Sunnuntai 29.11.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Liekkö venäjänkarjalaisen laukkukauppiaan surmapaikka Kyyjärven Koskimäessä?Liekkö venäjänkarjalaisen laukkukauppiaan surmapaikka Kyyjärven Koskimäessä?

Liekkö venäjänkarjalaisen laukkukauppiaan surmapaikka Kyyjärven Koskimäessä?

17.10.2020 Hokkalan kyläyhdistys ry/Päivi Peltokangas/Hannes Keskitalo/Pentti Parkkonen

Hokkalasta kolmatta kilometriä luoteis-pohjoiseen, metsän keskellä, sijaitsee Murhakangas. Perimätieto kertoo, että täällä joku paikallinen ihminen olisi murhannut venäjänkarjalaisen laukkukauppiaan eli ”laukkuryssän” niin kuin heitä silloin nimitettiin.

Toinen versio taas sanoo, että toinen laukkukauppias olisi surmannut toisen laukkukauppiaan. Kolmas versio kertoo, että kaksi veljestä olisi alkanut tapella keskenään ja toimen olisi surmannut toisen. Surmaaja peitti ruumiin oksilla, mutta tämä ei ollutkaan kuollut heti, vaan kitui vielä parisen päivää. Paikalle oli laitettu risti 1800-luvulla. Se oli varmaan tehty männyn riu'uista, koska paikalla kasvoi vain mäntyjä. Sellainen risti lahosi melko äkkiä, mutta joku oli tehnyt aina uuden. Kalle Parkkonen, jonka maalla Murhakangas oli 1910-luvun lopussa, kertoi, että silloin siinä oli ollut lujasta ja kestävästä puusta, tammesta, tehty risti. Kalle oli oppinut tuntemaan tammen lujuuden ja kestävyyden ollessaan kaatamassa niitä kirveellä v.1900 savotassa USA:n Massachusettsissa. Viimeisen ristin teki Tatu Kriivarinmäki, jonka maata Murhakangas nykyisin on, kyllästetystä laudasta, joka kestää kymmeniä vuosia lahoamatta.

1900-luvun jälkipuoliskolla Vilho Mäki (s. 1914) oli näyttänyt Pentti Parkkoselle (s. 1953) mahdollisen "laukkuryssän" surmapaikan Koskimäessä. Paikka on Forsbackan joen itärannalla noin 20 metriä joesta. Kylän läpi kulkevasta tiestä on kohtaan noin 100 metriä pohjoiseen. Paikassa on muita puita huomattavasti korkeampi kuusi. Suomessa murhattiin lukuisia venäjänkarjalaisia laukkukauppiaita. Enimmäkseen ne olivat olleet ryöstömurhia.

Vilho Mäki ja Pentti Parkkonen ovat karhunkaataja Antti Mäen (s. 7.10.1839 Teerijärvellä, k. 12.2.1903 Kyyjärven Koskimäessä) sukulaisia. Antti kaatoi 13 karhua, joista viimeisen v. 1894.

 

Hannes Keskitalo

 

    Aihealueen yhteistyöyritykset