Maanantai 26.10.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Suruviesti-projekti sai siivet alleenSuruviesti-projekti sai siivet alleen

Suruviesti-projekti sai siivet alleen

5.2.2020 Juttuvinkki: Raimo Salo ja Esa Sironen, tallensi kirjasto / Maarit Ohranen

Keskisuomalaisten dokumentaristien Raimo Salon ja Esa Sirosen uusin elokuvaprojekti käynnistyi helmikuun alussa, kun Kaatuneiden Muistosäätiö myönsi sille aloitusapurahan.

Suruviesti-niminen dokumentti kertoo mitä tapahtuu, millaisten toimintojen ketjussa, millaisin vuosikymmeniä kestävin vaikutuksin, kun sotilas kaatuu sodassa, konfliktissa tai rauhanturvaamistehtävissä.

Aloite dokumentin teosta tuli Pääesikunnasta nykyiseltä kenttäpiispa Pekka Särkiöltä, jonka Salo ja Sironen tapasivat Helsingissä syksyllä 2019.  Dokumentin henkilöhaastattelut aloitetaan kuluvan kevään aikana ja ohjelma on valmis viimeistään talvella 2020. 

Aiheeltaan dokumentti on jatkoa Ei kenenkään lapsi -dokumentille, joka on kerännyt TV1-kanavalla noin miljoona katsojaa vuosina 2010-2019.

Dokumentteja myös Ruotsiin
Hämäläinen Tammelan pitäjä on julistautunut hakkapeliittapitäjäksi. Tätä paikallisen perinteen vaalimista kuvaava Salon ja Sirosen juuri valmistunut Tammelan hakkapeliitta -niminen dokumentti tekstitetään Ruotsin markkinoille kuluvan kevään aikana. Suomalainen ratsuväki saavutti pelottavaa mainetta suurvalta Ruotsin armeijassa 30-vuotisessa sodassa 1600-luvulla, ja aiheen vaaliminen ja muisto Suomessa kiinnostaa ruotsalaisia historian harrastajia.

Syksyllä 2019 on Ruotsissa julkaistu jo kaksi Salon ja Sirosen dokumenttia, Lentäjien sotaa ja Rusinoita pullassa, molemmat ruotsiksi tekstitettynä. 

Tammelan hakkapeliittaa Raimo Salo esittää lukuisissa yleisötapahtumissa ja kouluissa kuluvan vuoden aikana.

P.S.  Torstaina 6.2 klo 18  tulee AlfaTV:ltä ensiesityksenä "Leuddia".  Elokuva kolttien lauluperinteestä, seesteisestä syyspäivästä Sevettijärvellä ja retkestä Lovozeroon.  Oppaina Jaakko Gauriloff ja Ilpo Saastamoinen. Ohjaus Esa Sironen, kuvaus Raimo Salo, leikkaus Reetta Sironen