Keskiviikko 15.07.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Ei nimi ruokaa pahennaEi nimi ruokaa pahenna

Ei nimi ruokaa pahenna

2.3.2020 Kyyjärven Mediamyllärit ry. Tuulikki Rauma / Veikko Huumarkangas

Ku sellaa keittokirijaa, sieltä löytyy vaikka minkä nimistä ruokaa. On esimerkiks Oskarin leike, Lasimestarin silli, Keisarin keitto, Pirkon punajuuret, Kertun pata ja Isännän herkku. Sitten vähän eppäilyttävät Iidan kokkareet. Limppimaito kuulostaa kans vähän erikoiselta.

Minä tulin nimittänneeks lasteni herkkuleivät vähän rumanpuoleisesti. Nimittellyyn vaikutti tarina, jonka kuulin viitisenkymmentä vuotta sitten.

Yks mies ajeli hilijalleen kylätiellä naisten polokupyörällä ristirantusessa sarkapuserossa, karvareuhkan korvalliset levällään. Poikkes sitten joutessaan Kyyjärven sahalle. Siellä miehet oli kovassa työntouhussa. No, tämä hyppäs pyörän päältä kahareisin, nojas kyynäspäillä pyörän sarviin ja rupes seuraamaan työskentelyä. Aikasa siinä vahtas ja sitten kajjautti: "Mitä työ teettö?" Äkäsenpuoleinen vastaus tuli het ku apteekin hyllyltä: "Puuhevosen persereikiä!" Ei kysyjä siitä säkkeentyny, jatkokysymys oli jo valamiina: "Ee, tullooko ees pyöreitä?" Luultavasti kellekkään ei jääny paha mieli tästä sananvaihosta.

Lähes kolomekymmentä vuotta sitten oli taas yks siivouspäivä. Olin saanu huushollini järijestykseen, imuroitua ja luututtua. Olin aika väsyksissä ja nälissäni. Rupesin tekemään lämpösiä juusto-munaleipiä. Poijjat oli kans varmaan nälissään, olivat niin villillä päällä. Juoksivat perävilikkaa rinkiä olohuoneesta keittiöön ja takasin. Seison hellan eessä, minun esliinan nauhat vain lepatti ku ne mennä viuhtas ohi. Sitten ne alako joka kierroksella kyselemmään: "Mitä sinä teet?" Viimen minä tokasin , varmaan aika ärtyneesti: "Puuhevosen persereikiä!" Niin tuli nimettyä se ruokalaji ja on voimassa vielä tänäkin päivänä. Vähän puiseva nimi, mutta hyviä ovat. Perusohoje on ikivanha, mutta sitä voi muunnella mielesä mukkaan.

                              Puuhevosen persereijjät

                        leipää  esim. paahtoleipää, ruispaloja tai reissumiestä (ni tulloo pyöreitä)

                        kananmunia

                        juustoraastetta 

Säre munia astiaan, lissää munien verran juustoraastetta, sekota haarukalla. Tästäkin tulloo jo hyviä, mutta voi lisätä pienittyä kinkkua, makkaraa, kasviksia melekein mitä vain ja mausteita maun mukkaan.

Sulata paistinpannussa vähän rasvaa tai käytä öljyä. Laita leipäviipaleet pannulle. Öysää ruokalusikalla juusto-munaseosta viipaleille tasasesti. Paista keskilämmöllä leipiin kaunis kullankeltanen väri. Käännä leivät ja anna täytteen kypsyä. Maistuu parraiten lämpösinä, mutta ovat jäähtyneinäkin kelevanneet. 

Poijjat innostu näistä sillon het niin hirveästi, että suunnittelivat perustavasa kahavilan, jossa myötäs vain Puuhevosen persereikiä. Ja leipien pitäs olla pyöreitä. Ei oo vielä kahavilaa näkyny. Minkähän nimen sille laittas...