Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Suomi Kanadassa

28.1.2007 Hannu ja Pirkko Pölkki, Thunder Bay, Kanada

Hannu ja Pirkko Pölkki laittoivat terveisiä Kanadasta jutun muodossa.

Alkuvuoden terveiset Kyyjärvelle Thunde Bay’stä, Kanadasta. Tulihan sitä viime kesänä käytyä sielläpäin mutta hyvin lyhkäiseksi jäi Kyyjärvellä olo. Olihan se kiva olla yksi yö serkun paikalla siinä järven rannalla ja vähän soudella ja muistella kalareissuja. Monet yöt Lintusaaressa vietettiin 50:tä luvulla. Ehkä ensikerralla pitempään. Tulihan sitä muuten Paletissakin käytyä.

Olihan se fantastista taas tavata entisiä koulukavereita Saunakylällä. Taitaa olla n. 36 vuotta kun näin Mäempään Hannun viimeksi. Joitakin toisia olen tavannut edellisillä matkoilla.

Sitten tästä Thunder Bay kaupungista vähän tietoa. Paikka on entinen Port Arthur joka naapuri kaupunki Fort Williamin kanssa laitettiin pakko avioliittoon v.70. Ja siitä sitten syntyi uusi 113,000 hengen kaupunki, Thunder Bay. Sijoitus on tässä Yläjärven [Lake Superior] rannassa. Järvihän on yksi niistä viidestä suurjärvestä.

Kaupunki on kuuluisa monista jutuista ja yksi niistä on sen suomalaisuus. Tänne siirtolaisuus alkoi jo 1800 luvun loppupuolella Suomesta. Alue tunnetaan Kanadan suurimpana suomalaiskeskuksena. Sain jouluksi kirjan joka kertoo historiaa suomalaisista bussinekseistä tällä alueella. [History of Finnish Businesses in the Thunder Bay Area by Martti Kajorinne]. Kovin vilkasta oli jo 1900 luvun alussa suomalainen liiketoiminta. Kirjassa mainitaan yli 130 nen erillaisen yrityksen historiaa.

Alueen tarkemmissa kartoissa vilisee suomalaisia nimiä. Sieltä löytyy Tarmola, Kivikoski, Lappe ja Suomi. Suuri määrä on myös virallisten sivuteitten suomalaisia nimiä. Kun ajamme puoli tuntia pohjoiseen mökillemme, viitoissa lukee Kivikoski Road [Tie], Virolainen Road, Kansallisseura Road, Laines Road, Pohjanpirtti, Saalem Camp [Suom.Helluntaisseurakunnan kesäpaikka ].

Monet ne kymmeniä vuosia sitten tänne muuttaneet ovat kehittäneet oman kielen. Koska alue oli niin suomalaista sait toimittaa viralliset asiasi suomeksi eikä tarvinnut Lontoota puhua. Mutta he kuitenkin vuosien mittaan oppivat paljon englantilaisia sanoja. Niihin sitten pantiin suomalaisia päätteitä ja lausuttiin ne suomalaisittain. Tästä tuli sitten “ Finliska”.

Tässä sitten juttu. " Eräs kaveri osti puolen tonnin pikapin. Sanoi sitten vaimolleen että eiköhän lähdetä vähän haiveelle raittia ottamaan. Mokomakin kun vähän ajan kuluttua tuli lättä taijeri. Kaiken lisäks kun ajoi siihen saitiin niin eikös siinä ollutkin luusia räveliä. Siinä kun alettin etsimään speeri tajeria niin sitä kun ei ollutkaan. Jäkki siellä kyllä oli. Onneksi oli selli mukana. Ei auttanut muuta kun koolata lähimmältä kärätsiltä tou troki joka haki sen lätän ja toi takaisin fiksattuna. Oli siinä vähän huono luki miehellä.”

Tälläista voi kuulla siellä suomalaisten kokoomuspaikan Finlandia Clubin edustalla..  

Terveiset Kyyjärvelle ja erityisesti Saunakylälle!!!

Hannu ja Pirkko Pölkki