäviä ja pelasimme muotopelejä. Maalasimme muotoja eri välineillä, kuten legoilla, pikkuautoilla ja muovieläinten jaloilla. Salli Salapoliisin innoittamana harjoittelimme pikkueskarissa myös paikkakäsitteitä sekä lisäämistä ja vähentämistä tavaroilla.

Syyslomaviikon jälkeen vietimme nalleviikkoa ja yhtenä päivänä isovanhempienpäivää. Jokainen lapsi sai kutsua päiväkodille omat isovanhempansa tai muun tärkeän henkilön. Isovanhempien kanssa lauloimme nallelauluja, etsimme kadonneita nallekortteja, maalasimme
nalleja ja jumppasimme kuten nallet.

Halloweenin lähestyessä saimme Ryhmä Haun Rikulta kirjeen, jossa kerrottiin haamujengin kaapanneen Kajan. Kuvavihjeiden ja erilaisten tehtävien avulla löysimme Kajan metsästä pienestä häkistä. Hyvin suoritetusta tehtävästä Rikulla oli lapsille palkinnoksi mitalit ja tarroja.

Kuun lopussa vietimme aistiviikkoa ja Halloweenia. Lapset saivat pukeutua naamiaisasuun ja kierrellä erilaisissa aistipisteissä. Oli tunnustelua, kuulobingoa, Unelma-noidan taikaliemikeitoksia ja vanhan tuttumme Ursula-noidan hämärähuone.

Lokakuun viimeisenä päivänä pääsimme kirjastoon katsomaan hauskaa teatteriesitystä nimeltä Mieletön mystinen kekkerihässäkkä.

MARRASKUU
Marraskuussa meillä oli jälleen vahvasti esillä Ryhmä Hau -teema. Yhden kerran lapset pääsivät koirapuistoilemaan toimintapuistoon. Jumppasalissa pidimme Ryhmä Hau -jumppaa kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla leikimme mm. Sampan koirahippaa, Kajan kuulentoa ja Haltin lumisotaa. Toisella kerralla saimme kirjeen Kapteeni Koukulta, joka kertoi papukaijansa siepanneen kaikki koirien haulaatat. Lapset selvittivät merirosvotehtäviä yksi toisensa jälkeen ja lopulta pääsivät haulaattojen ja aarteen luo! Kuun lopussa teema huipentui Ryhmä Hau -juhliin. Juhlat kaikkineen, koristeet ja tarjottavat, suunniteltiin yhdessä lasten kanssa. Tarjolle päätyi nakkikääröjä, kermakakkuja, luupipareita ja suklaanamusia. Naamaripäisillä juhlijoilla oli niin niin mukavaa!

Marraskuun alussa juhlittiin isiä. Teimme isille lahjaksi näkkäreitä ja maalasimme värikkäät kortit. Meillä oli lapsille ja heidän isilleen jo perinteeksi muodostuneet kakkukahvit yhdessä esikoulun kanssa.

Metsämörriretkellä kävimme marraskuussa kaksi kertaa. Mörri oli kirjoittanut meille kirjeen, jossa ilmaisi huolensa lintujen talviruokinnasta. Päätimme tehdä linnuille itse ruokaa piparimuotteihin. Viemme nämä herkkupalat sitten linnuille joululahjaksi. Metsästä etsimme myös lintujen kuvia ja kuuntelimme puhelimella, miten nämä kyseiset linnut ääntelevät.

VK 47 vietimme maanlaajuista lapsen oikeuksien viikkoa. Tiuku-hahmon johdolla keskustelimme lasten oikeuksista ja opettelimme aiheeseen liittyvän laulun. Tällä viikolla pidimme eskarilaisten kanssa levyraadin, johon lapset olivat saaneet toivoa heille mieluisia lauluja. Voittajaksi selviytyi Einon ja Aapelin jouluralli.

Kivirannan vanhukset käväisivät meillä kuun puolessa välissä. Lapset ja vanhukset nauttivat ensin yhdessä aamupalaa ja sen jälkeen pelailivat monenlaisia lautapelejä.

5-vuotiaiden pikkueskarissa olemme marraskuun aikana harjoitelleet käsitteitä, vastakohtia ja vertailua Salli Salapoliisin ja kynätehtävien avulla. 4-vuotiaiden taitokerhossa olemme tehneet saksilla leikkausharjoituksia ja harjoitelleet käsitteitä ja vertailua kuvien ja tavaroiden avulla.

JOULU

Nyt joulun lähestyessä hiljennymme joka päivä ennen ruokailua joulukalenterin ääreen. Tänään, 2. päivä joulukuuta, saimme tarkkailijatonttu Tilda Tiukutossulta ensimmäisen kirjeen. Hänellä on joka hoitopäivälle lapsille pieni tehtävä, jonka he suorittavat lepohetken jälkeen. Joulun taikalaatikosta löytyy myös joulukuun aikana jokaiselle lapselle pieni yllätys sekä QR-koodi, joka johtaa hauskan jouluisen videon katsomiseen. Joulukuuhun on suunnitteilla monenlaista mukavaa ja jännittävää puuhaa! Muistakaahan kaikki olla kiltisti! ;) Joulukuun kuulumisista ilmoittelee sitten kuun lopussa Taaperoiden ryhmä! :)