Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven asukasluku jatkanut laskuaan

10.9.2009 Matti Muukkonen

Kunnanjohtajan arvion mukaan väkiluvun vähenemisen vaikutus talouteen parin vuoden sisään 0,5-0,7 Me

Kyyjärven kunnan asukasluku on jatkanut laskuaan myös kesän aikana. Elokuun loppuun mennessä kunnan nettoväkiluku oli tippunut jo 18 hengellä, jolloin voidaan odottaa, että koko vuoden väkimäärän lasku tullee olemaan vajaan 30 hengen luokkaa. Tämä tarkoittaa noin 2 prosentin vähenemää, kun tilastot ovat tähän asti ennustaneet keskimääräiseksi laskuksi noin 1,5 prosenttia. Kunnanjohtaja Matti Muukkosen mukaan tämän hetkinen väestökato tarkoittaa sitä, että vaalikauden puoliväliin mennessä kunnan väkiluku tullee tippumaan alle 1500 hengen. Kunnan talouteen vaikutus vuositasolla muodostuu noin 500 000–700 000 euron suuruiseksi.

”Ongelma on vähän kuitenkin siinä, että ei meillä ole mitään mistä leikata, vaan nimenomaan on pakko sijoittaa rahaa, että saamme tuloja suuremmaksi. Työllisyysasteen nosto ja työvoiman määrän kasvattaminen ovat ainoat keinot, joilla tämä asia voidaan hoitaa”, Muukkonen kertoo. Hänen mukaansa tilanne muodostuu aika nopeasti vakavaksi jos nyt ei tehdä korjausliikkeitä. ”Tämä on nyt enemmänkin politiikoista kiinni, jotka päättävät rahoista. Katsotaan saataisiinko tästä nyt kunnon keskustelu aikaan, kun väestökatototeumat alkavat olla tätä luokkaa”, Muukkonen pohtii.

Sinänsä Kyyjärvi ei ole poikkeus Pohjoisessa Keski-Suomessa. Kahdeksasta kunnasta vain Kivijärvi on tammi-elokuun osalta plussalla. Yhteensä väki on Saarijärven-Viitasaaren seudulla vähentynyt noin 300 hengellä, joka on kokonaisuudessaan hieman viime vuotta pienempi. Kyyjärven tilanteen hankalaksi tekee se, että muuttotappio on tänä vuonna lähes kaksinkertaistumassa. Poismuuton lisäksi huolenaiheeksi on nousemassa myös syntyvien lasten määrän vakiintuminen usean vuoden ajalta kymmenen tienoolle. ”Kovin kauaa ei oppilaspohja tulle riittämään yläkoulun säilyttämiseen ja varmaan sivistystoimi saanee jossain vaiheessa pohdittavakseen myös alakoululuokkien yhdistämisiä. Tämä taas tietää pitkällä tähtäimellä myös opettajakunnan pienenemistä. Valitettavasti siis jälleen naisvaltaisen alan työpaikat ovat uhattuna”, kunnanjohtaja Muukkonen tuo esiin.

Lisätietoja: Matti Muukkonen, matti.muukkonen@kyyjarvi.fi, 050-3522394