Lauantai 31.10.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Hapanpiirakkaa ystävänpäivänäHapanpiirakkaa ystävänpäivänä

Hapanpiirakkaa ystävänpäivänä

18.2.2020 Eevaliisa Hakola

Viime viikolla pienellä päiväkävelyllä tokaisin ystävälle, että tule huomenna meille iltakahville, teen hapanpiirakoita.
Hän kysymään mitä ne on? No sitten näät kun tulet.

Ikään en ole niitä vartavasten vieraille tehnyt eli tietysti oli äidille soitettava, että teetkö ne ihan tavan pullataikinaan? Tekee hän eli töitten jälkeen siis pullataikinan teko.

Sehän käy käden kääteessä eli litran taikina käsin alustettuna ja mahdollisimman vähän minä sitä vaivaan ja jauhoissakin vähän nuukailen, että taikina tulee pehmeäksi. Siitähän se paras pullakin syntyy.  Mutta nimi hapanpiirakat? Miten ihmeessä liittyy pullataikinaan? Lapsesta asti sen olen niin oppinut, meillä se juontaa äidin karjalaiseen taustaan ja Salmiin. Toki "hapanpiiraita" tehdään myös ruisjauhoista ja ihan erilaisia ne ovat muistuttaen maultaan hieman karjanpiirakkaa ilman puuroa.  Mutta minun sukuni tuntee vain kuvan kaltaisen paistetun pullantaikina leivonnaisen.

Kun saan taikinan kohoamaan laitan viestiä toiselle ystävälle: Täällä voi olla kuuden jälkeen hapanpiirakoita kahvin kanssa maisteltavana - ja ei kiirettä, taikina vasta kohoaa.

Taikinasta pyöritetään pikkupullia kohoamaan. Kohonneet pullat painellaan lituiskoiksi. Paistetaan paistinpannulla voissa molemminpuolin. Juu, voissa, maistuu ihanalle! Paistaessa ei saa olla liikaa lämpöä, jotta pinta ei pala ja ennättää sisältäkin paistua. Tosin näissä sisus saa jäädä hieman "vajaaksi"

No kun en osaa pientä taikinaa tehdä niin osan taikinasta tein normi vaniljapulliksi. Hyvää ja erilaista maisteltavaa oli, lähes kuin äidin tekemää. Jari maistoi noin 6-7 kappaletta ennenkuin totesi, että ihan hapanpiirakoilta maistuvat.

Kuvat ovat äitini keittiöstä, en edes muista kuka kuvannut mutta kuvien katselusta syntyi halu leipomiseen.

Lukija! Annahan infon kautta palautetta. Oliko kiva vai ärsyttävä lukea? Tarvitaanko nyyssiin vaikkapa tämänkaltaista sisältöä jne.