Perjantai 18.09.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Nopola News 15 vuotta - 13.5.2020Nopola News 15 vuotta - 13.5.2020

Nopola News 15 vuotta - 13.5.2020

13.5.2020 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Jännä päivä oli perjantai toukokuun 13. vuonna 2005, kun Nopola News avattiin virallisesti nettiin.

Sitä tikulla silmään joka vanhoja muistelee kuuluu vanha sanonta. NopolaNewsissä on se hyvä puoli, ettei tarvitse mitään vanhoja muistella. Riittää, kun nykyisen etusivulta Klikkaa Nopola News 1.0 tekstin alla olevaa Siirry arkistoon -linkkiä ja rullaa ajassa taaksepäin vuoden 2005 toukokuun numeroon ja alkaa lukea avajaisten jännittävien hetkien tunnelmia. Vähintään yhtä jännää oli varmaan tuolloin Youtuben porukoilla rapakon takana kun vain muutamaa viikkoa aiemmin - hutikuun lopulla - oli ensimmäinen Zoo-video ladattu nettiin ihmeteltäväksi. Suomessa otettiin sosiaalisen median ensiaskeleita blogien muodossa, joista pioneereina voitaneen mainita Tuija Aallon, Matti Lintulahden ja Kari A. Haakanan ylläpitämät blogit. Helsingin Sanomien ensimmäinen oli puolestaan syksyllä käynnistynyt Anssi Miettisen blogi, jonka kokemukset päätyivät marraskuun 2005 Kuukausiliitteeseen, Kuukausiliitteestä Päivää ja yötä artikkeliin. Siinähän se Nopolakin mainittiin. Löytyyköhän blogia enää mistään netin syövereistä, tuskin.

Paljon on vettä virrannut Nopolanjoessa ja paljon tapahtunut vuosien varrella. Te, parhaimmillaan yli 200 tiedontuottajaa, olette naputelleet lähes 15.000 juttua valokuvineen Nopolan sivuille. Se on pitkä pätkä arvokasta paikallishistoriaa, jonka ovat naputelleet asukkaat yhteisöjensä ja yritysten kautta itse.
Tätä näkökulmaa arvostaa myös Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen maakuntarahasto, joka myönsi 6.000 €:n apurahan Nopola Newsin tekniseen kehitystyöhön.
Maakuntarahaston avustuksen julkistamispäivä sattui sopivasti 13.5.2020. Hieno asia ja syvä kumarrus, sillä tummia pilviä on ollut pitkään taivaalla, kun tuli tieto nykyisen taustajärjestelmän tuen loppumisesta marraskuussa 2020. Omat haasteensa tähän ajankohtaan tuo myös koronan jyllääminen maailmalla.

Kun katsoo Nopolan etusivua 13.5.2020 niin pääuutisena on kunnanjohtajamme Tiina Pelkosen juttu liittyen valtiovarainministeriön päätökseen erityisestä kuntajakoselvityksestä Kyyjärven osalta. Aika näyttää miten siinä asiassa käy, mutta toisaalta tulee mieleen myös helsinkiläisen bloggaajan vuonna 2006 lähettämä sähköposti, jossa hän esitti kysymyksen: "Oletteko miettineet, millaisen työkalun olette luoneet ja laittaneet alulle jos ja kun Kyyjärvi joskus tulevaisuudessa liitetään johonkin isompaan kokonaisuuteen?" Etäiseltä tuntui tuo ajatus 15 vuotta sitten, mutta nyt tätä kannattaa pohtia. Vahva yhteisöllisyys eri toimijoiden välillä on se tekijä, jolla paikan tai alueen identiteetti säilytetään ja se oli kuningasajatus jo vuonna 2005. Edelleen kun katsoo Nopolaa, niin kyllähän siinä jo vähän "vanhan" rouvan merkkejä on havaittavissa ja kankeakin se on kun ei taivu mobiililaiteisiin. Kunnollinen facelift olisi tarpeen ja notkeutta niveliin. Eikä sisällöntuotannon piritysminenkään haittaa.

Tulevaisuuden kunta ei tarvitse fyysisiä rajoja eikä seiniä ympärilleen, naputeltiin Oksasen Anun, Tiinan ja allekirjoittaneen toimesta hankehakemukseen ja lähetettiin se eteenpäin Keski-Suomen Kehittämisrahastolle, jonka koronan torjuntaan liittyvästä rahastosta saatiin rahoitusta idean jatkokehittelyyn. Vuoden 2004 syksyllä kirjoitin Nopolan ensimmäisen hankehakemuksen nimeksi "Tiedon tuottaminen internettiin ja tuotantoketjujen organisointi -hanke". Nimellä ajateltiin olevan vaikutusta etenkin, kun kyse oli tuolloin vielä Kyyjärvellä suhteellisen vieraasta EU-hankerahoituksesta. Vähän ikäänkuin historian lehtien havinaa on ehkä tässä nykyisessäkin, kun hankkeen nimi on "Yritykset, yhteisöt, asukkaat ja kunta yhdessä ulos ja ylös koronasta". Sen tempun tekeminen käynnistellään vielä ennen kesää. Ajallisesti päätös natsasi 99.9 %:sti, sillä päätöksen julkipano oli eilen 12.5.2020.

Nähtäväksi jää uutisoidaanko tämän vuoden lopulla samoin kuin jutun pääkuvassa toukokuussa 2005.

Pysykää kanavalla!

Niin ja ne 15-vuotissynttärit nyt tietenkin siirtyy!

  Aihealueen yhteistyöyritykset

  Sale Kyyjärvi
  PJM Monituotanto Oy
  Kyyjärven Lämpö Oy
  Millespakka OY
  Soinin saneeraus
  Sähköveijarit
  Töpseli ja roikka
  Betset
  Mediatili
  Tulostekniikka
  Sigma Trukit Oy
  OH-asennus Osmo Huhtala
  Rakennuspalvelu Lautanen
  Juha Eteläkari
  Kodin Kattoturva Oy
  Yrityspalvelu Paju