Lauantai 19.09.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Hokkalan kaupat (Hannes Keskitalon kertomaa)Hokkalan kaupat (Hannes Keskitalon kertomaa)

Hokkalan kaupat (Hannes Keskitalon kertomaa)

20.4.2020 Hokkalan kyläyhdistys ry/Päivi Peltokangas/Hannes Keskitalo

Vaikka Hokkala kuuluukin Keski-Suomeen, on isompien ostoksien teko kautta aikain suuntautunut enempi Etelä-Pohjanmaan suuntaan kuin Keski-Suomen suuntaan. Täällä kohtasivat myös kahden maakunnan lehdet: Ilkka, Vaasa ja Keskisuomalainen, Järviseutu ja Viiden kunnan sanomat. Silloin kun yksityisautoja ei juuri ollenkaan ollut, suuntautuivat paremmat liikenneyhteydet ”alamaahan” eli Alajärvelle, Lapualle tai Seinäjoelle, kuin Karstulaan, Saarijärvelle ja Jyväskylään.

Vanha tottumus vallitsee vieläkin, eli mennään "alamaahan" tekemään isompia ostoksia. Myös Hokkalan kuorma-autojen puutavaran ajo suuntautui enimmäkseen Lapualle, Seinäjoelle ja Kauhavalle. Kuorma-autoja hankittiin Lapuan ja Seinäjoen suunnalta, pienemmistä hyödykkeistä puhumattakaan. Mainittakoon pienenä yksityiskohtana, että silloin harvoin, kun joku Hokkalan mies kävi viinakaupassa, ei hän tullut koskaan ruskean paperikassin kanssa Saarijärveltä, vaan Lapualta, vaikka molempiin on sama matka.

Valde ja Hilja Peuranen perustivat Hokkalaan kaupan Jaakkolan talon peräkamariin vuonna 1934. Kylän ensimmäinen puhelin tuli kauppaan. Kauppa paloi v. 1952.

Elma Keskitalo piti 1940- ja 1950-lukujen taitteessa kauppaa Mattilassa, myyden osuuskaupan tavaroita. Kauppaa kutsuttiin "putiikiksi" ja se oli erotettu vaneriseinällä Mattilan porstuakamarista omaksi osastokseen.

Nestori Kantonen piti kauppaa Harjun (nyk. Töllinmäki) talon ulkokartanossa.

Aulis Heikinmäki piti kauppaa Harjun talossa ja sitten Haapalan tuvassa.

Martti Takalalla oli baari parakissa Lehtiharjun mäen Möksyn puoleisessa rinteessä, käytöstä poistuneen vanhan tien päällä. Hänellä oli myös vähäinen puoti Hokkalan entisellä koululla sen jälkeen, kun baari oli palanut.

Kauppa-autoja Hokkalassa on käynyt 1950-luvulta lähtien. Ensimmäisenä oli Erkki Jokisen auto Kimingiltä. Sen jälkeen tuli Karstulan osuuskaupan auto ja viimeksi kauppa-auto Limppu Alajärven Luoma-aholta. Sekin on lopettanut käyntinsä.

Nykyisin lähin päivittäistavarakauppa Hokkalasta on 8 kilometrin päässä Alajärven Kuoleman kylällä ja seuraavaksi lähin Kyyjärven kirkolla 14 kilometrin päässä. Jokapäiväisiä ostoksia kyläläiset tekevät nykyisin paljolti 28 kilometrin päässä olevassa Alajärven keskustassa.

Menneinä vuosisatoina myös Vienalaiset laukkukauppiaat kulkivat Hokkalan kautta, mikäli pitää paikkansa vanha tarina, että Murhakankaassa mikä sijaitsee pari kilometriä kylästä pohjoiseen, olisi tapettu "laukkuryssä". Paikalla on edelleenkin risti, joka on uusittu ainakin 1800-luvulta lähtien.

Hokkalassa 1950-luvulla vieraili silloin tällöin kulkukauppias "Hatti" eli Akseli Kivisalmi, joka kuljetti polkupyöränsä jopparilla monikerroksista pakkia, josta löytyi neuloista nappeihin, hammasharjoista fingerporeihin ynnä muita lyhyttavaroita.

Hokkalassa joskus kesällä ajoi häntäjouhien ostaja muulillaan kylänraitilla. Myös vasikan- ja lampaannahkojen ostajia kävi joskus kylällä, samoin kuin teuraskarjan ostajia.

 

Hannes Keskitalo

 

Aihealueen yhteistyöyritykset