Sunnuntai 25.10.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Hauskaa vappua!Hauskaa vappua!

Hauskaa vappua!

1.5.2020 Kyyjärven kunta, Tiina Pelkonen

Olemme eläneet rajoitustoimien piirissä jo kuusi viikkoa. Kunnat ovat laittaneet toimeksi hallituksen päätöksiä kaikkialla. Koronavirus ei ole levinnyt niin, kuin pahimmillaan pelättiin. Emme kuitenkaan vielä tiedä tarpeeksi taudin leviämisestä, jotta voisimme huokaista helpotuksesta. Hallitus on jatkanut yli 500 osallistujan tapahtuminen kieltoa heinäkuun loppuun ja purkanut Uudenmaan eristyksen. Peruskoulu ja varhaiskasvatus avaavat taas ovensa toukokuun puolessa välissä. Ensi viikolla hallitus käy läpi tilannetta ja mahdollisuutta muiden rajoitustoimien purkuun.

Etäällä olo on tuonut muutoksia myös kunnan johtamiseen. Sanat "lähi" ja "etä" ovat tulleet hyvin tutuiksi jokaisessa perheessä. Etäkokouksia on ollut ja niihin on osallistuttu omista kodeista ja yhteydet ovat toimineet hämmästyttävän hyvin. Hallinnon- ja teknisen toimen väki on osoittanut hienosti venymiskykynsä vastatessaan muuttuviin tarpeisiin. Hoitoalan henkilöstö tekee tärkeää työtä sairaiden ja vanhusten lähellä. Opettajat opettavat etäällä mielessään oppilaittensa erilaiset oppimisen tavat ja elämäntilanteet. Osa oppilaista on tehnyt etätehtävät heti, osalta ne tulevat illan mittaan. Jonkun tehtävien perään pitää ehkä kysellä ja soitella. Oppimisen lisäksi tämä työ vahvistaa turvallisuuden tunnetta ja tuo päiviin tarpeellista sisältöä. Iso kiitos opettajille, koulunkäynnin ohjaajille, varhaiskasvatuksen henkilöstölle ja teille vanhemmille.

Kyyjärvellä on soitettu kaikille yli 70-vuotiaille ja heitä, joita ei ole tavoitettu on lähetty kirje kotiin. Löysimme henkilöstömme joukosta motivoituneita ja iloisia soittajia, joihin luurin toisessa päässä voi luottaa, niin homma pyöri loistavasti.

Yksinyrittäjien tukipaketteja on vielä tarjolla, joten muistattehan hakea. Tällä hetkellä olemme saaneet 5 hakemusta ja 4:lle on jo myönnetty tuki. Elinkeinokoordinaattorimme on pitänyt hienosti kuntamme yrittäjiin yhteyttä, tiedottanut ja opastanut eri tukimuotojen haussa. Paikallisia palveluita kannattaa kaikkien käyttää, jotta niitä palveluita olisi meillä jatkossakin.

Kuntalaiset ovat myös mietteissäni. Miten kestämme tilanteen, jossa kaikki on kiinni? Miten maltamme mielemme rauhoittumaan uudessa ja pelottavassa ajassa? Ajattelen paljon myös yrittäjiä. Miten he selviävät, kun toimeentulo muuttuu dramaattisesti ja huomisesta ei ole varmuutta?

Tilanne on meille kaikille uusi ja tuntematon. Meillä ei ole vastauksia kaikkeen, mutta toimimme parhaan saatavilla olevan tiedon pohjalta. Toivon kaikkien mieliin malttia. Paniikkiin ei ole syytä, meitä on monta huolenkantajaa asioita pohtimassa.

Toivon kaikille energiaa naapuriapuun ja lähimmäisten auttamiseen. Katsotaan rohkeasti toistemme perään ja autetaan kaveria. Vapaaehtoiset ovat kantaneet jo kortensa kekoon esimerkillisesti perustamalla Kyyjärven Hätäapu -ryhmän. Yhteistyöllä ja ystävällisyydellä pääsemme jo pitkälle. Toivon kaikille huolenkantajille voimia ja muistakaa pitää myös itsestänne huolta. 

Kuntajakoselvitys lähtee käyntiin toukokuussa ja tällä hetkellä meillä on avoinna vielä kaikki suunnat. Alkuvaiheessa tullaan varmasti rajaamaan tarkemmin aluetta, mihin sitten lopullisessa kuntajakoselvityksessä keskitytään. Nyt näyttää kuitenkin jo siltä, että Eero Laesterä tullaan nimittämään kuntajakoselvittäjäksi. Hän aloittaa työnsä tutustumalla kuntaamme ja kertomalla kuntajakoselvityksen seuraavat askeleet.

Nyt on hyvä hetki nauttia vapusta rauhallisesti omalla porukalla. Kesää ja valoa kohti mennään joka tapauksessa. Nautitaan lähiluonnosta ja pidetään yhteyttä toisiimme niillä tavoin, jotka käytettävissä ovat. Pidetään lähimmäisistämme huolta asiaan kuuluvalla rakkaudella, toinen toista tukien. Yhdessä, eikös vaan?

Hauskaa vappua Kuntalehden vapputervehdyskimaran myötä.

 

Ystävällisin terveisin,

Tiina Pelkonen
kunnanjohtaja