Sunnuntai 12.07.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Postilinja-autotPostilinja-autot

Postilinja-autot

1.6.2020 Kyyjärven Mediamyllärit ry / E Koivisto

Vielä 70 luvulla postiautoja liikkui Suomen maanteillä ristiin rastiin.

Kuvassa Kyyjärven postin ilmoitustaulu josta muoviset kirjaimet olivat jo häipyneet mutta päivät olivat polttaneet lähtemättömän jäljen tauluun. Maija oli taltioinut taulun talliinsa Säästötalon kellaria siivotessa joten tämäkin lähihistorian dokumentti julkisen liikenteen tasosta on taltioitu. Kyyjärveltäkin postiautoja lähti 6 vuoroa joka päivä ja tietenkin muut linja-autovuorot päälle ja kirjelaatikko tyhjennettiin viisi kertaa päivässä.
Muutaman kerran tuli postiauton kyydissä matkustettua joskus 70 luvulla, autossa oli kuljettaja ja rahastaja jonka tehtävä oli myös jakaa se posti aina kylän postilla pysähdyttäessä. Rahastajan tehtävänä oli myös päivälehtien jako heittolaatikoihin joiden rakenne tuli olla vahva sillä postiauton peräovelta kun vauhdissa heitti sunnuntain "hesareita" ison nipun heittolaatikkoon niin kyllä tömähti. Joskus saattoi laatikon peräseinä antaa periksi tai heittäjän sihti oli pielessä ja lehtinippu pyöri pitkin ojanpenkkaa.
Pikkuhiljaa postin siirtyessä lajittelukeskusjärjestelmään alkoi nämä keltaiset postilinja-autot hävitä kylien ja kaupunkien liikenteestä ja jäljelle on jäänyt vain haalistunut postin ilmoitustaulu ja muistot menneistä ajoista.
Näinhän se on käynyt myös muille valtion järjestämille palveluille jotka työllistivät suuren joukon ihmisiä, oli TVH, Tele ja Poliisi jotka tulevat näin äkkiseltään mieleen.

Aihealueen yhteistyöyritykset

Kyyjärven Vanhustentaloyhdistys ry
PJM Monituotanto Oy
Kyyjärven Osuuspankki
Kipakka
Taipaleen Teräs
Töpseli ja roikka
Rakennuspalvelu Lautanen
Juha Eteläkari
Betset
K-Market Ikiliikku
Kodin Kattoturva Oy
Perhon Talouskauppa
HelmiSimpukka Kyyjärvi
Kyyjärven vuokra asunnot
LähiTapiola
Tuukkanen
Asennustyö Mikko Ohranen
Rakennuspalvelu Suomen Jotar