Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

27 perusopetuksen oppilasta päätti koulutyön 3.6.2006

5.6.2006 Pirkko Kotanen

Iso-Nopolan koulun 27 oppilasta pääsi yhden virstanpylvään eteenpäin ja uudet kuviot astuu syskyllä heidänkin elämään. Iso-Nopolan koulun kevätjuhla alkoi tuttuun tapaan suvivirrellä.

Pitkäaista opettajaa Tuula Härköstä muistettiin kunniamerkillä 30. vuoden yhtäjaksoisesta työskentelystä Kyyjärven kunnan palveluksessa sekä lukuisista luottamustoimista. Tuula aloittaa leppoisten eläkepäivien viettämisen 1.8.2006.

Soile Tuukkanen ja Ari-Pekka Tuukkanen pitivät 9-luokan puheen. 9. luokan lauluesityksenä kuultiin "Maailma on sun" ja 8.luokan oppilaat esittivät Huckleberry Finn- näytelmän. 8.-9. luokan bändikurssilaiset esittivät Jari Kuusen johdolla ja Jesse Sillanpään solistiesityksenä "Tuollainen tyttö" ja Jasmine Taipaleen tulkintana "My only one".

Stipendejä jaettiin 7.-9. luokan oppilaille erilaisista saavutuksista kouluvuoden aikana. Betset Oy:n stipendit kiitettävästä koulumenestyksestä ja menestyksestä matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa saivat Anni Lähdemäki ja Miia Halmesaari. Osuuspankin stipendin ahkeruudesta ja hyvästä koulumenestyksestä sai Jaana Hukka ja Kyyjärven Lions Clubin stipendin ahkeruudesta ja hyvästä koulumenestyksestä sai Satu Hietikko. Kyyjärven Yrittäjien stipendin kädentaidoista ja myönteisestä asennoitumisesta koulutyöhön saivat Ari-Pekka Tuukkanen ja Jasmine Taipale. Tulostekniikka Oy:n stipendit saivat Soile Tuukkanen ja Jarmo Kuusi. Aino Lillvisin muistorahaston stipendin menestyksestä kotitaloudessa sai Hanna Parkkonen. Koulun stipendin myönteisyydestä, ahkeruudesta, kannustavasta ja toiset huomioon ottavasta osallistumisesta koulutyöhön sai Marianne Pekkarinen. Pohjola Nordenin kirjapalkinnot saivat Anni Lähdemäki, Jarkko Parkkonen, Jaana Hukka ja Jasnmine Taipale. Kiitettävästä koulutyöskkentelystä saivat muistamisen Mira Kotanen, Mira Kainu, Markus Muli, Jenni Pakka ja Senni Mäntynen. Atk-ajokorttitodistukset jaettiin 9.luokan oppilaille ja kieliprojektin orkanisoinnista muistettiin Birgitta Tallilaa ja Riitta Lähdemäkeä. Oppilaskunnan hallituksessa toimineita oppilaita Ari-Pekka Tuukkasta, Jasmine Taipaletta, Miia Halmesaarta ja Minna Nissistä muistettiin.

8. luokan oppilaat esittivät Ylpeä sheriffi-näytelmän ja 8.luokan bändi tulkitsi hienosti laulun " Älä jätä minua" Jari Kuusen kanssa. Rehtori piti puheen juhlavieraille. Katkelmia rehtorin puheesta. 

Hyvät 9. luokkalaiset, hyvä kevätjuhlaväki

Yhdeksän vuoden uurastuksen jälkeen olette päättämässä perusopetusta.  Reppuunne on kertynyt monenlaista evästä tulevaa opiskelua ja elämää varten.  Olette oppineet  perustietoja ja -taitoja , olette opetelleet toimimista yhdessä, esiintymään, ilmaisemaan itseänne, käyttäytymään kohteliaasti ja toiset huomioon ottavasti, ottamaan vastuuta omasta työskentelystänne.   Olette rakentaneet tukevaa perustaa tuleville opinnoillenne ja elämällenne.  Kolmen viimeisen vuoden aikana olette kypsyneet huomattavasti ja olette nyt valmiita siirtymään jatko-opintoihin, uusiin haasteisiin.  Osalla tulevaisuuden suunnitelmat ovat  jo hyvin selvänä, osalla epävarmempia.  Kaikilla teistä on kuitenkin suunnitelmia ja haaveita tulevaisuudesta.

 

Perustaitojen  lisäksi nuori tarvitsee  elämässään ja opinnoissaan sosiaalisia taitoja, tiedon hankkimistaitoja, itseluottamusta, mukautumiskykyä ja joustavuutta.    Nuori joutuu olemaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa.  Mitä helpompaa nuorelle on keskustella, ilmaista itseä puhumalla ja kuunnella toista, sen paremmin hän tulee ymmärretyksi ja asiat selvitettyä.  Positiivisella, toiset huomioon ottavalla käyttäytymisellä nuori luo hyvän ilmapiirin ympärilleen.  Kyky tulla toimeen toisten ihmisten kanssa on mielestäni yksi tärkeimmistä taidoista, jota tarvitsette läpi elämänne kaikissa tilanteissa.  Ihmisyyteen ja vuorovaikutukseen kasvaminen ovat tärkeimpiä valmiuksia, joita koulu voi oppilaalle antaa.  Näitä taitoja olette harjoittaneet myös kotona ja kaveripiirissä. 

