Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven kunnanjohtaja poliisiylijohtajan audienssiin sheriffistä

14.9.2009 Matti Muukkonen

Valtakunnallista kiinnostusta saaneen hankkeen kohtalo poliisihallinnon suhtautumisen varassa.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja Kyyjärven kunnanjohtaja Matti Muukkonen keskustelevat perjantaina Helsingissä kunnallisesta järjestyksenvalvojamallista. Tarkoituksena on selvittää poliisiylijohtajalle Pohjoisen Keski-Suomen turvallisuuteen liittyvien ongelmien alkuperää ja ratkaisumallia. Samalla tarkoitus on käydä läpi Joensuun yliopiston oikeustieteiden laitoksen tutkijan Jyri Paasosen hahmottelemaa mallia kunnallisen järjestyksenvalvojan institutionaalisesta toteuttamisesta.  

Kunnanjohtaja Muukkosen mukaan tapaaminen on hieno tilaisuus esittää mitä paikallisella innovoinnilla on saatu aikaan. Poliisihallinto on kuitenkin tässä asiassa se joka päättää mitä tehdään, sillä yleisen turvallisuuden ja järjestyksen ylläpito kuuluu valtion ydintehtäviin, poliisille. "Olemme kuitenkin kiinnostuneita tuottamaan tällaista palvelua, mikäli poliisihallinto katsoo, että sillä olisi hyvä olla laajempi, mutta kevyempi organisaatio myös kasvukeskuksien ulkopuolella", Muukkonen kertoo.  

Kyyjärven kunnan sheriffi-mallia on kehitelty kesän aikana yhteistyössä Joensuun yliopiston kanssa. Valtakunnallisesti asiasta on käyty laajasti keskustelua ja vastaanotto on ollut positiivinen. Kunnallinen järjestyksenvalvoja toimisi kevyissä poliisitehtävissä, poliisin ohjeistuksessa sekä vastaisi kunnan alueella tapahtuvasta kiinteistöjen vartiointitoiminnasta sekä kunnan teknisestä päivystyksestä. Luottamushenkilönä toimiva palkkioperusteinen kunnallinen järjestyksenvalvoja voisi olla esimerkiksi entinen poliisi, upseeri tai palomies.  

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394