Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

"Tekeleitä" kylätaitajien taide-ja käsityönäyttely päättyy

Koko kuluvan viikon on Kumpulan koululla ollut liikettä ja säpinää. Saunakylän -ja Kumpulan kulttuuriyhdistys on järjestänyt koululle laajan ja kattavan näyttelyn "Tekeleitä". Siinä on monen moista kylien osaajaa pistänyt parastaan ja onnistunut siinä, nimittäin tässä taide-ja käsityönäyttelyssä.


TEKELEITÄ - kylätaitäjien taidetta ja käsitöitä esillä Kumpulan koulullaKaraoke -haastelaulutapahtumaRisto Urrion valokuvanäyttely myllälläKuukauden runo / heinäkuuKiertokäynti historiaan

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Kiertokäynti historiaan

1.7.2007 Jenni Tamminen

Astun sisään viileään aittaan. Silmäni totuttelevat hämärään ja nenäni uusiin, vanhojen tavaroiden ominaistuoksuun. Tuntuu kuin siirtyisin ajassa kauaksi taaksepäin.

Kuulen korvissani, kuinka entisaikojen naiset puhelevat keskenään samalla kun kehräävät lankaa ja hoitavat askareitaan välineillä, jotka näyttävät tämän ajan ihmisen silmiin niin kovin erikoisilta. Korvissani kuulen myös pokasahan sujahduksia ja miesten karjumia käskyjä. Kuulen kirveen iskuja ja minulle tuntemattomien työkalujen ääniä.  Lapsi jokeltelee kehdossa ja toinen kiikkuu keinuhevosella. Olen astunut sisään Honkalehdon kievarin maailmaan.

Kunnostusta, laajennusta ja tavaraa
Honkalehdon kievari on kestikievariaikoina kyydityslaitoksena toiminut rakennus, jonka kunnostivat nykyinen emäntä Aila Ahtila ja nyt jo edesmennyt isäntä Toivo Honkalehto. Kievaria ja sen pihapiirin muita rakennuksia on kunnostettu ja laajennettu isäntäparin toimesta vuosia. Käsityönäyttely ja kotimuseo maustavat paikkaa sopivasti. Tavaroita on kerätty, saatu ja löydetty niin omilta sukulaisilta kuin huutokaupoistakin.

Päätin käydä oikein omakohtaisesti tutustumassa kievariin ja kuulemassa talon ja tavaroiden historiasta. Parkkeeraan pyöräni punaisen rakennuksen eteen, ja etsin talon emännän rupattelutuokiota varten. Ja juteltavaa riittää. Aila kertoo, miten he Topin kanssa kunnostivat päärakennuksen yläkerran. Talon sisältä ei ollut reittiä ylös, mutta ulkona talon päädyssä oli pieni kolo, josta työkalut ja ihmiset pääsivät kulkemaan. Tikapuut vain laitettiin pystyyn seinää vasten. Sitten kun kunnostustyöt olivat valmiit, tehtiin portaat alakerrasta yläkertaan. Työ oli raskasta, mutta palkitsevaa: yläkertaan saatiin kaivattua lisätilaa.

”Tiedän jo esineen nähdessäni, että minne kohteille sen laitan,” kertoo Aila. Tavaroiden paikat on tarkkaan mietitty, jottei lopputuloksena olisi pelkkää sekasortoa. Työkalut löytyvät omina ryhminään, samoin kodinhoitotavarat ja käsityöt. Käsitöitä löytyykin jos jonkinmoista, niin emännän itse tekemiä kuin hänen äitinsä, tätinsä ja mummonsa tekemiä sekä eri paikoista ostettuja. Virkkuu- ja ristipistotöitä, kuten liinoja ja erikoisuutena kokoelma suomenruotsalaisten ”pellinvetonaruja”, tai liinoja paremminkin, kun niin hienoja ristipistotöitä ovat. Eli kun ennen vanhaan vedettiin peltiä auki narusta, niin suomenruotsalaiset eivät halunneet rumia naruja tupaan roikkumaan, vaan he tekivät niistä kauniita ja värikkäitä ristipistonauhoja.

Mahdollisuuksia täynnä
Kievarissa on kesäisin majoitusmahdollisuus kauniissa ja historiaa henkivissä aitoissa: eräästä aitasta löytyy esimerkiksi häävuode, jossa muutama hääpari onkin yöpynyt. Ulkoa löytyy pihakeittiö, jossa voi keittää ja paistaa kaiken maailman gourmé aterioita, tai ainakin matkailijat maistuvaa muonaa. Myös vinkkinä erilaisia kokoustiloja etsiville: kievarin tiloista löytyy tilat kokouksille ja saunatilat rentoutumiseen. Kievarin kiertokäynti (+ kahvi = 5€) on kätevä ja mielenkiintoinen tapa tutustua historiaan, matkailijoilla ja itse kyyjärveläisillä!

PS. Ailan saa kiinni numerosta 040-7047109