Keskiviikko 25.11.2020
NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
Julkaisut
Hae sisällöistä

 
Tutustumme ortodoksiseen ristiin
Kyypartion retki tsasounalle 14.11.2020Kyypartion retki tsasounalle 14.11.2020

Kyypartion retki tsasounalle 14.11.2020

15.11.2020 Kyypartio ry / Tiina Lampinen

Viisi partiolaista ja kolme partioaikuista vierailivat Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan tsasounalla Karstulassa. Ettei retki olisi ollut liian helppo, teimme aluksi pienen "kaupunkisuunnistuksen" Karstulan keskustassa. Suunnistaminen onnistui, sillä löysimme perille.

Tsasounalla meidät otettiin lämmöllä vastaan. Paikasta sekä ortodoksisuudesta meille olivat kertomassa pappi Kaarlo Saarento sekä kanttori Marja-Leena Kugler. Saimme valtavasti tietoa vierailumme aikana, ja tähän juttuun tiivistän vain osan kuulemastamme.

Tsasouna rakennuksena oli rakennettu hirrestä vuonna 1984, ja se sijaitsi mitä kauneimmalla paikalla. Saimme kuulla että tsasounia on rakennettu hartauksia varten paikkoihin, joista on pidempi matka varsinaisiin kirkkoihin. Jokainen tsasouna on nimetty jonkin ortodoksisen juhlan mukaan. Karstulan hartaushuone on nimeltään Jumalansynnyttäjän (Neitsyt Maria) syntymän tsasouna.

Tsasounassa oli viisi ikonia. Ikonien tehtävä on alkuun ollut opettaa raamatun tärkeimpiä tapahtumia. Niiden tehtävä on myös kaunistaa esim. kirkkoa, tsasounaa tai kotia. Ikonien avulla on myös helpompi keskittyä rukoiluun. Ikonit ovat luonnon tuotteista valmistettuja: ne maalataan paksuun puulevyyn, ja värit ovat luonnosta peräisin.

Saimme myös nähdä (sekä haistaa) suitsutusta. Pappi laittoi metalliketjun päässä olevaan metalliastiaan tuohuksella (mehiläisvahakynttilällä) kuumentamansa hiilenpalan. Hiilen kanssa astiaan laitettiin myös hyväntuoksuista suitsutuspihkaa. Kun pappi heiluttaa suitsutusastiaa, hehkuva hiili saa happea enemmän ja lämpö "irroittaa" pihkan tuoksua savun joukkoon. Suitsuttaminen on tavallaan lahja suitsuttajalta ikoneille tai yleisölle. Suitsuttaminen kuvasta hyviä (hyväntuoksuisia) ylöspäin nousevia (savu nousee ylös) ajatuksia. Suitsuttajan kuuluu kumartaa lahjaa antaessaan, ja yleisön kuuluu kumartaa lahjan vastaanottaessaan.

Retki oli todella mielenkiintoinen. Kyypartio kiittää!