Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Syysluonnon antimia Salamajärven kansallispuistossa

17.9.2009 Juttuvinkki/ Irma Mäkelä

Salamajärven kansallispuistossa Keski-Pohjanmaalla on ollut kansainvälinen ja muutenkin vilkas kesä.

Kuvassa yllä pitkospuita Pienen Koirajärven ympärillä
Syksyn retkiin Salamajärven erämainen alue sopii hienosti eikä puisto vaivu talviuneenkaan. Koirasalmen luontotuvan yrittäjänä on aloittanut Markus Sirkka, jolla on uutta tarjottavaa matkailijoille. Kansallispuistot edistävät luonnonsuojelua mm. turvaamalla eläinten elinympäristöjä. Salamajärvelle siirrettiin harvinaisia metsäpeuroja 30 vuotta sitten. Jokirapujen istutukset alkoivat tänä vuonna ja niistä hyötyy sekä kotimainen rapulajimme että aikanaan myös ravustaja.

Salamajärven alue on erämaisuudessaan eteläisen Suomen leveysasteilla varsinainen helmi. Aina ei tarvitse lähteä Lappiin asti päästäkseen kunnon erävaellukselle: esimerkiksi 58 kilometrin pituinen Hirvaan kierros tarjoaa vaellukselle komeat puitteet. Peuran polkua voi jatkaa myös pohjoiseen, aina Reisjärvelle saakka. Reittien varrella on lukuisia Metsähallituksen luontopalvelujen ylläpitämiä laavuja, tupia ja taukopaikkoja, joissa voi levähtää tai yöpyä. Luontomatkailuyrittäjä Markus Sirkka suosittaa päiväretkeläisille Koirasalmesta lähteviä ympyrälenkkejä, joista voi valita seurueen kunnosta riippuen vaihtoehtoja kahdesta kahdeksaantoista kilometriin.
- Matkalta voi soittaa Koirasalmelle ja tilata saunan valmiiksi, kun lenkki on kierretty, kertoo Sirkka. Luonnon antimista sieniä on tänä syksynä runsaasti ja myös karpalosadosta näyttäisi tulevan hyvä.

Markus Sirkka aloitti Koirasalmen luontotuvan yrittäjänä tänä keväänä. Salamajärven kansallispuistoon Sirkkaa veti erityisesti alueen upea ja erämainen luonto, joka luo monenlaisia mahdollisuuksia:
- Puitteet ovat kunnossa ja luonto tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden.

Ensimmäinen kesä Salamajärven kansallispuiston sydämessä on ollut opettavainen ja tuonut mukanaan iloisia yllätyksiä. Erityisesti elokuussa kävijöitä tuli hyvinkin kaukaa, aina Israelista ja Malawista asti. Kansainvälisistä kävijöistä suurin osa on tullut Euroopasta, mm. Tsekistä, Espanjasta, Hollannista ja Saksasta. Kotimaisista kävijöistä Sirkan mukaan noin puolet on ollut retkeilijöitä ja puolet kalastajia. Syksyllä oman lisänsä ovat tuoneet majoitus-, ruokailu- ja ohjelmapalveluita varanneet yritys- ja kokousryhmät.

Koirasalmi ei vaivu talviuneen

Tulevaisuudessa Sirkka aikoo tarjota kävijöille myös talvisia elämyksiä. Suunnitelmissa on ylläpitää Koirasalmella hiihtolatuja jo ensi talvena kysynnästä riippuen. Erityisesti ulkomaiset ryhmät ovat olleet kiinnostuneita opastetuista hiihtovaelluksista. Luontoon, retkeilyyn ja valokuvaamiseen liittyvät retket ja safarit ovatkin Sirkan ydinosaamista, sillä hänellä on jo kymmenen vuoden kokemus eräoppaan ja luontokuvaajan työstä eri puolilta Suomea. - Kaikkia retkeilyvälineitä ei tarvitse vlttämättä omistaa, sillä meiltä voi vuokrata esimerkiksi rinkkoja, ahkioita, lumikenkiä ja retkiluistimia”, Sirkka muistuttaa.

