Perjantai 27.11.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Digitaidot haltuun - sisulla, katso lisäysDigitaidot haltuun - sisulla, katso lisäys

Digitaidot haltuun - sisulla, katso lisäys

1.3.2020 Vanhusneuvosto Tuula Härkönen

Herätys tähän päivään tai ainakin vuoteen.

Tiedättekö mitä? No, kyllähän te tiedätte, että maailma on muuttunut: Meillä oli eväsleivät mukana koulussa, kun siellä tarjottiin vain keitttoja ja puuroja. Me katsottiin vain paria kanavaa televiisiosta eikä tiistaina ollut lähetyksiä lainkaan. Niin, mutta joka kylällä oli kauppa tai kaksi. Monta pankkia ja baaria....

Mitäs nyt? Kaikki siirtyy kauas ja vielä kauemmaksi. Toki vakuutellaan ettei ketään / kaveria jätetä. Ei niin, mutta kun se apua on niin etäällä ja vieras, ettei millään jaksaisi.. Pienenkin asian hoitaminen vaatii aikaa, rahaa: Siis miten minä hoidan tämän, keneen otan yhteyttä, miten, mihin soitan, eiku.....

Nykyään kun menen postiin, terveyskeskukseen / keskussairaalaan... on todistettava henkilöllisyys : passilla tai henkiöllisyyskortilla (siis ei kelpa ajokortti eikä kelakortti, ei kirjastokortti eikä joulukortti). Huomasin passini vanhenneen. Voi itku. En tosin ole menossa mihinkään, mutta kun tarttee sen henk.tod:n.. Ei jaksaisi. Niskasta kiinni: Soitto Humalajoen Juhalle, yes, kuva ykskas. Juha hoiti sen eteenpäin. Parin sekunnin päästä poliisi ilmoitti puhelimeeni:"kuvakoodi, käytettävissä 6kk". Kotona nettiin: google Passin hakeminen. Pankkitunnuksilla kirjautuminen ja sivut neuvoivat varsin yksinkertaisesti, mitä pitää tehdä.... Maksu ja tieto, että passi on noudettavissa Shelliltä eli matkahuollostamme 5-8 päivän päästä.
Tästä innostuneena samalla tilasin henkilöllisyyskortinkin, kun niin helposti se kävi. Ja kun netissä hoidin tämän, se oli lähes pari kymppiä halvempaa kuin että olisi lähtenyt - mihin - Äänekoskelle vai Jyväskylään, johon olisi pitänyt varata aika..

Eli mitä tästä opimme (paitsi kiroil.., irvistelemään). Otetaan sittenkin haltuumme tämä nykytekniikka eli ... mennään oppiin. Tiedän, että lapset, lapsenlapset auttavat. Mutta jos sittenkin me itse.. On kummallista, vaikeaa, ärsyttävää;  ei pelätä, läpi harmaan kiven...
"Juhani: Mahdotonta oppia lukemaan.
Aapo: Ihmisten tekemä on tämä konsti ollut ennenkin.
Tuomas: Saispas siinä hikoilla mies.
Juhani: Ja puhkailla. Minulla on niin kova pää.
Aapo: Mutta voimallinen tahto vie miehen läpi harmaan kiven. Käykäämme... "

Oli kyllä pitkä esipuhe, johdanto.
Kunnassamme on ollut ja on ilmaisia digikursseja. Kyyjärvi on mukana Saarijärven ja Karstulan kansalaisopiston Aikuisten perus- ja ditaidot OPH:n hankeessa 2019-2020.  Jotenkin tuntuisi tosi järkevältä ottaa ao.hankkeesta kaikki mahdollinen hyöty myös meillä Kyyjärvellä.
Nyt on tulossa kaksi kurssia maalis-huhtikuussa:

Henkilöasiakkaan omavero 25.3. - 15.4. neljä kertaa, ilm. 18.3. mennessä
Matematiikan soveltaminen arkeen 4.3. - 15.4. seitsemän opetuskertaa, ilm. 26.2. mennessä
Katso tarkemmin Nopolanewsin Tekniikka ja talous -palstalta Aikuisten perus- ja digitaidot. Siellä on linkki ilmoittautumiseen ja opettajan yhteistiedot.

Tärkeää, kuten olet ehkä huomannutkin, kirjastolla on heti ensi viikolla 3.3. Kela-päivä klo 10-11.30 ja 12-16. Katso tarkemmat tiedot Nopolanewsin kulttuuripalstalta.

Kurssien nimet saattavat tuntua vaikeilta. Mutta kun oppii netin käyttöä, ihan mitä vaan, niin osaa käyttää netti kaikessa eli taito kasvaa, uskoo osaamiseensa ja selviämiseensä. Eikä sitä tiedä, mitä taitoja, tietoja me tarvitsemmekaan!

PS Ihan on kuvalla viesti: Nokkonen pistele, mutta on tosi terveellistä!
PS Yritin laittaa "kivipiirroskuvaa" seitsemästä veljeksestä. Osasin kopioida ja tallentaa, mutta sitten olisi pitänyt muuttaa muotoa.. en osannut, mutta nokkonen sopii oikein hyvin. (Oppia siis tarvitsen)