 

Nuori joutuu sietämään epävarmuutta siitä, pääseekö opiskelemaan, onko opiskelun jälkeen töitä.  Nuoren pitää mukautua, olla joustava muuttuvissa tilanteissa sekä pitkäjänteinen.    Hänen pitää luottaa omiin kykyihinsä ja mahdollisuuksiinsa ja oltava valmis tekemään töitä oman tulevaisuutensa eteen.  Vastoinkäymisten sattuessa ei saa antaa periksi.  Hyvä peruskoulutus ja tiedonhankkimistaidot auttavat  jatko-opinnoissa ja muuttuvissa työelämän vaatimuksissa.    Vaikka perusopetusvaiheessa opiskelu ei olisikaan maistunut, koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa opiskelu tosissaan.  Monesti oppivelvollisuuskoulun jälkeen opiskeluun löytyykin tahtoa, koska nuori on saanut itse valita, mitä opiskelee.   

 

 

 

Koulun koko henkilöstö  toimii yhdessä, yhteisillä pelisäännöille oppilaiden oppimisen ja kasvun tukemiseksi luokan ja koko kouluyhteisön jäsenenä.  Pienessä koulussa  voidaan toimia joustavasti   koko koulu yhdessä.  Järjestää teemapäivä ja retkiä.  Oppilaskunta on  toiminut aktiivisesti, kiitos siitä!  Itse emme aina huomaa, kuinka tiivis yhteisö koulumme on.  Koulumme kieliprojektiimme voivat osallistua kaikki oppilaat, vaikka 8.luokkalaiset olivat projektissa mukana.  Projekti toteutui  oppilaiden, henkilökunnan ja vanhempien yhteistyöllä loistavasti.   Ranskalaiset vieraamme antoivat paljon tunnustusta koulumme avoimuudelle, yhteistyölle ja yhteishengelle.  He ihailivat myös meidän työskentelyolosuhteitamme, opetusvälineistöämme, oppilaiden kielitaitoa jne.  Projekti oli merkittävä vanhemmille ja kuntalaisillekin.  Pienellä paikkakunnalla koululla on  keskeinen asema koko kyläyhteisössä. 

 

Olette jättämässä tutun turvallisen kouluympäristönne ja osa kotiympäristönsäkin.   Opiskelu ja asuminen vieraalla paikkakunnalla vaatii teiltä itsenäistymistä ja omatoimisuutta.  Joudutte ja saatte tehdä itsenäisemmin päätöksiä ja valintoja, jotka vaikuttavat koko elämäänne.  Vaikka teillä on hyvin varmojakin mielipiteitä asioita,  tarvitsee edelleen vanhempien turvallista tukea.  Vanhemmilla  on enemmän elämänkokemusta ja näkemystä kuin teillä, ja he aivan varmasti aidosti ajattelevat teidän parastanne.   Nuori  kaipaa aikuista, joka on avoimesti kiinnostunut hänen asioistaan ja on valmis auttamaan tarvittaessa.  Nuori tarvitsee paikan, jossa tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on.  Silloinkin, kun elämässä tulee vaikeuksia.  Myös onnistumiset tuntuu jonkun kanssa jaettuna suuremmilta. Nuori tarvitsee edelleen vanhempien rakkautta, jotta hän olisi tulevaisuudessa valmis irrottautumaan vanhemmista ja elämään tasapainoista elämää.  Vaalikaa perheessänne keskinäisiä suhteitanne!

 

Teille 9. luokkalaisille haluan  sanoa  vielä muutaman ajatuksen matkaevääksi uusiin haasteisiin.  Opetelkaa tuntemaan  itsenne ja kehittämään itseänne! Olkaa rohkeita päätöksissänne, ottakaa vastuu valinnoistanne ja teoistanne ja oppikaa virheistänne!   Toimikaa omien kehittyvien arvojenne mukaan, eläkää omaa elämäänne ja  pitäkää huolta omasta hyvinvoinnistanne!  Elämässä on tärkeää olla useita tukipilareita: perhe, kaverit, työ tai opiskelu, harrastukset, jotta elämä olisi monipuolista ja turvallista.  Te itse voitte eniten vaikuttaa oman elämäänne valintoihin, elinympäristöönne ja elämäntapaanne.   Luokaa ympärilleni iloisuutta ja ystävällisyyttä, kohdelkaa toisia ihmisiä, niin kuin toivoisitte itseänne kohdeltavan!  Arvostakaa omia saavutuksianne!  Vaalikaa unelmianne, sillä unelmat ohjaavat toimintaanne!  Teillä on runsaasti aikaa etsiä omaa paikkaanne  elämässä.  Toivon teidän löytävän tasapainoisen, onnellisen elämän valitsemallanne tiellä. 

 

Juhlan päätteeksi jaettiin 9. luokan oppilaille päättötodistukset ja laulettiin jäähyväislaulu "Hyvää matkaa".

 

Iso-Nopolan koko henkilökunta toivottaa kaikille oikein hyvää ja rentouttavaa kesään!