Uusi kotalaavu kalastajien käyttöön

Koirasalmi on perinteisesti ollut kalastajien kokoontumispaikka. Nykyisin Koirajärviin ei enää istuteta kirjolohta, vaan kalalajistoa on muutettu kansallispuistossa luontaisempaan suuntaan. Järviin istutetaan pyyntikokoista taimenta sekä siianpoikasia. Sirkka kertoo, että saaliiksi on taimenten lisäksi saatu mm. siikaa ja isoja ahvenia. Kirjolohen onginta on myös edelleen mahdollista läheisillä lammilla. Niiden palveluvarustusta on parannettu tänä kesänä mm. rakentamalla Heikinlammen rannalle uusi kotalaavu ja käymälä-liiterirakennus. - Kansallispuistossa on myös uusittu pari kilometriä pitkostusta ja lisäksi polkuja on kunnostettu sorastamalla, kertoo Metsähallituksen puistomestari Jyri Lehtonen.

Suomenselän metsäpeuran juhlavuosi

Erityisen kiinnostuksen kohde Salamajärven kansallispuiston eläimistössä on metsäpeura. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta metsäpeuran siirtoistutuksista Kuhmosta Salamajärvelle. Tällä hetkellä Suomenselän peurakanta on jo noin 1200 yksilöä. Ne ovat kaikki saaneet alkunsa kahdesta uroksesta eli hirvaasta ja kahdeksasta vaatimesta, jotka siirrettiin Koirasalmella sijainneeseen 15 hehtaarin kokoiseen aitaukseen vuonna 1979. Siitä viiden vuoden kuluttua peurat olivat saaneet jo yhteensä 40 vasaa ja tarhaus päätettiin lopettaa. Vapauteen päästetyt peurat löysivät hiljalleen luontaisia laitumia yhä kauempaa Koirasalmesta, ja nyt niitä elää jo Pyhännän seudulla asti. Kansallispuistossa peuroja pääsee näkemään melkoisella varmuudella erityisesti kesäaikaan. Syyslokakuun vaihteessa tanner tömisee ja sarvet kolisevat, kun on peurojen rykimäaika eli kiima-aika. Suomenselän metsäpeurakannan pyöreitä vuosia juhlitaan mm. marraskuussa Perhossa järjestettävän metsäpeuraseminaarin merkeissä. Seminaarin järjestelyissä ovat mukana Metsästäjäin keskusjärjestö, riistanhoitopiirit, Metsähallitus, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto.

Koirajärvistä jokiravun geenipankki

Siirtoistutusten avulla pyritään nyt turvaamaan jokiravun säilyminen maassamme. Suomen alkuperäinen rapukanta on ollut jokirapua, joka on paikoitellen taantunut pahasti rapuruton takia. Ongelmaa on entisestään pahentanut Pohjois-Amerikasta tuotu täplärapu, joka kestää rapuruttoa ja samalla levittää sitä. Täpläravun saastuttamassa vesistössä ei jokirapu enää pysty elämään. Jokirapukantojen hoitamiseksi ja pelastamiseksi Metsähallitus on istuttanut jokirapuja rapurutosta puhtaisiin latvavesistöihin, kuten Koirajärviin. Ensimmäiset istutukset on tehty tänä kesänä ja niitä tehdään vielä useita. Tavoitteena on saada kotimainen jokirapu säilymään ja lisääntymään Suomen luonnossa. Koirajärven kannan toivotaan kasvavan ravustusmittoihin kymmenessä vuodessa.


Salamajärven kansallispuisto sijaitsee Kinnulan, Kivijärven ja Perhon kuntien alueella Keski-Pohjanmaalla
Lisätietoa Salamajärven kansallispuistosta:
www.luontoon.fi/salamajarvi
Puistomestari Jyri Lehtonen, Metsähallitus, puh. 0400 243 283
Puistonjohtaja Raimo Itkonen, Metsähallitus, puh. 040 583 5802
Eräsuunnittelija Paavo Ryyppö, Metsähallitus (kalastus, ravut), puh. 0205 64 5043

Koirasalmen luontotupa:
Luontomatkailuyrittäjä Markus Sirkka / Sirkka Experience
puh. 0207 78 9940
koirasalmi@sirkka.fi