Lauantai 25.01.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
EU:n maaseuturahastosta varoja Keski-Suomen yrityksille ja yhteisöilleEU:n maaseuturahastosta varoja Keski-Suomen yrityksille ja yhteisöille

EU:n maaseuturahastosta varoja Keski-Suomen yrityksille ja yhteisöille

22.1.2020 Juttuvinkki / Leader Jyväsriihi / Jenni Tianen / AT

Keski-Suomen ELY-keskus myönsi vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä yhteensä miljoona euroa tukea yrityksille ja yhteisöille maaseuturahastosta. Rahoitusta saaneiden yritysten investointien kokonaissumma nousee 1,9 miljoonaan euroon.

Lannoitevalmistaja Tikalan Oy Saarijärven Kalmarissa laajentaa toimintaansa rakentamalla uuden hallin tuotantolinjoineen. Tuotantolinjaansa uudistavat myös Chablue Oy Keuruulla, Oy Delta Timber Ltd Pihtiputaalla ja E. Vuorimies Oy Jyväskylän Puuppolassa. Matkailutoimialan kehittämistä tehdään Hankasalmella ja investointeja Pihtiputaalla.

Kehittämishankkeiden avulla aktivoidaan vientihaluisia yrityksiä, teknologiateollisuutta sekä marjanviljelijöitä ja -jalostajia. Maakuntaan rakennetaan myös lisää valokuituverkkoa ja metsien monimuotoisuutta edistetään kiinnittämällä huomiota puronvarsiin. Hankkeisiin rahaa myönnettiin yli 400 000 euroa.

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat maaseuturahastosta samalla ajanjaksolla kahdeksaa yritystä ja lukuisia yleishyödyllisiä yhteisöjä yhteensä 600 000 eurolla. Yritysinvestoinnit kohdentuvat muun muassa kalanjalostukseen, metallialaan ja ohjelmapalveluihin. Yleishyödyllisissä hankkeissa kehitetään nuorten teknologia- ja yrittäjyystaitoja sekä selvitetään puualaan ja kestävään kehitykseen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia.

Viimeinen rahoitusvuosi käynnistyi

EU:n rahoituksesta päätetään seitsemän vuoden sykleissä ja vuosi 2020 on tämän kauden viimeinen hakuvuosi. Mahdollisesta siirtymäkaudesta saamme tietää tämän vuoden aikana lisää. Voimassa olevilla tukiehdoilla edetään varmasti enää tämä vuosi, joten nyt viimeistään kannattaa laittaa hanke- ja yritystukihakemukset liikkeelle niin Keski-Suomen ELY-keskukseen kuin Leader-ryhmiin.

─ Toivomme, että mahdollisimman moni hankkeita suunnitteleva lähettää hakemuksen hyvissä ajoin alkuvuodesta, jotta Keski-Suomeen myönnetty maaseuturahoitus saadaan jaettua tehokkaasti alueen hyväksi, muistuttaa Veli Koski ELY-keskuksesta.

─ Leader-ryhmissä hakemukset käsitellään hallituksen kokouksissa.

Rahoitustilanne ja hakemusten käsittelyaikataulut kannattaa tarkistaa oman paikkakunnan Leader-ryhmästä, muistuttaa Leena Karjalainen JyväsRiihestä.

Maaseuturahaston hankkeilla on toteutusaikaa vuoden 2022 loppuun saakka, joten rahoituspäätöksissä kiinnitetään huomiota erityisesti hankkeen suunnitelmallisuuteen sekä hakijan kykyyn aloittaa toteutus mahdollisimman pian valinnan jälkeen.

Lisätietoa myös verkkkosivuilta osoitteesta www.keskisuomenmaaseutu.fi

 

Lisätietoja:

Maaseutuasiantuntija Veli Koski, p. 0295 024 563, Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen Leader-ryhmät: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

 

Liitteet:

Liite 1: Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q4/2019

Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q4/2019