Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Riihikirkko täyttyi

Juhannuksen jumalanpalveluksessa kirkko oli täynnä. Onneksi oli kaunis sää, joten ulkopuolellakin saattoi istua ja olla mukana jumalanpalveluksessa.


Juhannuksena RiihikirkkoonKiviranta on yhteinen hankeYhteisvastuukeräys tuotti huipputuloksen!Lappajärvi kierretty!Kesäillan konsertti”Laulun runsautta, kylvämättä kasvavaa”

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Lappajärvi kierretty!

14.6.2010 Riitta Kytölä/Kyyjärven seurakunta

Tiistai-aamuna 8.6. starttasimme kirkon edestä perinteiselle seurakunnan kesäretkelle, joka oli tänä vuonna rengasmatka Lappajärven ympäri.

Ei tarvinnut lähteä kauas kotoa, kun oli jo kuin ulkomailla. Ensimmäinen käyntikohteemme oli nimittäin Tapio Aution kivimaalauskirkko Lappajärvellä. Ihmeellistä, että noin läheltä löytyi hieno ja sekä itselle että monille muillekin retkeläisille tuntematon kohde. Taiteilija Tapio Autio on kääntänyt kiven jos toisenkin uudelle paikalle ja rakentanut mahtavat rakennelmat Tapolanvuorelle. Lisäksi hän on maalannut Raamatun ja Kalevalan aiheisiin pohjautuvia maalauksia liuskekivilaattoihin. Maaulauksista ja kivistä hän on tehnyt kivimaalauskirkon, jota saimme ihailla. Taiteilija itse kertoi meille kirkossaan työstään ja elämänfilosofiastaan. Kuvia näistä mahtavista töistä voi katsoa osoitteessa www.ateljeeautio.net.

Kivimaaluskirkosta lähdimme toiseen kirkkoon, nimittäin Lappajärven kirkkoon. Se oli kaunis ja kodikas kirkko, istumapaikkoja on noin 500. Kirkko on ulkokulmistaan viistetty ristikirkko. Sen erikoisuutena on ristikeskuksen kulmassa sijaitseva alttari. Samanlainen on kuulema Pietarsaaren maaseurakunnan kirkossakin, johon tämän rakenneratkaisun jäljet varmasti johtavatkin, Lappajärven seurakunta on nimittäin aikoinaan ollut Pietarsaaren kappeliseurakunta. Alttarin paikalla kirkon etuosassa taas sijaisevat 21-äänikertaiset urut. Urut ovat siis lattiatasossa aivan kuin Perhon kirkossakin, mutta edessä. Urkujen vierellä on kuoron paikka. Lappajärvellä ei siis kuoron tarvitse kiivetä parvelle (se olisikin aika vaikeaa kun mitään parvea ei edes ole!) 

Kirkko on pystytetty Matti Hongan johdolla ja hänen suunnitelmiensa mukaan vuonna 1765. Kirkon alttaritaulu on arkkitehti Ilmari Launiksen maalaama "Jeesuksen hautaus" vuodelta 1915. 

Kirkon ympärillä, kauniissa järvimaisemassa, sijaitsee hautausmaa. Siellä hautakivilla ja vanhoilla peltiristeillä on jokaisella oma kertomuksensa ihmisen elämästä. Siellä sijaitsee myös suojakatoksessaan Itäkylän kirkkovene, millä on tehty kirkkomatkoja ennen nykyisten kulkuvälineiden aikaa. Hautausmaalla on myös jääkäreitten, vapaus-, talvi- ja jatkosodan muistomerkit sankarihautoineen sekä Karjalaan jääneiden muistokivi.

Sitten alkoikin jo nälkä ahdistella retkiseuruetta. Vasta nälän heikentämille retkeläisille uskalsin paljastaa, että vien heidät sanan mukaisesti ulos syömään - nimittäin ruokapaikassamme Kraaterikahvilassa ei ole istumapaikkoja sisällä kuin 20:lle, mutta kyllä tilava katettu terassi. No, olihan mittari sentään lämpimän puolella ihan reilut kymmenen astetta, joten heti ilmoittautui muutama urhea, joka kyllä tarkenee ulkonakin syödä. Sitä mukavammalle tuntui, kun meitä oli ruokapaikassa odotettu ja tehty ylimääräisiä paikkoja sisätiloihin, niin että - yllätys, yllätys! - kaikki saivat syödä lämpimässä. Ruoka oli hyvää ja jälkiruuaksikin oli ihan köyhiä ritareita! Nam! Vielä kun palvelukin oli erinomaisen ystävällistä ja hinta edullinen, niin voi kyllä suositella muillekin tätä ruokapaikkaa!

Hyvin ravittuina jatkoimme matkaamme Vimpelin puolelle. Loistavana matkaoppaanamme toimi syntyperäinen lappajärvinen, Katri Pakka. Katrilta tuli monta elävää tarinaa ohikiitävistä maisemista ja saimme kuulla laulettuna ihan Järviseudun marssinkin!

Vimpelissä suunnistimme Anteron Aittamuseoon, jossa iloinen isäntä Antero Mattila meitä jo odotteli. Museo on Anteron Mattilan oman keräilyharrastuksen tulos ja sydämen asia. Suuri osa tavaroista on vuosina 1841-1936 eläneen Matti Mattilan jäämistöä, osa taas on lahjoitettu. Tänä kesänä näyttelyn teemana on mainoslippikset, mutta lippisten alta ja seiniltä löytyi monenlaista vanhan ajan vehjettä.

Anteron Aittamuseosta päätimme lähteä katsomaan vielä kolmatta kirkkoa, nimittäin sitä Vimpelin kuuluisaa pyöreää kirkkoa. Pettymykseksemme kirkon ovet eivät auenneet meille, vaan saimme tyytyä ikkunoista kurkistelemaan sisälle. No, näkihän sen ulkopuolltakin, että pyöreä on! Läksimme siitä sitten kahville Nelimarkan kahvioon, johon mahduimme kaikki hyvin ihan sisätiloihin. 

Kahvit juotuamme lähdimme laulellen kotimatkalle!

Kiitos opas-Katrille, laulunjohtaja-miehille Vilholle ja Onnille, kuljettaja-Reijolle sekä hovikuvaaja- Ailalle niinkuin kaikille mukana olleille parhaasta mahdollisesta matkaseurasta!