Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Touhula tuottaa tietoa

Touhulan pirteä ja iloinen johtava ohjaaja Eija Salo perehtyi Nopola Newsin kirjoitusmenetelmiin.


Kevättalkoot ValkeislammillaTiedottajat koulutuksessaITE omaehtoinen verenpainemittaus

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Pajususi ja haavayrtti. Yrttien kiehtova maailma.

17.5.2005 Eeva Pölkki

Maanantai-iltana 16.5. Osuuspankin kokoushuone täyttyi innokkaasta naisporukasta, joka oli tullut kuuntelemaan luentoa yrteistä. Tilaisuuden järjesti Kyyjärven maa- ja kotitalousnaiset.

Tiedätkös muuten mikä on "pajususi" tai "haavayrtti"? Älä huolestu, jos et heti tiennyt, ei tainnut suurin osa paikalla olleista kuunteljijoistakaan heti tietää, mitä kummia ne oikein ovat. Kyseessä ovat kuitenkin aivan tutut, luonnosta löytyvät yrttikasvit, humala ja piharatamo. Näistä luonnosta löytyvistä ja myös viljellyistä yrttikasveista oli tullut kertomaan paikkakunnan oma yrttineuvoja, Töysästä kotoisin oleva Ulla Mattila. Hän itse kertoi antaneensa joskus yrttiasioille pikkusormen ja se vei aluksi koko käden, mutta nykyään se on vienyt jo molemmat kädet.

Luennolla saatiin yrttiteen maistelun lisäksi tietoa mm. yrttien keräyksestä, viljelystä, kuivatuksesta ja käyttökohteista. Sekä viljellyt yrtit että luonnonvaraiset yrtit ovat kaikki monikäyttöisiä. Niitä voi käyttää leivontaan ja ruuanlaittoon, lääkitsemiseen sekä kauneudenhoitoon ja näihin saikin luennolla monta hyvää vinkkiä. Nokkonen käy vaikka lettutaikinan mausteeksi, poimulehti ja mesiangervo ovat oivia yrttiteen raaka-aineita. Oregano ja sitruunamelissa alentavat verenpainetta, piharatamon lehdet käyvät haavojen hoitoon, kehäkukkauutos tekee hyvää kuiville käsillle ja kynsinauhoille... sekä paljon muita mielenkiintoisia vinkkejä kuultiin illan aikana.

Jos yrttien kasvatus tai keräily rupesi kiinnostamaan tai haluat asiantuntevaa apua yrttiasioissa, niin Peuralinnassa asustelee Ulla-niminen yrttineuvoja, joka auttaa mielellään ja helmastakin saa kuulemma nykäistä, kun kylillä näkee.